Kolumni: Punainen kunnantalo herättää tunteita, mutta entäpä rakennusten nimet, joista kammottavin löytyi Tampereelta…

Pirkkalaisen uuden kolumnistin Arto Köykän mielestä Eduskuntatalo on oikein hyvä nimi eduskuntatalolle ja punainen mukava väri Pirkkalan kunnantalolle.

SUUPALLA kävellessä pääsee helposti jutun alkuun, kun kysyy kumppaniltaan mielipidettä Tiimasta, uudesta kunnantalosta. Väri poikkeaa virastonormaalista.

Kyseessä on puhdas makuasia, joten kaikki mielipiteet ovat yhtä oikeita. Minun silmiini punainen väri kuitenkin sopii. Mielestäni kaikki harmaan sävyt on jo käytetty, ja vihdoin on ollut aika kokeilla jotain muuta. Punainen tuo mieleeni lapsuuden legoleikit, ja niitä on mukava muistella.

Punainen seinä ei ole muutenkaan Suomessa niin outo asia kuin äkkiä voisi kuvitella. Eivätkös ne romanttisimmat mummonmökit ja maalaistalojen piha-aitat olleet juuri punamultaisia? Miksi samaa väriä ei sitten sallittaisi yhden kerrostalon seinään?

Onpahan ainakin puheenaihe, johon kaikki voivat liittyä yhtä suurina asiantuntijoina.

SEN sijaan Tiima on nimenä harhalaukaus. Sen ainoa hyvä puoli on, että se on sentään suomea ja helposti lausuttavissa. Pahinta olisi ollut, jos nimi olisi myyty jollekin sponsorille.

Hyvä nimi selittää viittaamansa asian. Eduskuntatalon sisällä kokoontuu eduskunta.

Nykyinen Nokia-areena on kummallinen nimi, koska rakennus sijaitsee keskellä Tamperetta, ja sille alkuaan suunniteltu Uros Live on ehkä kammottavin tietämäni nimi.

En pitäisi varsinaisena neronleimauksena sitäkään, että Pirkkalan jäähalli on nimetty nykyään LähiTapiola Areenaksi (ilmeisesti kirjoitusasu on tosiaan näin kelvoton). Tuskin sillä nimellä vakuutusmyynti paljon lisääntyy.

Hyvä nimi selittää viittaamansa asian. Eduskuntatalon sisällä kokoontuu eduskunta. Näsinneula ei ole yhtä kirjaimellinen nimi, mutta kyllä sekin tarvittavan kertoo. Tampereen pääkirjasto Metso sen sijaan saa kummastelemaan, mikä ihmeen Metsästysseuraintalo sijaitsee keskellä kaupunkia.

KOLME vuotta sitten etsittiin nimeä vasta rakennetulle Tikkurilan kirkolle. Kilpailu tuotti humoristisiakin ehdotuksia, kuten Jeesuksen tetran ja Sagra de Tikkurilan.

Lopulta Tikkurilan kirkon nimeksi tuli Tikkurilan kirkko. Se oli ilmeisin ja suosituin vaihtoehto. Nimistön asiantuntijat pitivät valintaa onnistuneena, sillä se kuvaa kohdettaan hyvin selkeästi ja on helppo muistaa ja käyttää.

Sanokaa vain punaista taloa Tiimaksi jos haluatte, mutta jos joku kysyy minulta, miten voisi päästä sinne asioitaan toimittelemaan, neuvoni on tämä: ”Mene siihen punaiseen Kunnantaloon. Sen ovella lukee että tiima.”