Pirkkalan terveyskeskuksen vuodeosastolle ei päästetä tällä viikolla vierailijoita, syynä koronapotilaiden suuri määrä – Lääkäri: ”Jos potilas on loppuvaiheen saattohoidossa, yritämme mahdollisuuksien mukaan järjestää vierailuja”

Terveyskeskuksen lääkäri Satu Sutinen kuvailee vierailukieltoa ennaltaehkäiseväksi toimenpiteeksi, jolla yritetään välttää tilanteen paheneminen osastolla.

PIRKKALAN terveyskeskuksen sairaalaosaston ovella tiedotettiin vierailukiellosta maanantaina.

PIRKKALAN terveyskeskuksen vuodeosastolle ei päästetä tällä viikolla vierailijoita. Pirkkalan kunta tiedotti maanantaiaamuna, että osastolle on asetettu vierailukielto maanantaista sunnuntaihin eli isänpäivään.

Syynä on tiedotteen mukaan koronapotilaiden suuri määrä.

Pirkkalan terveyskeskuksen vuode- eli sairaalaosasto hoitaa Pirkkalan ja Vesilahden alueen potilaat, jotka tarvitsevat perusterveydenhuollon sairaanhoitoa tai saattohoitoa. Osastolla on 32 paikkaa.

PIRKKALAN terveyskeskuksen lääkäri Satu Sutinen korostaa, että koronatilanne on osastolla tällä hetkellä hyvin hallinnassa.

”Tämä on enemmän sellainen ennaltaehkäisevä toimenpide, ettei osastolle saataisi aikaiseksi mitään hallitsematonta epidemiaa”, Sutinen sanoo.

Samalla suojellaan henkilökuntaa ja potilaiden läheisiä.

PIRKKALASSA sairaalaosastolla on 32 osastopaikkaa.

Osa vuodeosaston tämänhetkisistä potilaista on hoidossa juuri koronan takia. Sen lisäksi joissakin potilaissa on havaittu koronaa sen jälkeen, kun he ovat tulleet osastolle hoitoon jostakin muusta syystä.

Sutisen mukaan Pirkkalan alueen koronapotilaissa korostuvat edelleen iäkkäät ja perussairaat henkilöt, kuten epidemian aiemmissakin vaiheissa.

VIERAILUKIELLOT voivat tuntua henkisesti rankoilta niin potilaille kuin näiden läheisillekin, varsinkin kun kyseessä on saattohoidossa oleva potilas.

Sutinen kertoo, että viikon mittaiseksi suunniteltuun vierailukieltoon voidaan tarpeen vaatiessa harkita poikkeuksia.

”Jos potilas on loppuvaiheen saattohoidossa, silloin yritämme mahdollisuuksien mukaan järjestää vierailuja. Tai jos potilaan tilanne on muuten vakava, harkitsemme totta kai silloinkin vierailuja tapauskohtaisesti”, Sutinen sanoo.

Koronatilanteen ollessa parempi ovat ohjeet vähän meinanneet unohtua.

Satu Sutinen

JOS koronatilanne paranee osastolla olennaisesti, saatetaan vierailukielto purkaa jo aiemmin tällä viikolla. Tarvittaessa kieltoa voidaan myös pidentää. Pirkkalan kunta mainitsee tiedotteessaan, että kiellon mahdollisesta jatkamisesta tiedotetaan erikseen.

”Sitten kun osastolla saa taas vierailla, toivomme vierailijoilta huomaavaista käytöstä. Osastolla vieraillessa pitää noudattaa henkilökunnan antamaa ohjeistusta, huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja tilanteen ollessa tällainen käyttää myös maskia osastolla”, Sutinen ohjeistaa.

Ovatko vierailijat alkaneet lipsua ohjeista?

”Koronatilanteen ollessa parempi ovat ohjeet vähän meinanneet unohtua”, Sutinen sanoo.

PIRKKALAN yleisestä koronatilanteesta ei ole tällä hetkellä saatavilla tarkkoja lukuja. Virallisiin testeihin hakeutumista suositellaan tällä hetkellä lähinnä vakavan taudin riskiryhmiin kuuluville sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilökunnalle, eivätkä kotitestien tulokset kantautu lähtökohtaisesti terveydenhuollon tietoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan Pirkanmaalla todettiin lokakuun kahdella viimeisellä viikolla yhteensä 1822 koronatapausta. Tämä tarkoittaa noin 330:tä tapausta 100 000 asukasta kohden.

Juttua muokattu 7.11. klo 16.07: Korvattu jutussa ollut arkistokuva terveyskeskuksesta kahdella tuoreella kuvalla.

Juttua korjattu 8.11. klo 9.09: Pirkanmaalla todettiin 1822 koronatapausta lokakuun kahdella viimeisellä viikolla, ei marraskuun kahdella viimeisellä viikolla, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.