Pirkkalainen kertoo tänään verkkosivuillaan viime vuoden verotiedoista – Pirkkalan asukkaille keskimääräistä enemmän mätkyjä ja myös palautuksia

Päivän mittaan kerrotaan pirkkalalaisten ansio- ja pääomatuloista sekä maksetuista veroista.

PIRKKALAN Partolassa toimii lukuisia yrityksiä. Arkistokuva. Kuva: Antti Jokinen

PIRKKALAINEN kertoo tänään keskiviikkona verkossa julkaistavissa artikkeleissa pirkkalalaisten ansio- ja pääomatulojen määriä sekä maksettuja veroja. Verohallinto luovuttaa keskiviikkona tiedotusvälineille listauksen Suomen suurituloisimpien verotettavista tuloista vuonna 2021.

Ansiotulot ovat tyypillisesti palkkatuloja tai eläkkeitä. Pääomatuloja saa myytyään esimerkiksi metsää tai arvopapereita tai vuokratuloista.

VEROHALLINTO tiedottaa, että henkilöasiakkaille tulee maksettavaksi jäännösveroja eli mätkyjä vuodelta 2021 yhteensä 1,8 miljardia euroa. Pirkkalaan mätkyjä tuli 6,85 miljoonan arvosta. Jäännösverojen määrä on kasvanut poikkeuksellisen paljon edellisvuoteen verrattuna, 45,5 prosenttia. Jäännösveroja tulee kaikkiaan 850 000 henkilölle, joista pirkkalalaisia on 3052.

Keskimääräinen mätky henkilöasiakasta kohden koko Suomessa on 2 117 euroa. Pirkkalassa summa on hieman korkeampi, 2245 euroa.

”Keskeinen syy jäännösverojen kasvulle on pääomatulojen reipas kasvu vuonna 2021. Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa verovuoden aikana tai pian sen jälkeen, jolloin verot tulevat maksettavaksi jäännösverona”, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta selittää tiedotteessa.

VEROHALLINTO puolestaan maksaa henkilöasiakkaille veronpalautuksia, eli liikaa maksettuja tuloveroja, takaisin vuodelta 2021 yhteensä 2,4 miljardia euroa. Pirkkalalaisille palautui liki 8,62 miljoonaa euroa. Palautusten määrä väheni 4,6 prosenttia edellisvuodesta. Palautuksia saa lähes 3,5 miljoonaa henkilöä.  Pirkkalalaisia veronpalautusten saajia on 11 523.

Keskimääräinen veronpalautus koko Suomessa on 704 euroa. Pirkkalalainen sai palautusta keskimäärin 748 euroa.

Yhteisöille jäännösveroja puolestaan tulee maksuun 924 miljoonaa euroa, eli 28,1 prosenttia edellisvuotta enemmän. Veronpalautuksia maksettiin yhteisöille 627 miljoonaa euroa, mikä on 12,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. 

VAIKKA koronapandemia jatkui viime vuonna, tuloveroja kerättiin selvästi enemmän kuin edellisvuonna ja ennen korona-aikaa. Henkilöiden tuloverot ja yhteisöverot olivat yhteensä viime vuonna 42,4 miljardia euroa, eli 4,7 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2020.

Henkilöiden ansio- ja pääomatuloveroja kerättiin viime vuonna 35,1 miljardia euroa, eli 2,8 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2020.

Pääomatuloista kerättyjen verojen määrä oli viime vuonna ennätyksellisen korkea, 4,4 miljardia euroa. Pääomatuloista kertyneiden verojen määrä on herkkä suhdannevaihteluille, ja vuonna 2021 pörssikurssit olivat korkealla.

”Hyvän pörssikehityksen vuoksi suomalaiset saivat viime vuonna merkittävästi aikaisempia vuosia enemmän luovutusvoittoja myymistään arvopapereista. Pääomatuloja kertyi aikaisempaa enemmän myös muun omaisuuden, kuten asunto-osakkeiden, kiinteistöjen ja virtuaalivaluuttojen myynnistä sekä yrityskaupoista”, sanoo Luokkanen.

ANSIOTULOVEROJEN määrä kasvoi vuonna 2021 1,5 miljardia yhteensä 30,7 miljardiin. Kasvua edellisvuoteen verrattuna selittää osaltaan se, että vuonna 2020 palkkatulojen määrä väheni hieman lomautusten ja irtisanomisten vuoksi.

”Vuonna 2021 palkkatuloja saaneita oli kuukausittain noin 100 000 enemmän kuin vuonna 2020. Hyvä työllisyystilanne lisäsi suoraan ansiotuloista kertyneen veron määrää”, Luokkanen sanoo.

Myös eläkkeistä kerättiin viime vuonna jonkin verran edellisvuotta enemmän verotuloja.