Pyhäjärven rantareitti aiotaan rakentaa Pirkkalan keskustan kohdalle ensi vuonna – lue mitä kaikkea Pirkkalassa ensi vuonna korjataan ja tehdään

Pirkkala aikoo investoida peräti 16,7 miljoonalla eurolla: kouluja laajennetaan ja rakennetaan, ulkoilureittejä kunnostetaan, leikkipuistoja korjataan, uusia asuinalueita pohjustetaan...

PYHÄJÄRVEN rantamaisemaan rakennettavalle kuntalaisten vapaasti käytössä olevalle rantareitille ollaan varaamassa 250 000 euron määräraha Pirkkalan ensi vuoden talousarvioon. Kunta lunasti asuintalojen edustalla Pyhäjärven rannassa olevan noin 350 metriä pitkän ja 5-15 metriä leveän kaistaleen itselleen pitkällisen kiistelyn jälkeen.

PIRKKALAN kuntakeskuksen edustalle Pyhäjärven rantamaisemaan rakennettavalle rantareitille on varattu 250 000 euron määräraha Pirkkalan ensi vuoden talousarvioesityksessä.

Kunnanhallitus pui maanantaina pormestarin talousarvioesitystä tehden siihen vain pieniä teknisiä muutoksia.

Reitti rakennetaan, mikäli valtuusto myöntää hankkeelle rahat sinetöidessään talousarvion 14. marraskuuta.

Reitin varrelle tulee kaksi levähdyspenkkiä. Joitain rannassa olevia asukkaiden tekemiä vanhoja rakenteita poistetaan ja yksi laituri säilytetään. Reitistä tulee murskepintainen ja pollarein valaistu.

NAISTENMATKANLAHDELLE Pirkkalan kuntakeskuksen edustalle suunniteltua rantareittiä esiteltiin asukkaille vuonna 2020. Kaikille avoin ulkoilupolku varustetaan valaisimin, penkein ja levähdyspaikoin.

Kunta lunasti itselleen puistoksi jo vuonna 1982 kaavoitetun rantakaistaleen, mikä sai asukkaat valittamaan korkeimpiin oikeusasteisiin. Valitukset kuitenkin hylättiin. Kunnalla oli oikeus lunastaa kaistale.

Kansliapäällikkö Jaakko Joensuun mukaan rakentamiselle ei ole oikeudellista estettä keskeneräisten valitusten takia. Viimeisin niistä on käsitelty ja hylätty korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Talousarvio sisältää tässä vaiheessa investointeja yhteensä 16,7 miljoonalla eurolla. Näistä 7,7 miljoonaa euroa ollaan käyttämässä talonrakennukseen ja 5,9 miljoonaa yhdyskuntatekniikkaan.


Näin Pirkkala rakentaa ja investoi 2023

Vapaa-aikakeskuksen laajennus, valmis 2024. Kokonaiskustannusarvio 9,1 milj.e. 2022-24.
Kirkonkylän koulun laajennus ja suojellun rakennuksen peruskorjaus, lähiliikuntapaikka. Valm. 2023. Kokonaiskustannusarvio 13,4 milj. e. 2019-23.
Koulukampus, jossa ala- ja yläkoulun, kulttuurin, nuorison ja varhaiskasvatuksen tiloja, valmis 2024. Leasingrahoitus.
Maa-alueiden ostot 1,5 milj.e.
Naistenmatkan rantareitin rakentaminen.
Reipin sauna: uuden saunan tarveselvitys, toteutus 2024-25.
Katu- ja infratöitä kaava-alueiden asuin- ja yritystonteilla: Soukonlahti Turrin naapurissa, Solja (mm. Kalatori ja kevytväylien yhteyksiä), Kyöstin Väinönkujan alue, Lepomoisio-Huovin Vasamatien pientaloalue, Naistenmatkan koulukeskuksen väli- ja parkkialueet (jatkuu -25), Linnakallion Jasperinkujan yritysalue, Kurikkakallion teollisuusalue.
Pereensaaren puistosuunnitelman toteutuksen viimeinen vuosi: laituri- ja nuotiopaikkarakenteet, pelikenttä, väylät, valaistus.
Koulutien ym. keskustakorttelin alue, jatkuu -25.
Katujen ja vesihuollon saneerauksia 1,5 milj. e. Muun muassa Haikan Mäkikatu, Vanhatie, Killontori, Killontien suunnittelu.
Venerantojen ja ranta-alueiden kehittäminen, sis Rantaniityn puistosuunnitelman toteutus ja Pereen viimeistelytyöt.
Ulkoilureittien rakentaminen, sis. Vähäjärvi-Sienimetsäntie -väylän levennys.
Kirkonkylän puukoulun muuttaminen näyttelytiloiksi, kirjastorakennuksen peruskorjausta.
Nuolialan koulu: kirjaston kalteriseinän vaihdos lasiseinäksi, vanhassa osassa lattioiden korjausta.
Lukio: lasiseinä toiminnallisuuden parantamiseksi.
Reipin museo: perinnekorjauksia.
Vapaa-aikakeskus: salin jakoseinien uusimisen suunnittelu, toteutus 2024.
Satamakadun jätevesipumppaamon rakentaminen
Vähä-Vaitti-Keskisentie -yhdysvesijohto.
Pereentien kevyenliikenteen väylä, jatkuu 2024.
Terveyskeskus: mm. hoitajakutsujärjestelmä.
Viheralueiden, uimarantojen ja leikkipuistojen saneerauksia, sis. Kurikanvainion kuntoilupiste, Haikan leikkipuisto, Riistapolun leikkipuiston saneeraus.
Ulkoliikuntapaikkojen peruskorjauksia.
Killon kentän valaistus.
Korjauksia ym: Pirkankoivun vaihdos kaukolämpöön, pihojen parannuksia Pereen, Killon, Kurikanhelmen ja Pakkalanlyhdyn päiväkodit.
Kurikanpirtin päiväkoti, vesikaton suunnittelu, korjaus 2024.

RAKENTUVA koulukampus ja laajennusosan saava vapaa-aikakeskus kuvattuna juuri harjakorkeuteen nousseen Pirkkalan keskustan 16-kerroksisen tornitalon katolta.

PIRKKALAN suurimmat rakennushankkeet perjantaina julkistetussa pormestarin talousarvioesityksessä vuodelle 2023 ovat Kirkonkylän koulun ja vapaa-aikakeskuksen laajennus, suuren koulukampuksen rakentaminen keskustassa sekä Soukonlahden ja Soljan asuinalueiden katujen ja muun infran rakentaminen.

Asuinalueista Solja on jo valmistumassa. Soukonlahti vielä odottelee ensimmäistä asukastaan.
Kuntalaisille merkittävä asia on vapaa-aikakeskuksen laajennus. Kyseessä on 9,1 miljoonan euron kokonaisurakka. Liikuntatalon on määrä saada toinen nykyisen suuruinen sali viereensä syksyllä 2024 koulukampuksen valmistuessa naapuriin.

TALOUSARVIOKIRJA sisältää tuttuun tapaan listan hankkeita, joista pienetkin ovat tärkeitä asukkaiden arjessa.
Esimerkiksi Reipin saunalle on tulossa remontti. Ensi vuonna tehdään uuden saunan tarveselvitys ja töihin aiotaan tarttua 2024-25.