Pirkkalan Taideyhdistyksen vuosinäyttely on valikoitu kattaus intohimosta ja työstä

Kaikille avoimia näyttelyn avajaisia vietetään tänään Galleria 2:ssa.

PÄIVI AEJMALAEUKSEN teos Haalistuneita muistoja on esillä Pirkkalan Taideyhdistyksen vuosinäyttelyssä.

PIRKKALAN Taideyhdistyksen 23. vuosinäyttely avautuu tänään Galleria 2:ssa. Esillä olevat työt on valittu yhdistyksen 47 jäsenen 108 teoksesta.

Niistä yksi on Päivi Aejmelaeuksen työ. Maalauksesta on havaittavissa se, mikä taiteilijaa viehättää.

”Ihminen aiheena on läheinen.”

Teema näkyy teoksessa hahmoina, joiden ääriviivoista katsoja ei ihan saa kiinni. Työn nimi onkin Haalistuneita muistoja. Muotokuvien tekijänä taideharrastuksensa aloittanut Aejmelaeus on yhä enenevissä määrin siirtynyt työstämään aiheitaan ei-esittävästi.

”Tasapainon ja harmonian kehittäminen maalaukseen kiehtoo. Myös liike on tärkeää.”

VUOSINÄYTTELY on Heta Laitakarin juryttämä. Hän ei ennakkoon ennen eilistä ripustuspäivää tiennyt, keiden töitä ja mitä töitä ehdolla oli.

Laitakari arveli ennen jurytyksensä aloittamista, että sekä töiden valinta näyttelyyn ja lahjakorttistipendin saajan nimeäminen tulisi olemaan vaikeaa. Valinnanvaikeutta helpottaakseen hän otti ohjenuorakseen teemat, josta hän pitää näyttelyn avajaispuheensa. Töiden tulisi heijastaa sekä tässä ajassa olevaa että taiteen luonnetta ja ydintä.

”Taide on intohimoa ja työtä, ainetta ja aineettomuutta”, sanoo 22 vuotta sitten Tampereen ammattikorkeakoulusta ympäristötaiteen linjalta kuvataiteilijaksi valmistunut Laitakari.

Laitakari on juryttanut muutaman vastaavanlaisen näyttelyn aiemminkin, edellisen kerran joitakin vuosia sitten Nokialla. Pirkkalan taideyhdistyksen näyttelyn hän jurytti nyt ensimmäisen kerran. Laitakarin valinta Pirkkalan taideyhdistyksen tämän vuoden näyttelyn juryttajaksi oli yhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Tuomisen ehdotus.

Juryttajuus on vastuullinen tehtävä, Laitakari sanoo. Hän pitäytyy kuitenkin ajatuksessa, että valinnat ovat hänen ratkaisujaan siinä hetkessä.

Vuosinäyttelyyn ehdolla olleista teoksista esille tuli alle puolet.

HETA LAITAKARI ja Heli Manner vuosinäyttelyyn ehdolla olleiden teosten keskellä.

YHDISTYKSEN puheenjohtaja Heli Manner kuvailee näyttelyä hienoksi ja monipuoliseksi kattaukseksi jäsenten töistä. Niistä löytyy lasia, intarsiaa, keramiikkaa, tekstiiliveistoksia ja maalauksia.

Edellisen kerran taideyhdistyksellä oli näyttely viime vuonna alkukesästä. Näyttely oli osa Pirkkalan satavuotisjuhlallisuuksia.

Pirkkalan taideyhdistyksessä on noin 350 jäsentä. Määrällä yhdistys on Pirkanmaan suurimpia alan yhdistyksiä.

Pirkkalan Taideyhdistyksen vuosinäyttelyn avajaiset pidetään tänään torstaina kello 17-19 Galleria 2:ssa, Suupantori 2. Avajaisiin on vapaa pääsy. Näyttely on esillä 13. maaliskuuta saakka.

Galleria 2:n näyttelyhaku ensi vuodelle on meneillään. Kuvataiteilijat, kuvanveistäjät, taidekäsityöläiset, muotoilijat, valokuva- ja mediataiteilijat voivat hakea näyttelytilaa maaliskuun loppuun saakka.