”Iso perinne, jonka haluaa kokea” – Pirkkalan lukiolaiset Aatos Rantala ja Eeli Yliniemi pitävät vanhojen tansseja yhtenä elämän kohokohdista

Pirkkalan lukiossa juhlitaan tällä viikolla penkkareita ja tanssitaan vanhoja.

AATOS RANTALALLE (vas.) ja Eeli Yliniemelle vanhojen tanssit ovat tärkeä osa lukiotaivalta.

YKSI elämän ja lukion kohokohdista.

Näin tiivistää Pirkkalan lukion toisen vuoden opiskelija Eeli Yliniemi vanhojen tanssien merkityksen itselleen.

Pirkkalan lukiolla vietetään nyt juhlien viikkoa. Torstaina kuorma-autot kiidättävät penkkareita juhlivat abit lukulomalle, ja perjantaina toisen vuoden opiskelijat juhlistavat asemaansa lukion vanhimpina perinteisillä tanssiaisilla.

Vanhojen tansseihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta Yliniemi kertoo, että hänen ei tarvinnut edes harkita asiaa. Niin merkittävä asema tanssiaispäivällä on lukiolaisten elämäntaipaleella. Yliniemellä oli etukäteen jo jonkinlainen käsitys tanssiaisten kulusta, sillä hän on päässyt nuorempana katsomaan veljensä vanhojen tansseja.

”Sanoisin, että tanssit tuovat lukiolaisia yhteen. Ei täällä paljoa järjestetä näin isoja tapahtumia, joten tuntuu hienolta osallistua, kun sellainen on”, Yliniemi sanoo.

Samaa vuosikurssia käyvä Aatos Rantala komppaa. ”Vanhojen tanssit ovat iso perinne lukiossa, jonka haluaa kokea.”

HAASTATTELUN hetkellä, viikkoa ennen tanssiaisia, kumpikaan ei suuremmin jännittänyt.

”Tansseja on treenattu niin paljon, että olisi kiva päästä jo esittämään niitä”, Rantala sanoo.

Tansseja on harjoiteltu opintojakson alusta lähtien kolme kertaa viikossa. Rantalan ja Yliniemen suosikkeja ovat vauhdikkaat, näyttäviä liikkeitä sisältävät tanssit. Rantala nimeää mielitanssikseen Salty Dog Ragin, Yliniemi puolestaan Elviksen Jailhouse Rockiin tehdyn koreografian.

TANSSIEN opettelun lisäksi Aatos Rantala (vas.) ja Eeli Yliniemi ovat valmistautuneet vanhojen päivään esimerkiksi vuokraamalla puvut ja osallistumalla kouluesitysten järjestelyihin.

PERJANTAI alkaa opiskelijaryhmien tanssiesityksillä alakouluissa ja vanhainkodissa. Päivällä tanssijat esiintyvät vapaa-aikakeskuksessa lukion ykkösille ja Suupanniityn koulun 9.-luokkalaisille, ja päivän kruunaa tanssijoiden läheisille tarkoitettu iltanäytös.

Sekä Yliniemi että Rantala odottavat eniten iltanäytöstä. Yliniemi on kutsunut katsomoon vanhempansa ja veljensä. Rantalan perheestä yleisöksi ovat tulossa ainakin vanhemmat ja sisarukset sekä mahdollisesti isovanhemmat.

TANSSIASKELTEN opettelu on vain osa vanhoihin valmistautumista. Yliniemi ja Rantala esimerkiksi kuuluvat työryhmään, jonka vastuulla on ollut yhteydenpito aamun esiintymispaikkoihin – ja tansseista tiedottaminen paikallislehdelle. Kaikki tanssijat osallistuvat vapaa-aikakeskuksen salin koristelemiseen.

Asujen hankinnassa Rantala ja Yliniemi ovat turvautuneet monen muun nuoren miehen tavoin pukuvuokraamoon. Kalliin, harvoin käyttöön tulevan asukokonaisuuden ostaminen ei olisi tuntunut järkevältä, he kertovat.

ILTANÄYTÖKSEN jälkeen, kun vuokravaatteet on vaihdettu mukavampiin, vuorossa ovat odotetut jatkot. Opiskelijat vastaavat niiden järjestelyistä, ja onpa jatkoille laadittu säännötkin.

Lukion rehtori Marjukka Suihko tulee hymyillen estämään toimittajaa, joka aikoo ottaa kuvan lukion aulan pöydälle jätetystä sääntölapusta.

Nämä elämän kohokohdat kuulukoot vain nuorille itselleen.

Penkkariautot lähtevät Pirkkalan lukion (Urheilutie 11) pihasta to 9.2. klo 11. Vanhojen tanssien iltanäytös kutsutuille vapaa-aikakeskuksella (Urheilutie 10) pe 10.2. klo 18.

Juttua muokattu 6.2. klo 9.07: Lisätty jutun loppuun tieto, että iltanäytös tanssitaan vapaa-aikakeskuksella.

Juttua korjattu 7.2. klo 9.10: Korjattu Aatos Rantalan sukunimi. Aiemmin sukunimeksi kerrottiin virheellisesti Ranta.