Pirkkalalaiset eivät ole unohtaneet Ukrainan hätää, sanoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth – Jo vuoden kestänyt sota on näkynyt seurakunnassa yksittäisinä pakolaisina ja kuntalaisten huolina

Pirkkalan kirkossa järjestetyssä iltatilaisuudessa vieraili sodan vuosipäivänä 25–30 ihmistä.

PIRKKALAN kirkko valaistiin Ukrainan lipun väreillä sodan vuosipäivänä 24. helmikuuta. Kuva: Arto Järvinen

UKRAINAN hätää ei ole unohdettu Pirkkalassa. Näin arvioi Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth nyt, kun Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan on alkanut toinen vuosi.

Sodan vuosipäivää kunnioitettiin kunnassa viime perjantaina. Pirkkalan kirkon ja Vanhan kirkon kelloja soitettiin puolen päivän aikaan, ja illalla Pirkkalan kirkko valaistiin Ukrainan lipun sinikeltaisiin väreihin.

Kirkon ovet olivat illan ajan auki, ja sisällä tarjottiin mahdollisuutta sytyttää kynttilä, hiljentyä rukoukseen ukrainalaisten puolesta ja lahjoittaa rahaa Kirkon ulkomaanavulle.

Silfverhuth kertoo, että tilaisuudelle oli selkeästi tarvetta. Kirkossa vieraili illan aikana noin 25–30 ihmistä.

”Pidän sitä aika suurena määränä Pirkkalassa”, Silfverhuth toteaa.

Reilu vuosi sitten olisi ollut vaikea kuvitella, että edessä olisi tällainen vuosi.

Olli-Pekka Silfverhuth

IDEA kirkon valaisemiseen lähti piispojen vetoomuksesta, jossa toivottiin, että suomalaisissa seurakunnissa soitettaisiin kirkonkelloja sodan vuosipäivänä 24. helmikuuta.

”Ajattelin, että olisi mukavaa saada jotakin muutakin muistamista kyseiselle päivälle. Järvisen Arton kanssa oli jo aiemmin ollut puhetta kirkon valaisemisesta Ukrainan värein, ja ajankohta tuntui nyt sopivalta”, Silfverhuth sanoo.

Järvinen tunnetaan paitsi Pirkkala-seuran tuoreena toiminnanjohtajana, myös audiovisuaalisen alan yrittäjänä. Samanlaisia valaistuksia nähtiin vuosipäivänä eri puolilla Suomea, muun muassa kirkoissa Tampereella ja Nokialla.

VENÄJÄN hyökkäyssodan synnyttämä järkytys on painunut monella jo taka-alalle, mutta sota nousee silti välillä esiin seurakuntalaisten puheissa, kertoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth. Pirkkalalainen mies lahjoitti rahaa Kirkon ulkomaanavun keräykseen Pirkkalan Citymarketissa maaliskuussa 2022, kun sota oli ollut käynnissä kaksi viikkoa. Kuva: Sanni Harmanen

SILFVERHUTH kertoo, että ukrainalaiset pakolaiset näkyvät tällä hetkellä seurakunnan toiminnassa ”aika vähän”.

”Meilläkään ei ole ihan tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon Pirkkalassa on ukrainalaisia, mutta käsitykseni on, ettei kovin montaa. Yksittäisiä henkilöitä on ollut jonkin verran seurakunnan toiminnan kanssa tekemisissä.”

Seurakuntalaisten puheissa nousee edelleen välillä esiin huolta sodasta, vaikka helmikuussa 2022 koetusta ensijärkytyksestä onkin jo toivuttu. Esimerkiksi Venäjän tekemät sotarikokset ja sodan pitkittyminen aiheuttavat pirkkalalaisillekin huolta ja surua.

”Reilu vuosi sitten olisi ollut vaikea kuvitella, että edessä olisi tällainen vuosi, ja että sota edelleen jatkuu”, Silfverhuth sanoo.