MAINOS


Parhaat säästövinkit – näiden vinkkien avulla säästät jopa satasia

Tekemällä pieniäkin muutoksia arkisiin menoihisi voit saada enemmän rahaa säästöön.

Ja säästämällä hieman joka kuukausi, saatat vuoden lopuksi huomata kasvattaneesi säästötilisi saldoa satasilla kuin huomaamatta.

Kokosimme 11 kätevää vinkkiä, joiden avulla voit alkaa säästää jo tänään.

1. Aseta säästötavoite ja budjetti

Yksi tärkeimmistä säästämisen vinkeistä on asettaa itselleen säästötavoite ja laatia sellainen kuukausibudjetti, joka mahdollistaa tuohon tavoitteeseen pääsemisen. Kun säästämiselle on selvä päämäärä, on helpompi tietää mitä kohti on pyrkimässä ja karsia ylimääräiset kulut.

Kuukausibudjetin avulla voit puolestaan varmistaa sen, että tuo säästötavoite tulee saavutettua. Seuraamalla kuukausittaisia tuloja ja menoja, voit helpommin seurata omaa talouttasi ja varmistaa, että rahaa jää säästöön.

Oman talouden seuraamiseen voi käyttää Exceliä tai jotakin lukuisista netistä löytyvistä kulutusta seuraavista sovelluksista.

2. Säästä sähköä ja kilpailuta sähkösopimuksesi

Varsinkin sähköenergian hintojen ollessa korkealla, on kuluttajan mahdollista säästää merkittäviä summia paitsi rajoittamalla omaa sähkön kulutustaan myös kilpailuttamalla sähkösopimuksensa.

Sähköenergian säästämiseen hyviä vinkkejä ovat lämpötilan laskeminen kotona, sähkölaitteiden ja valojen laittaminen pois päältä kun ne eivät ole käytössä ja edullisen yösähkön käyttäminen.

Toisaalta myös sähkösopimusten hintojen kilpailuttaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä. Netissä on useita eri palveluita joiden avulla voit kilpailuttaa sähkösopimuksen helposti ja nopeasti vain yhdellä hakemuksella. Tarjousten vertailu on ilmaista, eikä kilpailuttaminen sido valitsemaan tarjottuja sopimuksia. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa siis aina.

3. Kilpailuta lainasi

Kolmas erittäin hyvä säästövinkki on lainojen kilpailuttaminen. Olipa sinulla sitten asuntolaina, autolaina tai kulutusluotto, voit säästää satasia vuodessa kilpailuttamalla lainasi ja tarttumalla matalakorkoisempaan lainatarjoukseen.

Ilmainen lainan kilpailutus on helppo tehdä netissä ja voit vaivatta tavoittaa jopa 30 pankkia ja rahoitusyhtiötä yhdellä hakemuksella. Hakemuksen tekeminen ei velvoita sinua mihinkään, joten voit rauhassa vertailla korkoa ja lainaehtoja nykyisiin lainoihisi.

4. Yhdistä lainat

Myös lainojen yhdistäminen voi tuoda huomattavia säästöjä, jos sinulla on useita pieniä korkeakorkoisia lainoja. Kilpailuttamalla erilaiset yhdistelylainat voit saada kaikki aiemmat luotot siirrettyä yhden edullisemman lainan alle.

5. Kilpailuta säästötilisi

Lainan lisäksi kannattaa kilpailuttaa myös oman pankin palvelut ja talletuksista maksettava korko. Säästötilien korot ovat ensimmäistä kertaa moneen vuoteen plussan puolella, joten valitsemalla oikean säästötilin, voit saada säästöillesi korkoa.

Talletuksista saamasi tuoton voit laittaa säästöön ja hyötyä myös korkoa korolle ilmiöstä. Näin saat paitsi rahaa säästöön, myös säästösi tuottamaan lisää rahaa.

6. Kilpailuta vakuutukset

Vakuutukset ovat monille kotitalouksille merkittävä menoerä, josta on helppo säästää. Kilpailuttamalla myös vakuutukset, on mahdollista saada huomattavasti parempi ja edullisempi vakuutussopimus niin kotivakuutukselle  kuin terveysvakuutuksillekin.

Suomessa ei tällä hetkellä ole useiden vakuutusyhtiöiden kilpailuttamisen mahdollistavaa palvelua, mutta lähes kaikilta vakuutusyhtiöiltä löytyy nettisivuiltaan helppo tapa pyytää paras tarjous omien vakuutustarpeiden mukaisesti.

Vakuutuksia kilpailuttaessa kannattaa aina muistaa, että edullisemmassa vakuutuksessa saattaa olla huonommat ehdot ja korkeampi omavastuuosuus. Hinnan lisäksi on aina syytä siis kiinnittää huomiota myös vakuutusehtoihin.

