PIRKANMAAN hyvinvointialue on ottanut vastuulleen kuntouttavan työtoiminnan tarjoamisen. Pirkkalan kunnan tavoitteena on, että työtoiminta jatkuu samaan tapaan ja samoissa tiloissa kuin vielä viimekin vuonna, jolloin työtoiminnan järjestäminen oli kunnan vastuulla.
Jos kunta edelleen haluaa olla osallisena toiminnan tarjoamisessa, kunnan osuus palveluiden tuottamisessa on erikseen määriteltävä sopimuksessa.
”Kuntouttavan työtoiminnan kumppanuussopimuksia ollaan kuntakohtaisesti allekirjoittamassa lähiaikoina kuntien ja hyvinvointialueen kesken”, Pirkkalan kunnan työllisyyspäällikkö Susanna Heinonen sanoo.
Sopimuksissa rajataan konkreettisesti, miten kuntouttava työtoiminta jatkuu. Tällaiseksi käytännön asiaksi Heinonen mainitsee esimerkiksi kunnan kierrätystoiminnan. On vielä jäsentymättä, toteuttaako hyvinvointialue Kierrätysmyymälä Puodissa kuntouttavaa työtoimintaa vai pysyykö se kunnan omana toimintana.
”Kierrätystoiminta on tärkeää kunnalle ja tällä erää näyttää siltä, että Puodin toiminta jatkuu, mutta mietinnässä on, minkä muotoisena”, Heinonen pohtii ja lisää kunnan toivomuksena hyvinvointialueelle olevan myös, että valmennuskeskuksetkin jatkaisivat toimintaa kuten tähänkin asti.
Työtoiminnassa tällä hetkellä olevat asiakkaat jatkavat palvelussa normaalisti. Ohjaaminen palveluun tapahtuu jatkossa työllisyyspalvelujen OMA-valmentajien sekä hyvinvointialueen sosiaalihuollon asiantuntijoiden kautta.
KUNTOUTTAVA työtoiminta on tarkoitettu niille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Hyvinvointialueiden on järjestettävä kuntouttavaa työtoimintaa niille pitkään työttöminä olleille henkilöille, jotka saavat työmarkkinatukea tai toimeentulotukea, ja jotka eivät työ- ja toimintakykynsä takia kykene osallistumaan TE-hallinnon ensisijaisiin palveluihin.
Kuntouttava työtoimintaa järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti 1-4 päivänä viikossa 3-24 kuukauden ajan. Toiminnan on oltava tavoitteellista siten, että se parantaa asiakkaan elämänhallintaa ja toimintakykyä, jotta hän voisi työllistyä, hakeutua koulutukseen tai osallistua TE-hallinnon työllistymistä edistäviin palveluihin.