17 omakotitonttia hakuun alkuvuonna Pirkkalasta – viime vuonna 730 hakijaa, luvassa merkittävä muutos jakomenettelyyn – kolme päättäjää vastusti sitä

Kaikki tontit tulevat vain vuokrattavaksi - taustalla Pirkkalan halu saada maaomaisuudestaan pysyviä tuloja tulevaisuudessa.

TÄHÄN maisemaan hiukan taaemmas Vasamatien pohjoispuolelle valmistuu ensi vuodeksi 17 pirkkalalaista omakotitonttia haettavaksi. Suuri muutos on, että tontteja ei myydä, vaan kaikki tulevat haettavaksi vain vuokratontteina

PIRKKALA on valmistelemassa 17 omakotitontin luovutusta Lepomoision alueelta niin pirkkalalaisten kuin muualla asuvien iloksi ensi vuonna.

Kunnanhallitus vahvisti hakuehdot maanantaina.

Uutuutena on, että yhtäkään tonteista ei ole mahdollista ostaa. Kunnanhallituksessa perussuomalaisten Veli-Matti Ahtiainen esitti, että neljä tonteista myytäisiin. Esitys hävisi äänin 3-8 Jaana Ristimäki-Anttilan (ps) ja Heikki Riihimäen (kesk) kannatettua sitä.

Viime vuonna samalta alueelta luovutetuille 15 tontille tuli peräti 730 hakemusta. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, miten vuoden aikana nopeasti muuttunut taloustilanne ja maailman epävarmuus vaikuttavat hakumääriin.

Tonteista yhdeksän varataan pelkästään pirkkalalaisille hakijoille. Pirkkalalaiseksi katsotaan ruokakunta, joka on 31.12. 2021 mennessä asunut vakinaisesti Pirkkalassa.

Tonttien hinta on 345 euroa jokaista tontille kaavassa myönnettyä rakennusoikeuden kerrosneliötä kohti. Vuosivuokraksi tulee 3,5 prosenttia tontin laskennallisesta myyntihinnasta. Vuokra-aika on 50 vuotta.

”Tontit tulevat haettavaksi ensi vuoden alussa”, arvioi Pirkkalan kunnan maankäyttöinsinööri Juha-Matti Asikainen.

PIRKKALASTA ensi vuoden alussa haettavaksi tulevat omakotitontit sijaitsevat samassa paikassa Lepomoision ja Huovin alueella kuin viime keväänä jakoon menneet tontit, mutta Vasamatien pohjoispuolella.

TONTTIEN luovutusmenettely on herättänyt viime aikoina keskustelua. Jos hakijoita tontille on enemmän kuin tontteja, niiden saajat arvotaan.

Hakumenettelystä on koetettu tehdä oikeudenmukainen. Tonttia ei voi saada sellainen ruokakunta, joista joku on viimeisen kymmenen vuoden aikana ostanut tai vuokrannut kunnalta tontin rakentamista varten ja kauppakirja tai vuokrasopimus on allekirjoitettu 1.1. 2013 jälkeen.

Hakukriteerit myös painottavat, että kaikki tontit luovutetaan vain yksityishenkilöille omakotitalon rakentamista varten omaan käyttöön.

Viime vuosina hakijoiden joukosta on tunnistettu esimerkiksi rakennusalan yrittäjiä ja heidän sukulaisiaan, joiden on arveltu myyvän talon eteenpäin pian sen valmistumisen jälkeen.

Maankäyttöinsinööri Juha-Matti Asikaisen mukaan oman talon myymistä ei voi rajoittaa laillisesti.

”Sellaista ehtoa ei lain mukaan voi olla, että kiellettäisiin myymästä valmis talo eteenpäin esimerkiksi vasta pidemmän ajan jälkeen sen valmistuttua”, Asikainen sanoo.

Tontin epääminen yksityisen hakijan ammatin tai yrittäjyyden perusteella ei sekään ole mahdollista.