Korona piti Joulupukin poissa Pirkkalan Pereen päiväkodista, mutta tänä vuonna valkoparta teki paluun – Päiväkotien joulu on tärkeä koko perheelle, arvioi työntekijä: ”Varhaiskasvatuksen yksi tehtävistä on tuoda lapsille elämyksiä”

Pereen päiväkodissa on valmistauduttu jouluun viikkojen ajan.

NOEL (vas.) ja Niklas leipoivat piparkakkuja Pereen päiväkodissa pari viikkoa ennen jouluaattoa.

HERKULLINEN piparkakkujen tuoksu leijailee vastaan Pirkkalan Pereen päiväkodin käytävällä. Peremmällä uuni on lämpenemässä ja Siniset-ryhmän lapset leipovat pöydän ääressä.

Pikkuiset kaulimet ja metalliset muotit näyttävät olevan näppärissä käsissä. Työskentely keskeytyy hetkittäin, kun 5-vuotiaat Noel, Niklas ja Unto kavereineen kurottelevat haluamiaan muotteja toiselta puolen pöytää. Sitten keskitytään taas taikinaan.

Jouluun on valmistauduttu Pirkkalan päiväkodeissa viikkojen ajan. Pereellä päästiin joulukuun alussa järjestämään pitkästä aikaa joulunavaustapahtuma, johon myös vanhemmat olivat tervetulleita. Korona aiheutti päiväkodin koko perheen joulutapahtumiin kahden vuoden tauon, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Outi Laakkonen.

”Silloin jäivät Joulupukin käynti ja kaikki vanhempien vierailut. Myöskään koko talon lapset eivät olleet yhtä aikaa paikalla missään tiloissa, vaan jouluohjelmaa järjestettiin pienemmissä ryhmissä”, Laakkonen sanoo.

5-VUOTIAAT Noel (vas.), Niklas ja Unto käsittelivät muotteja ja kaulimia näppärästi.

TÄMÄN vuoden joulunavauksessa perheet pääsivät kulkemaan lyhdyin valaistua polkua päiväkodin takana sijaitsevalle riihelle, joka oli koristeltu tunnelmallisesti.

Varhaiskasvatuksen opettaja Piia Bergholm kertoo vanhempien viihtyneen tapahtumassa. Hänestä päiväkotien joulutapahtumat vaikuttavat olevan erityisen tärkeitä perheille, joiden lapset ovat vasta varhaiskasvatuspolkunsa alussa.

Bergholm pitää tapahtumia tärkeänä osana päiväkotien toimintaa.

”Mielestäni varhaiskasvatuksen yksi tehtävistä on tuoda lapsille elämyksiä ja kokemuksia”, Bergholm sanoo.

VARHAISKASVATUKSEN opettaja Piia Bergholm veti lapsia pulkassa Pereen päiväkodin takana sijaitsevalle riihelle leikkimään. Riihellä järjestettiin myös päiväkodin joulunavaustapahtuma.
JULIUS, 2, tutkaili riihen joulukoristeluja mietteliäin ilmein joulukuun alussa.

PERHEILLE järjestetty joulunavaus on vain pieni osa sitä, miten joulu on näkynyt päiväkodin arjessa.

Pereen päiväkodissa lapset paitsi laulavat joululauluja ja askartelevat, myös avaavat luukkuja kunkin ryhmän omasta joulukalenterista. Riisipuuron maku on tullut tutuksi, kuten myös Joulupukki lahjoineen. Lapsia hakevat huoltajat voivat ihastella päiväkodin sisäpihalla kuutta jouluikkunaa, joissa seikkailee esimerkiksi muumeja, tonttuja ja eläimiä.

Kahden ryhmän lapsille on myös järjestetty yhteiset jouluaskartelutuokiot vanhempien kanssa – kotien omasta toiveesta.

PEREEN päiväkodin jouluikkunoita pääsee ihastelemaan päiväkodin sisäpihalla.

PEREEN ja Toivion päiväkotien johtaja Päivi Piirto kertoo, että pandemia ja sen tuomat ilmiöt näkyvät edelleen jollakin tasolla päiväkotien joulunajassa.

”Toiviossa valmistellaan vanhemmille videotervehdys, eikä varsinaista joulujuhlaa ole suunnitteilla. Päiväkodeissa tosin vietetään lasten omia pikkujouluja”, Piirto kertoi aiemmin joulukuussa.

”Perinteiset joulujuhlat ovat muuttaneet koronavuosien varrella muotoaan, ja juhlistamiseen on kehitetty myös uusia tapoja.”