Opinjanoiset suuntaavat Pirkan opistoon yhä useammin – opiskelijamäärät nousussa Pirkkalassa

Kevätlukukaudella alkaa yli 300 lyhytkurssia ja maksutonta luentoa.

PIRKAN opisto on kasvattanut suosiotaan. Yksi sen opetuspaikoista on Pirkan Pirtti, missä pidetään muun muassa virkistävän venyttelyn tunteja.

PILATESTA, joogaa ja venyttelyä. Niitä Ulla-Maija Laaksonen on harrastanut jo vuosikaudet Pirkan opistossa. Samaan opinahjoon on päätynyt tänä vuonna yhä useampi. Opiston opiskelijamäärät Pirkkalassa ovat noususuunnassa.

Koko lukuvuodelle on tähän mennessä ilmoittautunut 2615 opiskelijaa. Viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 2131. Vastikään alkaneelle kevätkaudelle on uusia ilmoittautumisia tällä hetkellä 727, kun niitä vuosi sitten vastaavaan aikaan oli 536.

Rehtori Matti Korolainen tulkitsee lukuja niin, että opinjanoiset uskaltavat koronan hieman hellitettyä jälleen palata opintojen pariin. Vuoteen 2019 verrattuna osallistujia on kuitenkin vielä selkeästi vähemmän.

”Osittain tämä johtunee vielä koronasta, mutta osansa voi olla myös kiristyneellä taloustilanteella. Opistossa emme onneksi ole kuitenkaan vielä joutuneet korottamaan kurssimaksuja”, Korolainen kertoo.

OPISTO toimii pääosin samoissa toimipaikoissa Pirkkalassa kuin aiempina vuosina. Vakiintuneita opetuspaikkoja ovat muun muassa Nuolialan koulu, Naistenmatkan koulu, Pirkkalan yhteislukio Silmu, Pirkan Pirtti, Pirkkalan pääkirjasto, Toivion koulu, Wivin talo, Nuolialan päiväkoti ja Soljan lastentalo. Pirkan opiston Pirkkalan asiakaspalvelupiste on Tiima-rakennuksessa.

Tiedottaja Eeva Suutari-Saatsi huomauttaa, että keramiikanopetus on kuitenkin siirretty uusiin vuokratiloihin Vaittintielle.

KEVÄTLUKUKAUDELLA alkaa yli 300 lyhytkurssia ja maksutonta luentoa. Lisäksi kevätlukukaudella jatkavat ne koko lukuvuoden mittaiset kurssit, jotka ovat alkaneet jo syksyllä. Osalle niistäkin voi ilmoittautua kesken lukuvuoden mukaan.

Uusina kursseina kevätlukukaudella Pirkkalassa alkaa muun muassa englannin perusrakenteiden tehokertaus, jolla voi valmistautua vaikkapa ylioppilaskirjoituksiin.

”Retkeilyn perustaitokurssia on meiltä paljon toivottu, ja sellainen alkaa viikonloppuleirillä toukokuussa Pihlajaniemessä. Tulossa on myös yhden illan kestävä Oppia onkimiseen -kalastuskurssi. Opettelemme myös itse perkaamaan kalat”, Suutari- Saatsi kertoo.

Kevään ilmaisluennoilla Pirkkalassa ja verkossa tartutaan ajankohtaisiin aiheisiin: Ukrainan sotaan sekä uusiutuvaan energiaan, kuten aurinkosähköön, tuuli- ja vesivoimaan. Luennot korjausrakentamisesta sekä yrityksen ja yhdistyksen tietosuojasta antavat vinkkejä asumiseen ja arkeen.

ULLA-MAIJA LAAKSONEN pitää lempeistä liikuntalajeista, joita hän on harrastanut jo vuosien ajan Pirkan opistossa.

Moni luento on nykyään seurattavissa myös verkossa. Korona-aikana lisääntynyt etäopiskelu toi verkko-opetuksen pysyväksi osaksi Pirkan opiston tarjontaa. Verkko-opetuksesta ja verkkoluennoista hyötyvät etenkin he, jotka eivät syystä tai toisesta pääse helposti paikalle. Korolainen ja Suutari-Saatsi vinkkaavat, että verkko-opiskelu antaa mahdollisuuden osallistua myös muiden Suomessa toimivien kansalaisopistojen verkkokursseille ja -luennoille, jos oman kotikunnan kansalaisopistosta ei löydy opetusta halutusta aiheesta.

VAIKKA Pirkan opisto tunnetaankin leimallisesti kansalaisopistona, Pirkan opiston siipien suojassa toimii myös viisi eri taidekoulua: musiikkiopisto, tanssikoulu, teatterikoulu, kuvataidekoulu ja teatterikoulu. Kaikissa niissä annettava opetus on taiteen perusopetusta. Taidekoulutkin tuottavat vuosittain paljon konsertteja, näytöksiä, näyttelyitä ja matineoita, joita Pirkkalassa on totuttu näkemään muun muassa Galleria 2 :ssa, Pirkkalan yhteislukio Silmussa  ja eri kouluilla. Hakuaika taidekoulujen elokuussa alkaviin opintoihin on huhtikuussa.

”Nyt helmikuussa osana Lasten Pirkkasten kulttuurikuukautta järjestämme Pirkkalan yhteislukio Silmussa matinean. Matineassa lapset pääsevät tutustumaan eri soittimiin, jos opiskelu musiikkiopistossa kiinnostaisi, mutta sopiva soitin vielä mietityttää”, Suutari-Saatsi mainitsee.