Lukijalta: Pirkkalassa liikkuu lukuisia pimeitä pyöräilijöitä ja vastuuttomia autoilijoita – Entä miten suojateiden poistamisen muka pitäisi lisätä turvallisuutta?

Useimmiten törmään koiran kanssa lenkillä pimeisiin pyöräilijöihin, kertoo Pirkkalaisen lukija mielipidetekstissään.

MIELIPIDETEKSTIN kirjoittajan mielestä liian harva kouluikäinen käyttää pyörässään valoa. Kuvituskuva. Kuva: Karoliina Ahola

OLEN hämmästynyt nykyisestä liikennekulttuurista Pirkkalassa. Oppia on ilmeisesti otettu Tampereelta, jossa liikennekulttuuria ei ole lainkaan, vaan pelkkää ”minä itte” -öykkäröintiä.

Useimmiten törmään koiran kanssa lenkillä pimeisiin pyöräilijöihin. Valitettavasti tilanne on sellainen, että yli 90 prosenttia kouluikäisistä pyöräilee pimeässä ilman valoja. Olen jopa törmännyt kaveriin, joka oli liikkeellä pimeällä pyörällä kädet irti ohjaustangosta ja puhelin korvalla.

Eräs nuori tyttö pani vielä paremmaksi: pimeä pyörä, kädet irti ohjaustangosta ja puhelimen näppäily meneillään! Olen muutaman kerran jututtanut pimeitä pyöräilijöitä. Eräs kaveri totesi, että nykyään ”on pakko” ajaa pimeällä pyörällä. Edes poliisi ei enää välitä siitä?

Pirkkalassa ylinopeudet ovat jokapäiväisiä.

MITÄ sitten tekevät vanhemmat. Eivät neuvo jälkikasvuaan ja ajavat itse nastarenkailla, vaikkei niitä ole enää vuosiin tarvinnut näillä leveysasteilla. Aikaisimmat vaihtavat nastat alle jo syyskuussa ja ottavat ne pois juhannukseen mennessä. Muutama tosin ajelee niillä ympäri vuoden. Lopputuloksena paikalliset asfaltit muistuttavat keväällä lähinnä tankkien harjoitusalueita.

Liikennekäyttäytyminen on tosin kehittynyt, mutta väärään suuntaan. Pirkkalassa ylinopeudet ovat jokapäiväisiä. Asiaton huviajo on laissa kielletty, mutta se lisääntyy Pirkkalassa jatkuvasti.

Liikennemerkit ja liikennevalot ovat vain ohjeellisia? Läpiajokieltoja, ”ajoneuvolla ajo kielletty” -merkkejä ja aluepysäköintimerkkejä ei tunneta tai niistä ei välitetä lainkaan. Mopot ja mönkijät kurvailevat lähes joka päivä kevyen liikenteen väylillä, eikä yksityisalueita enää kunnioiteta.

SUOJATEIDEN asemakin on kyseenalaistettu, sillä varsinkin isommilla autoilla ajavat eivät juuri koskaan väistä suojatiellä kulkijaa. Ehkäpä siitä syystä Pirkkalassa on jälleen otettu oppia Tampereelta ja poistettu suojateitä Suupantieltä, koska ne on todettu turvattomiksi.

Tosin herää kysymys, miten tien ylitys tulee turvallisemmaksi ilman suojateitä.

Henrik Harjula

Pirkkala