Pirkkalainen 40 vuotta sitten: Reetta Setälä on työskennellyt Nuolialan koulun keittiöllä 17 vuotta ja nähnyt kouluruokailun huiman muutoksen

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1983.

PIRKKALAINEN-LEHDEN numeroita vuodelta 1983.

17 vuotta koulukeittiöllä

Reetta Setälä on työskennellyt Nuolialan koulun keittiöllä seitsemäntoista vuotta. Tänä aikana on kouluruokailussa tapahtunut huima muutos: entisestä keittolinjasta ollaan siirrytty todella monipuoliseen ruokailuun.

Huimaa on ollut myös ruoka-allergikkojen määrän kasvu. Tällä hetkellä Nuolialan koulussa on 36 allergikkoa. Kaikkiaan koulussa on 428 oppilasta.

Seitsemäntoista vuoden aikana kouluruokailu on muuttunut niin paljon kuin se yleensä on ollut mahdollista muuttua. Kun minä aloitin työni täällä, lapsille annettiin ruuaksi enimmäkseen keittoja. Voita ei annettu koskaan ja maitoakin sai vain puuron kanssa, Reetta kertoo.

Nykyään leipä, voi ja maito kuuluvat automaattisesti jokaiseen ateriaan. Ruokalista laaditaan kuudeksi viikoksi kerrallaan eikä siinä toistu kuin kaksi ruokalajia, hernekeitto ja jauhelihakastike, jotka ovat lasten herkkuja, hän jatkaa.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Lasten ruoka-allergisuus on Reetan keittäjänuran aikana lisääntynyt hälyttävästi.

Reetta on itsekseen pohdiskellut allergisuuden lisääntymisen syitä:

Toivion ja Kirkonkylän oppilailla on allergisuutta ollut aina vähemmän kuin meillä ja Keskuskoululla. Ehkä vaikutusta on sillä, että haja-asutusseudulla marjat ja juurekset syödään omasta maasta, kun taas keskustan lapset saavat ruokansa pääosin kaupasta, Reetta arvelee. Lisäaineissa voisi siis piillä yksi lisääntyneen allergisuuden syy.

Pirkkalainen-lehti 40 vuotta sitten, 3.3.1983.