Pääkirjoitus: Pirkkalan kouluverkko myllerryksessä

Viiden vuoden aikana Pirkkalan kouluverkkoa myllätään uusiksi, kun uusia kouluja perustetaan ja rakennetaan ja vanhoja jää syrjään.

RAKENTEILLA olevan Pirkkala-kampuksen koulurakennus voisi näyttää tältä valmistuessaan. Havainnekuva.

PIRKKALAN kouluverkossa on käynnissä aikamoinen myllerrys viiden vuoden ajanjaksolla. Uusia kouluja perustetaan ja rakennetaan ja vanhoja jää syrjään.

Keskustassa liikkuvat ovat saaneet seurata koulukeskuksen suurta purku- ja rakennustyömaata vuosikausia. Ensin ilmeni sisäilmaongelmia vanhalla yläkoululla ja lukiolla, yritettiin isoja peruskorjauksiakin. Lopulta yläkoululla siirryttiin pitkäaikaisiin väistötiloihin. Lukio sai uuden hienon Silmu-talon.

Lopputulema oli kokonaan uuden Pirkkala-kampuksen rakentaminen. Sen suojiin perustetaan iso Vähäjärven yhtenäiskoulu, kuten tässä lehdessä uutisoimme. Naistenmatkan ja Suupanniityn koulut jäävät historiaan.

Viime viikolla uutisoitiin Kirkonkylän koulun laajennuksesta. Koulunkäynti siellä alkaa heti talviloman jälkeen. Onnea uudelle koululle!

Samaten viime viikolla kerrottiin Pirkkalan sivistyspalvelujen palveluverkkoselvityksestä, joka luotaa kunnan kouluverkon kehitystä vuoteen 2030 asti.

Selvityksessa todettiin, että Pirkkala tarvitsee jälleen uuden suuren kouluyksikön melko pikaisesti. Se aiotaan rakentaa Naistenmatkantien varteen, Nuolialasta jonkun matkaa kohti Lidliä ja Pakkalankulmaa. Toiveena on koulun aloitus viimeistään 2027.

Sama selvitys totesi, että Hyrsingin nykyinen yli satavuotias koulurakennus voi tulla tiensä päähän kouluna, mikäli oppilasmäärä jää alle 30:n tarkkailuvuosina 2023-28. Hyrsinki on osa Kirkonkylän koulua, vaikka niillä onkin välimatkaa muutama kilometri. Voi toki olla, että oppilaita riittääkin Hyrsinkiin, jos asutus Sorkkalan seudulla lisääntyy.

Muutokset kertovat omaa kieltään Pirkkalan elinvoimasta ja kasvusta.

Väestö kasvaa ja kouluikäisten ikäjakauma muuttuu. Samalla tilanne kertoo, että kunta joutuu investoimaan kouluihin isoja summia rahaa.