7. Kilpailuta puhelinliittymä

Yksi jokaisen kotitalouden kuukausittaisista kuluista on puhelinlaskut, ja myös niiden osalta on mahdollista tehdä huomattavia säästöjä vaihtamalla edullisempaan liittymään.

Myös puhelinliittymän voi kilpailuttaa vaivatta netistä löytyviä palveluja käyttämällä. Tyypillisesti oma vanha liittymä ei ole enää kilpailukykyinen. Usein markkinoiden paras liittymätarjous saa aikaan tuhdit säästöt vaihtaessa eri operaattorille tai jopa saman operaattorin sisällä.

8. Tarkista kuukausisopimukset

Toinen pieni mutta merkittävä kuukausittainen kulu on erilaiset suoratoistopalvelut, lehtitilaukset, kuntosalikortit sekä muut vastaavat kuukausisopimukset. Näiden kohdalla kannattaa miettiä ovatko kaikki palvelut tarpeellisia, vai voisiko osasta luopua ja säästää siten rahaa. Esimerkiksi vaihtamalla kuntosalikortin jota ei tule käytettyä kotijumppaan, säästät kymmeniä euroja kuukaudessa.

9. Vaihta auto julkisiin kulkuneuvoihin

Varsinkin jos käytät paljon autoa ja ajat lähinnä itseksesi, kannattaa ehdottomasti harkita muita matkustustapoja. Julkisen liikenteen käyttäminen ja varsinkin sarjalippujen tai kuukausikortin ostaminen voi olla huomattavasti edullisempaa kuin autolla ajaminen, polttoaineen ostaminen ja pysäköinnistä maksaminen.

Vielä edullisemmaksi tulee lyhyiden matkojen käveleminen tai pyöräily.

Ja vaikka et voisi luopua autoilusta, aina kannattaa ajaa taloudellisesti ja esimerkiksi kilpailuttaa autovakuutus.

10. Suunnittele ruokaostokset etukäteen

Ruokaostokset syövät useimpien kotitalouksien budjetista huomattavan osan, joten ruokakuluissa säästäminen on hyvä tapa kerryttää säästöjä.

Hyvä vinkkejä ruokaostoksissa säästämiseen ovat muun muassa:

  • Sunnittele viikon ruokalista ja sen mukainen kauppalista etukäteen
  • Käy kaupassa vain kerran viikossa
  • Älä mene nälkäisenä kauppaan
  • Vältä heräteostoksia
  • Vertaile kilohintoja

Näiden vinkkien lisäksi voi säästää myös vaihtamalla ravintolalounaat eväisiin, valmistamalla kerralla suuria annoksia ruokaa ja tekemällä enemmän kasvisruokaa. Lisäksi jokapäiväinen take away-kahvin nappaaminen mukaan on kallis tapa ja keittämällä kahvin itse kotona tai työpaikalla säästät helposti kymmeniä euroja kuukaudessa.

11. Panosta laadukkaisiin vaatteisiin ja käyttötavaroihin

Kun ostat vaatteita ja muita käyttötavaroita, yleensä säätöjen näkökulmasta on parempi panostaa laatuun kuin ostaa halvempi ja huonolaatuisempi tuote. Kannattaa siis ostaa vain tuotteita joita oikeasti tarvitsee ja tulee käyttämään –näin säästää pitkässä juoksussa rahaa. Toinen tapa säästää kulutustavaroissa on myös ostaa tavaroita kirpputoreilta ja netin käytettyjen  tavaroiden myyntisivuilta.

12. Lainaa tai vuokraa kalliita tavaroita

Kaikkea ei myöskää tarvitse omistaa itse, vaan monia tavaroita voi lainata tai vuokrata. Työkalut ovat hyvä esimerkki tuotteista, jotka ovat kalliita, mutta niitä ei tule käytettyä usein. Ne onkin järkevää lainata tai vuokrata silloin kun niille on tarvetta, jolloin säästää rahaa verrattuna siihen, että sijoittaisi kalliiseen tuotteeseen, joka sitten seisoisi kaapin nurkassa käyttämättömänä.

Pienillä muutoksilla säästät selvää rahaa

Säästäminen ei välttämättä vaadi suurta vaivaa, vaan jo pienillä muutoksilla on mahdollista saada kymmeniä eroja säästöön joka kuukausi ja siten säästää huomattavia summia vuodessa.

Monesti tehdään se virhe, että pyritään säästämään suuria rahamääriä kerralla. Pienistä puroista kertyy kuitenkin suuri joki, joten säästämisen voi aloittaa jo tänään tekemällä helppoja muutoksia arkisiin menoihin.

Jokaisen kannattaa siis käydä läpi nämä 11 loistavaan vinkkiä säästämiseen ja alkaa kerryttää säästötili saldoa jo tänään.

MAINOS