Pirkkalassa on muutama asunnoton – maanantaina puhuttiin asumisen ongelmista, jotka voivat pian lisääntyä

Riski jäädä ilman asuntoa on suurin pienituloisilla, maahanmuuttajataustaisilla sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivillä.

VUOSITTAIN järjestettävä valtakunnallinen Asunnottomien yö keräsi väkeä Pirkkalassa Suupan torille maanantaina.

Tilaisuuden avannut pormestari Marko Jarva muistutti, että nyt on tasan 20 vuotta siitä, kun Asunnottomien yö -niminen kansalaisliike syntyi.

Tämän vuoden teemana on tulevaisuus ilman asunnottomuutta. Päättäjät halutaan saada yhdessä sitoutumaan konkreettisiin toimenpiteisiin asunnottomuuden poistamiseksi Suomesta.

Se vaatii valtiovallan, hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja asunnottomien eteen työtä tekevien ja poliittisten päättäjien tahtoa. Rahastakaan ei pitäisi olla kiinni, sillä yhden pitkäaikaisasunnottoman asuttaminen säästäisi yhteiskunnalta noin 15.000-20.000 euroa vuodessa

Puheenvuoroja pitivät Seija Tuomisto ja Elina Torro Pirkkalan kunnasta ja Jaana Kallioluoma SPR Pirkkalasta.

Kun tapahtumaa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, oli Suomessa vailla vakituista asuntoa n. 9600 ihmistä. Vuonna 2021 asunnottomia oli hieman alle 4000.

Tuomiston mukaan Suomessa on asunnottomia on 3945, joista 1318 oli pitkäaikaisasunnottomia. ”Pirkkalassa heitä on muutamia, tarkkaa lukua on vaikea arvioida, koska kaikki eivät ole palvelujen piirissä.”

Kuka voi jäädä asunnottomaksi? Periaatteessa kuka vain, mutta riski on suurin pienituloisilla, maahanmuuttajataustaisilla sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivillä.

Syynä asunnottomuuteen on esimerkiksi pula kohtuuhintaisista asunnoista, talouden suhdannevaihtelut, avio- tai avoero, työttömäksi jääminen, sairastuminen, puolison kuolema tai elämänhallinnan ongelmat. On tärkeä muistaa, että asunnottomuus on ihmisen elämässä oleva tilanne ja olosuhde, ei kenenkään ihmisen ominaisuus. Kaikki me olemme samanarvoisia.

Elina Torro kertoi Pirkkalan kunnan tarjoamista palveluista ”Apua ja tukea” eri elämän tilanteisiin.

Tapahtuman aiheeseen liittyen erityisesti tarjolla ovat seurakunnan diakoniatyö, Elokolo, Etsivä nuorisotyö, Erityisnuorisotyö, Kela, Työikäisten sosiaalipalvelut, päihdesairaanhoitaja, terveyskeskus ja sen psykiatrinen sairaanhoitaja.

Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth ja Elina Torro muistuttivat, että asunnottomuusteeman lisäksi ihmisillä on huoli tulevaisuudesta, johon vaikuttaa nousseet elinkustannukset ja korot sekä Ukrainan tilanne ja ilmastonmuutos. Keskustelulle on tarvetta.

Väki ihasteli makkaran paistoa avotulella torilla.

SPR näkyi tapahtumassa kertomassa palveluistaan sekä jakamalla lahjoitettuja vaatteita. Ihmiset toivat vaatteita ja tarvitsevat ottivat niitä. Pisteellä kävi hyvä pöhinä. Aina auttavaiset SPR:n vapaaehtoiset tekivät tavaravaihdosta hyvähenkisen hetken.

PAIKALLA oli Pirkkalan nuorisopalveluiden Siili-auto. Nuoria kokoontui autolle. Nuoret myös tilaavat autoa omalle kylälle. Pelien ja kaakaomukin ääressä on helppo puhua vaikeistakin asioista.

Kysyin nuorilta mikä on heistä paras paikka Pirkkalassa, vastaus oli ”Kebabpizzeria torin laidassa!”

Jarmo Hautamäki toi viestin, että Eija Jäppinen täyttää samana päivänä 70 vuotta, joten toriväki kajautti onnittelulaulun Eijalle.

Tapahtumassa esiintyivät Karanteeni Duo, Riesa Pelle, Ledvalo-show Siru Saaristo. Tapahtuma oli päihteetön sekä maksuton. Tarjolla kahvia, munkkeja, hernerokkaa, makkaraa ja hyvää mieltä.

Tapahtumasta jäi itselle erityisesti mieleen avoin keskusteleva ilmapiiri. Pirkkalan tori eli ja hengitti. Huoli tuli erityisesti siitä, että 2000 luvulla syntyneiden asunnottomien määrä on kasvanut.