Pirkkalalaisille Kähkösen veljeksille musiikki on aina ollut tärkeä osa joulua: ”Kotona Vuorikujalla tapasimme nousta joulurauhan julistuksen aikana seisomaan ja laulamaan”, kertoo Juha-Pekka Kähkönen 13-lapsisen perheen joulunvietosta

Kähkösten 13 sisaruksen sarjasta löytyy kosolti musikaalista lahjakkuutta, taiteellisuutta ja tietokoneiden osaajia.

PETRI (oik.), Kari ja Juha-Pekka Kähkönen kutsuvat pirkkalalaisia Joulun rauhaa -konserttiin Pirkkalan kirkkoon ensi perjantaina.

TÄNÄ vuonna entistä useampi toivonee joulusta aikaa, jolloin pääsee rauhoittumaan arjen huolista. Monia painavat niiden tavallisten työkiireiden ja muiden lisäksi nyt sota ja taloushuolet.

Pirkkalalaiset Kähkösen veljekset järjestävät ensi perjantaina Pirkkalan kirkossa Joulun rauhaa -konsertin, jota penkissä kuunnellessa on lupa päästää irti arjesta.

”Konsertissa kuullaan rauhallista joulumusiikkia ja sitä pyritään myös esittämään levolliseen tyyliin. Tavoitteena on, että paikalla oleville välittyisi konsertin nimen mukaisesti joulun rauha. Riemukkaita sävyjä tuo mukaan muutama raikas pianosovitus tutuista joululauluista”, nelivuotiaasta asti pianoa soittanut Petri Kähkönen kertoo. Säveltämisen hän aloitti yhdeksänvuotiaana.

Konsertissa Juha-Pekka ja Kari laulavat, Petri säestää. Ohjelmassa on myös Kähkösen sisarusten sekä heidän lastensa yhteisesitykset laajemmalla kokoonpanolla. Myös yleisö pääsee yhtymään muutamaan tuttuun joululauluun.

Kähkösille musiikki on aina ollut iso osa joulun tunnelmaa.

”Kotona Vuorikujalla asuessamme tapasimme nousta perheen voimin joulurauhan julistuksen aikana seisomaan ja laulamaan. Se oli perinne”, Liedon seurakunnan kanttorina toimiva Juha-Pekka Kähkönen muistelee.

Tiedoksi, että perheeseen kuului silloin 13 sisarusta, eli ääntä piisasi Vähäjärvellä. Nykyisin sisarukset ovat joko opettajia, taiteilijoita tai tekemisissä tietokoneiden kanssa.

”TÄNÄ talvena varmasti monella lapsiperheellä on huoli, kuinka talvi menee talouden kannalta”, Juha-Pekka Kähkönen miettii.

Kari Kähkönen sanoo, että jouluna hän ja varmaan jokainen yrittää päästä oikeanlaiseen rauhaan ja hiljentymiseen. Sen voi tehdä ilman paineita musiikin avulla.

”Ei tarvitse kuin tulla konserttiin, istua penkkiin kuuntelemaan ja olla”, hän tuumaa.

JOULUSSA meille ovat tärkeitä vuosien mittaan muodostuneet tavat viettää juhlaa: ruuat, lahjat, kotiseudulla vierailu, yhdessäolo ja hetken hengähtäminen. Joulun tunnelma on maagisesti syntyvä asia.

Juha-Pekka Kähkönen nimeää omaksi joulun tärkeäksi jutuksi joulumusiikin kuunteluun nimenomaan radiosta, ja perheen kanssa yhdessäolon.

Petrille pyrkimys omaan rauhoittumiseen on olennaista. Hän korostaa sanaa pyrkimys.

”Perimmäinen joulun tarkoitus on Kristuksen syntymäjuhla”, Kari Kähkönen muistuttaa.

”Ehkä tämä seikka nousee tänä jouluna entistä tärkeämpään osaan? Jos elämässä on vaikeuksia, niin Jumala tulee yleensä lähemmäksi ihmistä”, Juha-Pekka Kähkönen sanoo.

Tervetuloa levähtämään arjen kiireiden keskeltä kauniin jouluisen musiikin äärelle

KONSERTISSA yleisö saa kuulla sekä perinteistä että uutta joulumusiikkia, kun ensiesityksensä saavat Petrin ja perheen toisen säveltäjän, Esan, säveltämät joululaulut.

”Tervetuloa levähtämään arjen kiireiden keskeltä kauniin jouluisen musiikin äärelle”, Petri Kähkönen toivottaa ja ojentaa toimittajalle kirjoittamansa runon, joka kuullaan hänen säveltämänään konsertissa.

Joulun rauhaa. Joululauluja Pirkkalan kirkossa pe 9.12. kello 18. Konsertin pituus tunti. Vapaa pääsy, kolehti Yhteisvastuulle.

On talvi ja peitteensä saanut maa

Sanat ja sävellys: Petri Kähkönen

”On talvi ja peitteensä saanut maa,
mutta valo on jäänyt kauas taa.
Ja pimeän talvi se tullessaan toi,
mikä valkeutta tuoda voi?

On talvi ja valkoinen, hohtava maa,
ja kylmä, niin kylmä jo taas palajaa.
Mikä mielet voisi lämmittää,
kun hyinen, niin hyinen on sää?

On talvi ja keskelle huolien,
moni toivoo rauhaa hetkisen.
Mikä kiireen tunnun viedä vois?
Mikä taas meille iloa tois?

On joulu, se valoa jälleen suo,
ja sanomaa tärkeintä, kalleinta tuo.
On mielissä lämmintä, lauhaa,
sekä iloa tyyntä, rauhaa!”