Pyttyjä päästiin kohottelemaan – Ilves Futis-Liigalla takana Pirkkalan ensimmäinen kausi aidosti paikallisena seurana, katso riemukkaat kuvat kesästä

Ilves Futis-Liiga on järjestänyt Pirkkalassa lasten ja nuorten harrasteliikuntaa jo useamman vuosikymmenen ajan ja tämän vuoden alusta lähtien seura on toiminut Pirkkalaan rekisteröityneenä urheiluseurana.

PIRKKALAN Ilveksen F8-7 tyttöjen Futis-Liigan joukkue kuvattiin kesällä Haikan kentällä Ilveksen naisten edustusjoukkueen pelaajien Pipsa Saarilahden ja Aino Rasisen kanssa. Tyttöjen joukkue oli mukana Tulevaisuuden tähdet -ohjelmassa ja pelaajavierailu joukkueen treeneissä oli osa ohjelmaa.

VUODESTA 1975 asti toiminut Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin jalkapallon korttelisarja, jossa pelaa vuosittain yli 4000 pelaajaa.

Futis-Liigan Pirkkalan kaupunginosassa toimintaa järjestetään Pirkkalan kunnan jalkapallokentillä. Pirkkalan kunta on määritellyt, että harjoitusvuoroja myönnetään ensisijaisesti pirkkalalaisille seuroille ja yhdistyksille.

Vaikka Ilves Futis-Liiga Pirkkalan toiminnassa olevat lapset ja nuoret ovat pirkkalalaisia, on vuorojen hakijana ollut tamperelainen Ilves ry ja tämä on vaikuttanut Ilves Futis-Liiga Pirkkalan olosuhteisiin heikentävästi.

Niinpä vuodesta 2022 lähtien Pirkkalan Futis-Liigan toiminta on järjestetty Pirkkalaan rekisteröidyn Ilves-Pallo ry:n alaisuudessa.

ALLA olevasta galleriasta voit katsella tunnelmia kauden varrelta. Saat kuvat suuremmaksi klikkaamalla.

Pirkkalassa lasten ja nuorten harrasteliikuntaa on järjestetty Ilveksen toimesta jo 1980-luvulta lähtien.

ENSIMMÄINEN kausi paikallisena seurana sujui Ilveksen paikallisten vapaaehtoisten mukaan hienosti.

Kaudella 2022 Ilves Futis-Liiga Pirkkalan toiminnassa oli mukana 293 harrastajaa, iältään 5-10-vuotiaita lapsia. Muutamia vanhempia pelaajia osallistui naapurikaupunginosien ja aluejoukkueiden toimintaan.

”Futis-Liigan tavoitteena on antaa kaikille jalkapallosta kiinnostuneille junioreille ja vanhemmille mahdollisuus harrastaa lajia oman taitonsa ja halunsa mukaisesti joko pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, huoltajana, tukijana tai muuna toimihenkilönä. Ilves Futis-Liiga Pirkkala onnistui näissä tavoitteissa upeasti ensimmäisenä vuotenaan pirkkalalaisena seuratoimijana”, kertoo Ilveksen Futis-Liigan yhdyshenkilö ja liigan eteläisen alueen päällikkö Päivi Meduri.

Parhaimmillaan Pirkkalassa pelaajia on ollut nelisensataa. Lisäksi Pirkkalassa järjestettiin kaksi suuren suosion saavuttanutta 3-4-vuotiaiden lapsi-vanhempi-ryhmää.

Toiminnalle ominaista on, että harrastaminen on kaikille avointa, edullista, matalan kynnyksen jalkapallotoimintaa, ja pelaajien lukumäärää ei joukkueissa rajoiteta. Joukkueiden koot vaihtelevat.

Futis-Liigan historian suurin joukkue on ollut Pirkkalan vuonna 2012 syntyneiden poikien joukkue, jossa kaudella 2020 oli mukana 53 pelaajaa.

Joukkueiden toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Valmentajat, joukkueenjohtajat, sekä toimintaa koordinoivat yhdyshenkilöt ja aluepäällikkö ovat paikallisia, pääosin toiminnassa mukana olevien lasten vanhempia.

Ilves ry tarjoaa toiminnalle toimivat puitteet, sekä hyvän tuen ja koulutusmahdollisuudet.

KULUNEELLA kaudella toiminnassa hääri mukana 52 pirkkalalaista vapaaehtoista toimihenkilöä.

Ilves ry palkitsee vuosittain ansioituneita vapaaehtoisia ja tänä vuonna palkittiin Pirkkalasta Petri Kiviniemi 10 vuoden, sekä Sami Saarikoski ja Matti Suuronen viiden vuoden pitkäjänteisestä työstä lasten harrastustoiminnassa. Vuoden toimihenkilöpalkinnon nappasi Heidi Rajasilta ja Merita Trophy palkinto myönnettiin Emmi Saarelle.

Aidosti paikallisena toimijana Ilves Futis-Liiga Pirkkalan on nyt mahdollista olla samalla viivalla muiden pirkkalalaisten seurojen kanssa ja seura voi osallistua eri kehitys- ja yhteistyöhön mm. Pirkkalan kunnan kanssa.

Keväällä Ilves Futis-Liiga Pirkkala oli mukana toteuttamassa Unelmien liikuntapäivää. Lisäksi järjestettiin leikkimielinen taitokisa kesäloman alkamisen kunniaksi ja tietenkin perinteiset kauden päättäjäiset syyskuussa lasten ja aikuisten välisen hauskan kisaamisen merkeissä.

Lisäksi futisliigalaiset osallistuivat mm. Ilveksen edustuksen järjestämiin kutsuotteluihin Ratinan stadionilla ja Ilves-päivään Särkänniemessä.

ILVES Futis-Liigan konseptiin kuuluvat 5-9-vuotiaiden lasten peli-illat Vuoreksen Ilves-kentällä. 10-13-vuotiaat pelaavat nappulasarjaa, jossa ottelut käydään Futis-Liigan kaupunginosien kentillä.

C- ja B-juniorit osallistuvat Futis-Liigan omiin aluesarjoihin. Omia turnauksia järjestettiin kauden aikana kaksi. Tällä kaudella Pirkkalan E10 pojat voittivat oman sarjansa Silja-turnauksessa ja ansaitsivat sieltä paikan Ilves edustuksen järjestämään Fun-Tampere turnaukseen, jossa joukkue sijoittui upeasti pronssille.