Ennakkoäänten määrä romahti Pirkkalan seurakuntavaaleissa: ”Kyllähän tämä herättää jonkin verran kysymyksiä” – Vaan kummat osoittautuvat innokkaammiksi äänestäjiksi sunnuntaina, aikuiset vai 2-12-vuotiaat?

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.

PIRKKALAN seurakuntatoimistossa jonotettiin seurakuntavaalien ennakkoäänestykseen tiistaina 8. marraskuuta. Kuva: Hanna-Mari Kamppikoski

PIRKKALAN seurakuntavaa­lien ennakkoäänestyspaikoilla oli viime viikolla hiljaisempaa kuin edellisten seurakuntavaalien aikaan.

Pirkkalan seurakunnasta kerrotaan, että ennakkoäänestyksessä äänioikeuttaan käytti 1 094 pirkkalalaista. Luku saattaa vielä nousta yksittäisillä äänestäjillä, kun seurakunta saa loputkin tiedot muissa kunnissa äänestäneistä Pirkkalan seurakunnan jäsenistä. Edellä mainitussa luvussa ovat mukana Pirkkalassa ja Tampereella äänestäneet pirkkalalaiset.

Ennakkoon äänestämisen suosio laski huomattavasti vuodesta 2018, jolloin seurakuntavaalit järjestettiin edellisen kerran. Tuolloin 1 301 pirkkalalaista äänesti ennakkoon. Ennakkoäänten määrä laski siis yli 200:lla.
Vajaan viikon kestänyt ennakkoäänestys päättyi viime lauan­taina.

PIRKKALAN seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth myöntää, että pudotus ei tunnu mukavalta.

”Tietysti tämä harmittaa, koska meillä on hyvät ehdokkaat ja nämä vaalit ovat tärkeät. Mutta toivon tässä tilanteessa sitä, että ihmiset lähtevät liikkeelle sitten varsinaisena äänestyspäivänä”, Silfverhuth pohtii.

”Kun äänten määrä väheni yli 200:lla, niin eihän siihen voi tyytyväinen olla. Toisaalta haluan sanoa senkin, että olen kiitollinen kaikille, jotka käyttävät äänioikeuttaan ja haluavat vaikuttaa. Kyllähän tämä silti herättää jonkin verran kysymyksiä, että mistä äänestä­jien määrän lasku johtuu.”

Silfverhuth toteaa, että syitä äänestysinnon laskulle voidaan alkaa tarkemmin pohtia vaalien jälkeen. Varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina.

Seurakuntavaaleissa voivat äänestää kaikki vähintään 16-vuo­tiaat kirkon jäsenet.

Tietysti tämä harmittaa.

Olli-Pekka Silfverhuth

SAMANA päivänä varsinaisen vaalipäivän kanssa vietetään Lasten oikeuksien päivää. Päivän kunniaksi Pirkkalan kirkossa pidetään Lasten vaalit.

Lasten vaaleissa 2–12-vuotiaat äänestäjät pääsevät vaikuttamaan siihen, millainen esiintyjä nähdään kesällä Perheiden Pihlis -tapahtumassa Pirkkalan Pihlajaniemessä.

Seurakunnan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Laura Furu kertoo, että äänestyksessä on valittavana kolme esitystaiteen lajityyppiä. Vaihtoehtoina ovat pelle, taikuri ja nukketeatteri.

Tarkka esiintyjä valitaan, kunhan lapset ovat ensin äänestäneet lajityypistä.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä su 20.11. Pirkkalan seurakunnan jäsenten äänestyspaikka on Pirkkalan kirkko (Arokuja 8), jossa äänestää voi klo 1120. Lasten vaalit kirkon aulassa su 20.11. klo 12–18.