Pirkkalainen 40 vuotta sitten 20.1.1983: ”Pirkkala on erittäin poikkeuksellinen kunta ja sen kehitys on moniin kuntiin verrattuna täysin päinvastainen”

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1983.

PIRKKALAINEN-LEHDEN numeroita vuodelta 1983.

Maatilataloudelle kehittämisselvitys

– Pirkkala on erittäin poikkeuksellinen kunta ja sen kehitys on moniin kuntiin verrattuna täysin päinvastainen. Kasvu on kunnassa tavattoman suurta, suunnitteluagronomi Matti Veisu aloittaa Pirkkalan maatilatalouden kehittämissuunnitelman esittelemisen kuvauksella kunnasta yleensä.

– Pirkkalassa hankkii vain 3 % väestöstä elantonsa maataloudesta. Siksi maatilatalouden kehittämiseen pitää kiinnittää erityisen suurta huomiota.

Kunnanjohtaja Ensio Lehtinen oli hetkeä aikaisemmin vakuuttanut samaa:

– Täällä tällaisella suunnitelmalla on erityisen paljon virkaa, kun maatalous toimii valtavan rakentamisen puristuksessa. Ja kunnalla on se etu, että markkinat ovat lähellä.

– Sukupolvenvaihdos ratkaisisi useimmat esiintyvät pulmat, Matti Veisu pohdiskelee suunnitelman sanomaa. Pirkkalalainen maanviljelijäväestö on erittäin iäkästä. Valmiutta vaihdokseen on olemassa, muttei kaikille tiloille jatkajaa.

– Maatalousmaa pitää säilyttää maatalouden käytössä. Aikanaan viljelijät ovat hakeutuneet parhaille maille ja jos ne menetetään, on menetys lopullinen. Ympäristössä ei ole yhtä hyvää maata tarkoitusta varten. Haja-asutusalueille pitäisi saada muuta rakentamista, sillä tilojen väestöpohja ei riitä pitämään aluetta elävänä.

Juttu on julkaistu Pirkkalainen-lehdessä 20.1.1983.