TAMPEREELLA on ollut tänä talvena otollinen tilaisuus bongata pöllöjä.
Kaupungin keskustan tuntumassa on tavattu pari hiiripöllöä myyräjahdissa, ja keskustan lähellä on tehty havaintoja myös huuhkajista, lehtopöllöistä ja varpuspöllöistä.
Muualla Pirkanmaalla on tavattu esimerkiksi hiiripöllöjä, kertoo Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys tiedotteessaan.
PÖLLÖT ovat lintujen tarkkailijoille ja valokuvaajille kiinnostava kohde. Yhdistys kuitenkin muistuttaa, että linnuille huomiosta voi olla jopa haittaa.
Ihailijoiden laumat voivat estää pöllöä ruokailemasta ja lepäämästä rauhassa. Toistuva häirintä saattaa johtaa jopa pöllöjen menehtymiseen, jos ravintoa on muutenkin niukasti saatavilla.
YHDISTYS antaa kolme vinkkiä, miten pöllöjä voi bongailla ilman, että aiheuttaa niille vahinkoa.
1. ÄLÄ MENE liian lähelle pöllöä, vaikka pöllöt ovatkin usein pelottomia. Tiedät olevasi liian lähellä ainakin silloin, kun lepäilevä pöllö pitää silmiään auki ja tarkkailee sinua selvästi. Saalistavan pöllön tarkkailijat voivat liikkumisellaan karkottaa pöllön saaliin, kuten myyrän. Lisäksi ihmisten kokoontuminen yhteen paikkaan voi houkutella paikalle muita lintuja, jotka alkavat helposti hyökkäillä pöllön kimppuun.
2. ÄLÄ HÄIRITSE pöllöjä atrapeilla tai valaisemalla lintuja. Atrappi tarkoittaa esimerkiksi puhelimesta soitettavaa äänitettä, joka matkii linnun laulua tai kutsuääntä.
3. KÄYTTÄYDY tarkkailupaikoilla rauhallisesti ja mahdollisimman huomaamattomasti. Kunnioita myös muita lintuharrastajia. Jos huomaat jonkun käyttäytyvän asiattomasti lintuja, muita harrastajia tai alueen asukkaita kohtaan, puutu asiaan heti ja rakentavasti.
HUONOKUNTOISESTA pöllöstä tulee ilmoittaa esimerkiksi Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle. Jos maastosta tai tieltä löytyy kuollut pöllö, tulee tarkistaa, onko sillä jalassa rengasta. Renkaan tiedot tulee ilmoittaa Luonnontieteellisen museon rengastoimistolle nettilomakkeella.