Galleria 2 kutsuu tutustumaan Saimaan ainutlaatuiseen luontoon – valokuvaaja Ville Lehvonen otti vanhat konstit käyttöön

Itäsuomalaiset maisemat saapuivat Pirkkalaan - näyttely avoinna nyt.

POHJOIS-KARJALASSA asuva valokuvaaja Ville Lehvonen on kuvannut elämää Saimaalla. Näyttely on paraikaa avoinna Pirkkalassa.

LAPSUUDENKOTI Saimaalla, kauniin ja elävän luonnon keskellä. Kesällä tuulessa humisevat puut, vesilinnut etsimässä saalista välkehtivästä vedestä, talvisin jäiden kumahtelu ja veden liikehdintä jää- ja lumipeitteen alla.

Pirkkalassa Galleria 2:ssa alkanut näyttely valokuvaaja Ville Lehvosen valokuvista kertoo elämästä Saimaan saaristossa, sen eläimistä, ihmisistä, koetetuista merkityksellisistä hetkistä ja myös ihmisen yhteydestä luontoon.

Digitaalista kameraa tavallisesti käyttävä Lehvonen keksi ottaa käyttöönsä isänsä rikkinäisen kameran, jolla hänen isänsä oli aikoinaan ottanut lukemattoman määrän valokuvia alueesta ja arjestaan. Filmikameralla ei otoksia voi räpsiä kerralla satoja, koska filmirullalle mahtuu luonnollisesti otoksia hyvin rajallinen määrä.

Tämä on haaste, mutta myös kiehtova sellainen.

”Kuvista tulee hyvin autenttisia, jos verrataan vaikka mainoskuvien tekemiseen, jossa jo pelkästään jälkikäsittelyä tehdään paljon”, Lehvonen sanoo.

Lehvonen on opiskellut ja tehnyt töitä valokuvaajana niin vapaana valokuvataiteilijana kuin mainostoimiston ja aikakauslehtien kuvaajana. Hän on kouluttanut itseään jatkuvasti ja on valmistunut muun muassa graafikoksi ja viime keväänä muotoilijaksi.

Valokuvaajana hän on suorittanut visuaaliviestinnän instituutin ja valokuvauksen erikoistumisopinnot ammattikorkeakoulussa.

”Kun olin nuori, valokuvaamisesta tuli minulle tärkeä itseni ilmaisemismuoto sen vuoksi, etten osaa piirtää”, Lehvonen kertoo.

MARRASKUUN puolivälissä satoi Saimaan luodolle ensilumi. Ville Lehvonen onnistui kuvamaan tämän maagisen hetken filmikamerallaan.

”Yläkouluiässä koulussamme järjestettiin valokuvaamisen kurssi ja osallistuimme Suomen laajuiseen valokuvauskilpailuun. Sijoituimme ryhmän kanssa toiseksi. Se kaikki oli tärkeää kiinnostuksen heräämisen kannalta.”

Kotikunnastaan Rääkkylästä käsin Lehvonen näkee maailmalla vallitsevat tilanteet uudella tavalla. Jo yksin korona aiheutti monipaikkaiselle asujalle hämmennystä, mutta nyt Rääkkylän läheisyys Venäjän kanssa, ilmastonmuutos ja malminetsintävaraukset luovat Lehvoselle lisää todellisia huolenaiheita.

-Vietän alueella aikaa enemmän kuin aikaisemmin ja se on minulle vielä tärkeämpi nyt, muutoksen kynnyksellä olevassa maailmassa. Saimaan pinta on laskenut ja talvet ovat vähälumisempia kuin lapsuudessa.

VALOKUVAN voimaan hän kuitenkin uskoo ja toivoo Pirkkalassa alkaneen näyttelyn tuovan kuvien katsojien eteen osan siitä todellisuudesta, jossa Saimaalla eletään.

Myrskysäällä uiminen oli Ville Lehvosesta lapsuudessa hyvin vaikuttava ja mieleenpainuva kokemus.

”Ei ehkä kovin järkevää, kun ukkosti, mutta kun vesi myrskysi ja siellä ui, se on painunut mieleeni pysyvästi”, Ville Lehvonen kertoo. Saimaa voi myös olla niin erilainen, välillä myrskyn vastapainoksi täydellisen kirkas ja tyyni.

”Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja tottahan se on. En halua antaa kuvilleni valmiita tulkintaohjeita, vaan jokainen katsoja saa itse pohtia kuvia ja mitä ajatuksia ne hänessä herättävät.”

”Taustalla toki näkyy koko ajan oma luontosuhteeni ainutlaatuiseen Saimaaseen. Kuinka hetkellinen ja katoavainen meille arkinen ympäristö ja elämä voikaan olla. Tätä aikaa emme välttämättä saa enää koskaan takaisin”, Lehvonen miettii.

Ville Lehvonen: Saari. Valokuvia 6.2. asti Galleria 2 Pirkkala, Suupantori 2, pääkirjasto. Avoinna ma-pe 10-19, la 10-15.