Aino Mikkonen aloitti cheerleadingin luettuaan aiheesta kirjan, Leo Huhtiniemi innosti kaverinsakin keräilemään kiviä – Pirkkalassa suurimmalla osalla koululaisista on jokin harrastus

Pirkkalan lasten harrastusmahdollisuuksia on lisännyt Harrastava Pirkkala -hanke, jonka jatko on vaakalaudalla.

TOIVION koulun kakkosluokkalainen Aino Mikkonen on vastikään aloittanut cheerleading-harrastuksen. Super Cheer -sarjan kirja antoi lajista hänelle kiinnostavan kuvan.

KUN tokaluokkalainen Aino Mikkonen lainasi kirjastosta cheerleadingia käsittelevän kirjan, se oli menoa. Hän innostui Super Cheer -sarjan päähenkilöiden harrastuksesta niin paljon, että päätti kokeilla lajia itsekin.

Nyt takana ovat ensimmäiset harjoitukset.

Kiinnostuksen kohteiden kirjo on valtava, kun Pirkkalan Toivion koulun oppilaat kertovat rakkaista harrastuksistaan.

2B-luokalla tämän hetken suurimpiin hitteihin kuuluu hienojen kivien keräily. Opettaja Pauliina Rintala kertoo, että yhden oppilaan esimerkki on innostanut muitakin harrastuksen pariin.

”Ostan kiviä kivikaupasta. Parhaita ovat sellaiset, jotka ovat aika värikkäitä”, sanoo keräilystä ensimmäisenä kiinnostunut Leo Huhtiniemi.

”Mummin ja papan luona käydessäni löysin ulkoa ruusukvartsin”, kertoo puolestaan Elia Nurmi.

Erilaisten liikuntalajien harjoituksia on Pirkkalassa ja lähiseudulla tarjolla valtava määrä. Esimerkiksi Sofian harrastama team gym ja Iiris Hännisen harrastama joukkuevoimistelu eivät suinkaan ole sama laji, vaikka molemmissa voimistellaan.

”Meillä tehdään enemmän voltteja”, antaa Sofia esimerkin lajien eroista.

ELIA NURMI (vas.) tykkää etsiä luonnosta kauniita kiviä. Elisa Tuurala käy tanssitunneilla Tampereella.
SOFIA (vas.) harrastaa team gym -voimistelulajia ja vierustoveri Iiris Hänninen joukkuevoimistelua.

SUURIMMALLA osalla pirkkalalaisista lapsista on jokin harrastus. Uusimman, vuonna 2021 tehdyn Kouluterveyskyselyn mukaan Pirkkalan 4.- ja 5.-luokkalaisista peräti 88,8 prosenttia harrasti jotakin vähintään yhtenä päivänä viikossa. 8.- ja 9.-luokkalaisista osuus oli vielä suurempi, noin 96 prosenttia.

Harrastus tarkoittaa vapaa-ajalla säännöllisesti tehtäviä asioita, joiden tarkoitus on rentouttaa ja tuottaa iloa harrastajalle.

Pirkkalassa lasten mahdollisuuksia osallistua ohjattuihin harrastuksiin on tuettu jo kahden lukuvuoden ajan Harrastava Pirkkala -hankkeella. Hankkeessa tarjotaan koululaisille mahdollisuutta käydä erilaisissa ohjatuissa harrastuksissa koulupäivän jälkeen. Harrastukset ovat perheille maksuttomia.

HANKKEEN koordinaattori Aki Harju kertoo, että tällä hetkellä suosituimpia harrastuksia hankkeessa ovat parkour ja kokkikerho.

”Uutena harrastuksena meillä on alkamassa hevoskerho Ylöjärven Teivossa. Varsinkin kolmos- ja nelosluokkalaisilla oli siihen ennennäkemätön kiinnostus. Kerhon 10 paikkaa tulivat täyteen heti ensimmäisen minuutin aikana, kun ilmoittautuminen aukesi”, Harju kertoo.

”Osasimme hieman odottaakin, että jos saamme tarjolle eläinharrastuksen, sille on varmasti kova kysyntä.”

VALTTERI HILTUNEN (vas.) ja Unto Hella harrastavat liikuntalaji parkouria, jossa muun muassa ylitetään erilaisia esteitä. Unto käy lisäksi jalkapallotreeneissä ja soittaa trumpettia. ”Ennen pelasin futista Ilveksessä, mutta nykyään käyn samoissa treeneissä kuin isoveljeni.”
VIITOSLUOKKALAINEN Säde Röytiö pitää piirtämisestä ja lukemisesta. Piirtämisessä häntä kiehtoo vapaus piirtää mitä itse haluaa. Kirjoista hänen suosikkejaan ovat fantasiasarjat. ”Ennen suosikkejani olivat Harry Potterit, mutta eivät enää. Nykyään pidän esimerkiksi Amari-sarjasta.”

HARRASTAVA Pirkkala -hanke käynnistyi syksyllä 2021 osana maanlaajuista Harrastamisen Suomi -hanketta. Tänä lukuvuonna Pirkkalan hankkeen kustannukset ovat noin 206 000 euroa, josta 20 prosenttia tulee kunnalta ja loput valtionavustuksesta.

Vaikka maksuttomiin harrastuksiin on ollut Pirkkalassa paljon tulijoita, niiden tulevaisuus on epävarma. Näillä näkymin valtio myöntää avustuksia Harrastamisen Suomen malliin viimeisen kerran lukuvuonna 2023–2024.
Sen jälkeen kunnan pitää päättää, haluaako se jatkaa hanketta omalla kustannuksellaan vai pitääkö siitä luopua.

JOS Jori Ruoranen (vas.) saisi valita, Pirkkalassa järjestettäisiin lapsille opetusta animaatioiden tekemisestä. Hänestä olisi hauskaa päästä kokeilemaan animoimista joskus. Ellinoora Paajanen harrasti pienempänä jalkapalloa ja on aloittanut lajin nyt uudestaan tauon jälkeen.

MIKSI harrastukset ovat lapsille ja nuorille tärkeitä?

”Ajattelen, että harrastukset tuovat erilaista sisältöä elämään ja tietysti myös uusia ihmisiä. Harrastuksista löytyy varmasti samanhenkisiä kavereita, jotka tykkäävät samoista asioista. Tietysti tärkeää on sekin, että harrastuksissa pääsee toteuttamaan omia mielenkiinnon kohteita”, Harju kuvailee.

Samoilla linjoilla on Toivion koulun viidesluokkalainen Veeti Koppanen, joka käy kahdesti viikossa salibandytreeneissä ja kahdesti judoharjoituksissa.

”Harrastuksissa on hauskaa, eikä tule tylsää. Iskä sanoo aina, että kun jotakin tekee, tärkeintä on hiki ja hauska”, Koppanen sanoo.