Pirkkalan hiihtoreiteillä todistetaan vaarallista ilkivaltaa joka talvi: ”Kurikassa on nähty esimerkiksi sepeliä ladulla” – Toimi näin, jos näet ladulla esteitä

Asutuksen lähellä ilkivaltaa tehdään ja havaitaan, kun taas syrjempänä töllöntöihin ei sorruta käytännössä lainkaan, kertovat latutyöntekijät.

PIRKKALAN kunnan liikuntapaikkatyöntekijä Teemu Savukoski on huomannut, että Pirkkalassa kävellään laduilla niin paljon, etteivät latujen kunnossapitäjät meinaa pysyä perässä. Savukoski kuvattiin Kurikantien alittavan ladun varrella.

ILKIVALTA ja asiaton käytös laduilla ovat aiheuttaneet huolta pirkkalalaisille hiihtäjille.

Pirkkalainen on kertonut tammikuun aikana niin Killon kuntopisteen ladun alamäkeen asetetuista havuista ja aurauskepistä kuin myös Vähäjärven ja Kurikanmäen välillä hiihtäjää lumipalloilla heitelleestä nuorisojoukosta.

Pirkkalan latujen hoitajat kertovat, että vaarallista ilkivaltaa tapahtuu Pirkkalan laduilla jonkin verran. Vaarallisella ilkivallalla tarkoitetaan tässä yhteydessä pahantekoa, joka voisi johtaa hiihtäjän loukkaantumiseen, kuten esineiden laittamista ladulle.

”Kurikassa sellaista on ollut enemmän. Siellä on nähty joka talvi esimerkiksi sepeliä ladulla. Alamäkeen on tehty joskus lumiukko, joka on jäätynyt siihen, tai sitten ladulle on laitettu kovia lumikökkäreitä. Se on sellaista nuorten ilkivaltaa. Pahempaa ei onneksi ole tehty”, kertoo kunnan liikuntapaikkamestari Kari Koskinen. Hän vastaa keskustan ja lähialueiden latujen kunnossapidosta.

SUKSILLA sivakoidessa vauhti saattaa kiihtyä varsinkin alamäissä, jolloin pienikin esine ladulla tai sen yllä voi aiheuttaa jopa hengenvaaran. Hämärässä ja pimeällä riskit luonnollisesti kasvavat.

Esimerkiksi vuonna 1985 Ylöjärvellä hiihtäjä halvaantui törmättyään ladun yli viritettyyn naruun.

Alamäkeen on tehty joskus lumiukko, joka on jäätynyt siihen, tai sitten ladulle on laitettu kovia lumikökkäreitä.

Kari Koskinen

PIRKKALAN kuntakeskuksessa ladut kulkevat pitkälti lähellä asutusta. Sijainti voi vaikuttaa siihen, että laduilla tehdään ja havaitaan enemmän tihutöitä kuin syrjemmässä.

Näin arvelee Toivion alueen latuja pitkään hoitanut Jouko Karppanen. Pirkkalan Hiihtäjien johtokunnan puheenjohtaja on huoltanut latuja kunnan kanssa yhteistyössä jo 25 vuoden ajan.

Hän ei ole kuullut ilkivallasta huoltamillaan laduilla.

”Mitään ilkivaltaa, joista olisi tullut hiihtäjille vaaratilanteita, ei ole minun tietooni tullut”, hän kertoo.

”Täällä ladut lähtevät Toivion koululta suuntaan, jossa ei ole ollenkaan asutusta. Siellä kulkee ainoastaan ulkoilijoita ja koiranulkoiluttajia. Mutta heistä ei ole suurempaa haittaa, kunhan he vain muistavat kävellä luistelu-uran oikeaa reunaa.”

LATUJA huolletaan laturullalla (kuvassa), jota vedetään esimerkiksi moottorikelkan tai mönkijän perässä. Latujen tallominen voi kuitenkin tehdä latupohjaan matalamman kohdan tai kuopan, jonka tasoittamiseen tarvitaan järeämpää kalustoa eli latukonetta. Teemu Savukoski kertoo, että kunta ostaa latukoneella tehtävän ajon ulkopuolelta, joten jokaisesta ajosta tulee kunnalle lisäkustannuksia.

VAIKKA kunnan työntekijät käyvät ladut läpi joka arkipäivä, hiihtäjien oma valppaus on tärkeää. Näin on varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin, kun latuajoja ei tehdä.

Jos huomaa ladulla esteitä tai esineitä, ne pitää mennä poistamaan hetimmiten. Liikuntapaikkamestari Koskinen suosittelee ottamaan esteistä myös kuvan, jotta tilanteesta jää todisteet.

”Ilkivallan tapauksessa ei auta, että siitä ilmoittaa vain meille [latujen kunnossapitäjille]. Silloin on tehtävä ilmoitus poliisille. Kunnan sivuilta löytyy lisäksi vikailmoituslomake, ja myös Haloo Pirkkala -sovelluksella voi ilmoittaa kunnalle asiasta”, Koskinen ohjeistaa.

YLEISIMMÄT pahanteon muodot laduilla ovat tunnetusti käveleminen ja pyöräileminen. Latuja tallotaan ja niillä fillaroidaan Koskisen mukaan Pirkkalassa päivittäin.

Tämä vahingoittaa latupohjaa ja tuottaa kunnalle ylimääräisiä kustannuksia, kun painunutta pohjaa pitää uusia ja parannella.

Liikuntapaikkatyöntekijä Teemu Savukoski on työskennellyt Pirkkalassa joulukuusta lähtien. Siinä ajassa hän on ehtinyt havaita, että latuja tallotaan nopeammin kuin työntekijät ehtivät niitä kunnostaa.

”Pitäisi ymmärtää, että laduilla käveleminen on kuntalaisten rahoista pois”, Savukoski toteaa.

Kunta pitää Pirkkalassa yllä latuja noin 30 kilometrin edestä.

Lue myös: Lukija varoittaa: Killon kuntopisteen ladulla vaarallista ilkivaltaa

Lue myös: Pirkkalalainen Janne Rintanen oli hiihtolenkillä, kun joukko nuoria alkoi huudella ja heitellä lumipalloilla – Pelottavaksi tilanne muuttui, kun hän yritti jututtaa poikia