Metsikkö kaatuu tantereeseen pian Reipissä ja tilalle nousee kansainvälisen savusaunaklubin pitkäaikainen unelma – katso havainnekuvat 350 000 euron savusaunasta

Pirkkalan kunta selvittää omistamansa Reipin saunan kohtaloa lähivuosina.

KANSAINVÄLISEN savusaunaklubin puheenjohtaja Sami Kauhanen arvioi, että Sauhussa pääsee löylyttelemään aikaisintaan loppukesällä 2024. Sauhu rakennetaan kuvassa vasemmalla näkyvän metsikön tilalle.

Raivaustyöt Reipin saunan viereisessä metsikössä ovat alkamassa. Pirkkalan kunta kaataa Kansainvälisen savusaunaklubin vuokraamalta paikalta puustoa pois näinä viikkoina 630 neliön alalta, johon saunan on määrä alkaa rakentua näillä näkymin ensi kevään loppupuolella.

Jos suunnitelmat etenevät nykyisten kaavailujen mukaisesti, Pyhäjärven rannalle pääsee lyömään löylyä aikaisintaan loppukesällä vuonna 2024. Klubin puheenjohtaja Sami Kauhanen pitää aikataulua valistuneena arvauksena tällä hetkellä.

”Rakentamisen hankintoihin liittyvät toimitusaikataulut ja yleinen rakennustuotteiden hintojen kehitys ovat nykyisin hankalia ennustaa. Tarkkoja arvioita on vaikea tästä syystä antaa”, hän perustelee.

Klubi sai rakennusluvan savusaunalleen touko-kesäkuun vaihteessa. Vuokratontilla on 148 neliötä rakennusoikeutta. Vuokrasopimus on solmittu kaksi vuotta sitten 30 vuodeksi.

Klubin suunnitelmissa on rakentaa sauna, johon mahtuu 25-30 saunojaa. Sen yhteyteen tulee erilliset pesu- ja pukuhuoneet. Rakennukseen kuuluu myös tupaosa.

Lämmönlähteenä tullee olemaan joko pelletti tai puu.

Havainnekuva Sauhusta Pyhäjärveltä päin katsottuna.
SAUHU tulosuunnasta katsottuna.

NYKYINEN rakentamisen kustannusarvio, 350 000 euroa, kasvaa todennäköisesti jonkin verran yleisen hintojen nousun takia. Siihen, miten yhdistys rahoittaa rakentamisen, Kauhanen ei halua ottaa julkisesti vielä kantaa.

”Hyvä tapa on ollut, että kerrotaan jäsenistölle ensin. Se tapahtuu talven aikana.”

Sauhu on klubille ensimmäinen oma sauna. Klubi on perustettu vuonna 1990 ja oma sauna on ollut haaveissa siitä pitäen.

”Sauna tuo hienon lisän yhdistyksen toimintaan.”

Yhdistyksen tarkoitus on ylläpitää suomalaista savusaunakulttuuria, järjestää saunaretkiä ja antaa neuvontaa. Yhdistyksellä on noin 200 jäsentä.

REIPIN sauna joko peruskorjataan tai puretaan. Sauna on Pirkkalan kunnan omistama.

SAVUSAUNAN paikan vieressä on Pirkkalan kunnan omistama Reipin sauna. Kunnan saunalla on kaksi yleistä vuoroa viikossa viiden euron kertamaksulla saunojaa kohden. Lisäksi se on tilattavissa yksityistilaisuuksia varten.

Kauhasen mukaan yhdistys on ollut yhteydessä kuntaan Sauhun tulevista käyttöperiaatteista. Linjaus on, että Sauhussa ja Reipin saunassa ei pidetä yleisiä saunavuoroja samoina päivinä.

”Alustavasti on ollut suunnitelmissa, että Sauhun yleisiä saunapäiviä olisi kolmesti viikossa.”

Kertakäynnin hinta asettunee yleisten saunojen hintaluokkaan. Kauhanen arvelee, että käynnin hinta on kympin kieppeillä. Saunomaan voi tulla kuka vaan yleisiin vuoroihin eikä tarvitse olla klubin jäsen.

PIRKKALAN kunnan ensi vuoden talousarvioesityksessä on maininta Reipin uuden saunan tarveselvityksestä. Selvityksen toteutus olisi edessä vuosina 2024-2025.

Selvityksen aihe on, korjataanko Reipin sauna vai rakennetaanko tilalle uusi.

”Se päätetään prosessin edetessä tarveselvityksessä ja hankesuunnittelussa. Koko alueen käyttö yhteistyössä savusaunayhdistyksen kanssa ratkaisee uusien tai korjattavien tilojen laajuuden. Päällekkäisiä tiloja ei ole järkevää toteuttaa. Myös saunojen lämmittäminen eri päivinä voisi tulla kysymykseen”, kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Orjala muotoilee.

Tarveselvitystyöryhmää ei ole vielä nimetty. Orjala arvelee siihen osallistuvan ainakin kunnan vapaa-aikatoimen, kaavoituksen ja tilapalvelun edustajat.

”Myös laajempaa osallistamista varmasti pohditaan.”

PIRKKALAN kunnan verkkosivuilla kerrotaan, että Reipin saunalla on oma ranta ja laituri, jossa on uintimahdollisuus sekä talvella avantouintipaikka.

Saunarakennuksessa on yhteinen takkatupa ja kaksi saunaa ja pukuhuonetta. Kummankin saunan lauteille mahtuu noin 8-10 henkilöä kerrallaan.

Reipin saunan saunatoiminnasta vastaa kolme pirkkalalaista urheiluseuraa: Pirkkalan Viri, Pirkkalan Jalkapalloklubi ja Pirkkalan Pingviinit.