Pirkkalassa 1970-luvulta asunut Aarno Laukkanen on tehnyt elämäntyön nyrkkeilyn parissa – legendaarinen haaste odottaa taas viikonloppuna, ilman venäläisiä

Tammer Turnaus järjestetään viikonloppuna, mutta ilman venäläisiä. Lajin MM- ja EM-kisoihin heidät kuitenkin päästetään - kv-liitolla venäläinen puheenjohtaja.

Toiminnanjohtaja Anna Laukkanen ja puheenjohtaja Aarno Laukkanen ovat nyrkkeilyseura TVS:n toiminnan sielut.

PIRKKALA sai 1970-luvun lopulla veronmaksajakseen miehen, joka oli jo 17-vuotiaana noussut nyrkkeilijänä A-maajoukkueeseen ja oli edustanut Suomea nuorten EM-kisoissa.

Aktiivina Aarno Laukkanen, 72, ei noussut kansainväliselle huipulle, mutta Pirkanmaan nyrkkeilyn vaikuttajan pitkä elämäntyö jatkuu edelleen Tampereen Voimailuseuran (TVS) puheenjohtajana.

”TVS:n salille menin ensimmäisen kerran 15-vuotiaana ja ihastuin lajiin. Asuimme silloin vielä Tampereella. Pirkkalan Loukonlahteen muutimme 1970-luvun lopulla ensin kerrostaloon ja pian siitä 150 metrin päähän rivitaloon. Olemme viihtyneet hyvin tässä ihmisläheisessä kunnassa”, Aarno Laukkanen korostaa.

Nykyisin Helsingissä asuva poika Antti syntyi 1978 ja Tampereella asuva tytär Anna 1982. Molemmat kokeilivat nyrkkeilyä, mutta ura jäi lyhyeksi.

Anna ei kuitenkaan jättänyt nyrkkeilyä. Hän on ollut vuodesta 2003 lähtien töissä TVS:n toimistolla Kyttälässä ja tämän vuoden alusta työ on ollut toiminnanjohtajana.

”Voitin SM-kultaa 2003 ja -pronssia vuotta myöhemmin, uran viidestä ottelusta voitin kaksi. Asun Kalevassa, mistä löytyy kaikki tarpeellinen. Ei ole ollut syytä muuttaa takaisin Pirkkalaan”, Anna Laukkanen sanoo.

…vuodesta 1904 lähtien olympialajina ollut nyrkkeily ei enää 2028 ole varmuudella mukana

AARNO Laukkanen toimi 1970-luvun lopulla päättyneen aktiiviuran jälkeen nyrkkeilytuomarina sekä valmentajana.

TVS:n puheenjohtajaksi hän siirtyi 1994 Tauno Salmisen tilalle. Seuraa on edustanut useita Suomen huippuja, tunnetuin arvokisamitalisti on kaksinkertainen olympiamitalisti Mira Potkonen.

”Ensi viikonloppuna jälleen 42. kerran pidettävä Tammer Turnaus pidettiin ensimmäisen kerran 1977 ja sen jälkeen sitä ei ole pidetty vain Tampereen arvokisavuosina 1981, 1993 ja 2000 sekä koronan takia 2020.”

Tampereen Voimailuseuran TVS:n puheenjohtajan nuijaa pitelevä pirkkalalainen Aarno Laukkanen (72) jos kuka tuntee nyrkkeilymaailman. Viikonloppuna mies nähdään jälleen Tammer Turnausta järjestämässä.

”Vuoden 2000 EM-kisoissa saatiin jopa voitollinen tulos, mikä oli aika harvinaista. Uusia arvokisoja ei ole tulossa Tampereelle, olisi nykyisin liian kallista”, Anna Laukkanen selvittää.

AARNO Laukkanen on nähnyt nyrkkeilyn nousut ja laskut Suomessa sekä maailmalla. Juuri nyt on menossa laskuvaihe, sillä vuodesta 1904 lähtien olympialajina ollut nyrkkeily ei enää 2028 ole varmuudella mukana.

”KOK järjesti itse Tokion kisojen nyrkkeilyn viime vuonna ja tekee niin myös Pariisissa 2024. Isäntämaa saa nimetä kisoihin lajeja virallisten ulkopuolelta ja uskon nyrkkeilyn olevan sellaisen Los Angelesissa”, Anna Laukkanen sanoo.

Kansainvälisellä nyrkkeilyliitolla on venäläinen puheenjohtaja, joka sai kesällä vuoteen 2026 saakka ulottuvan jatkokauden. Lajin MM- ja EM-kisoissa sallitaan muista lajeista poiketen venäläiset osallistujat.

”Tammer Turnaukseen heitä ei tietenkään hyväksytty mukaan”, Anna Laukkanen korostaa.

Nyrkkeily muistetaan muutamasta skandaalista. Vuoden 1988 Etelä-Korean kisoissa isäntämaan edustaja hävisi asiantuntijoiden mielestä kaikki viisi otteluaan, mutta kultaa tuli. Seuraavana vuonna pistelaskusysteemiä muutettiin.

42. nyrkkeilyn Tammer Turnaus Pyynikin palloiluhallissa 11.-13.11.