Pirkat perusti naisten lentopallojoukkueen – valmentajaksi saatiin 1990-luvun maajoukkuepelaaja, jonka lapsillakin huimia ansioita urheilijana

Kotikenttä on Nuolialan koulun sali, jossa ensimmäinenkotipeli on sunnuntaina.

MARI Merelä sai elokuussa puhelun, joka muutti hänet entisestä lentopalloilijasta nykyiseksi valmentajaksi. Puhelimessa oli Pirkkalan Pirkkain lentopallojaoston puheenjohtaja Hanna Myllymaa.

MAIJU Hautanen (vas.) sekä Sanni Aaltonen (oik.) ovat pelaajina Pirkkain valmentaja Mari Merelän mieleisiä taistelijoita. Pirkkalan Pirkat on virkistänyt lentopalloharrastusta Pirkkalassa ja lauantaina pelataan uuden naisjoukkueen ensimmäinen kotipeli.

”Hän oli jostain kuullut, että saattaisin olla kiinnostunut palaamaan lentopallon pariin. Kun kuulin että Jarno Rautanen lähtisi myös valmentajaksi, niin uskalsin vastata kyllä. Olemme molemmat päävalmentajia uudessa naisten 2-sarjaan osallistuvassa joukkueessa”, Merelä sanoo.

Merelä oli viimeksi julkisuudessa, kun poika Waltteri juhli Tapparassa voitettua jääkiekon SM-kultaa toukokuussa. Tytär Emmi on voittanut kaksi MM-kultaa ringetessä.

”Vanhemmat lapset ovat jo kauan asuneet eri osoitteissa kuin minä. Kun sitten nuorin lapsi muutti pois kotoa Ylöjärvellä, niin myimme talon ja muutimme Tampereelle. Työ on Tampereen kaupungilla ja huomasin, että iltaisin oli enemmän vapaa-aikaa”, Merelä taustoittaa.

OMANA itsenään Merelä, 52, oli paljon julkisuudessa 1980-90-luvulla. Hän nousi Mari Salosena jo 14-vuotiaana Euran Raikun SM-sarjajoukkueeseen ja 1989 tuli ensimmäinen SM-mitali eli hopea. Samana vuonna hän pääsi EM-kisoihin Länsi-Saksaan.

Meni seitsemän vuotta, etten edes koskenut lentopalloon.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun naisten maajoukkue pääsi karsintojen kautta EM-kisoihin. Vuonna 1977 Suomi oli ollut isäntämaa. Itse kisoista paras muisto on ottelu Turkkia vastaan. Sen jälkeen meni treeneissä jalka ja kisat päättyivät omalta osaltani”, keskipelaaja Merelä muistelee.

Suomi hävisi kaikki seitsemän otteluaan ja oli 12:s. Maajoukkueura oli alkanut jo vuonna 1987 ja päättyi 1995, kaikkiaan hän pelasi 157 A-maaottelua.

”Lopetin pelaamisen täysin 24-vuotiaana. Pelasin liikaa otteluita, myös nuorten maaotteluita. Paikat eivät kestäneet tahtia. Jonkun olisi pitänyt silloin osata sanoa että pelaat liikaa ja että pitää myös levätä”, Merelä toteaa.

SM-sarjassa mitaleita tuli seitsemän, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Viisi tuli Korian Ponnessa 1990-94, viimeisin Joensuun Prihoissa 1995. Hopeakausi jäi viimeiseksi.

”Meni seitsemän vuotta, etten edes koskenut lentopalloon. Muut asiat olivat tärkeämpiä”, Merelä sanoo.

PIRKKAIN naisten joukkueessa on täydet 12 pelaajaa. Kapteenina toimii Kauhavalta siirtynyt Maiju Hautanen. Joukkueen keski-ikä on 24 vuotta ja keskipituus noin 165 cm.

”Joukkueemme on hieman lyhyt, mutta korvaamme sentit hyvällä puolustuspelillä ja loppuun saakka taistelemisella joka pallosta. Saimme Marista hyvän valmentajan, hän on reilu, vaativa ja korostaa aina loppuun saakka yrittämistä treeneissäkin”, Hautanen korostaa.

Ainoa 180-senttinen pelaaja on Liisa Kemppainen. Kolme on yli 170-senttisiä. Yksi heistä on Turusta siirtynyt Sanni Aaltonen.

”Jos tämä valmentajan työ jatkuu tämän kauden jälkeen, niin varmaan pitää suorittaa ainakin alkeiskursseja”, Merelä naurahtaa.

D-lohkon muut joukkueet ovat Aitolahden Riento (Tre), LP Kangasala/IK, Oriveden lukio, Supi-volley (Tre) ja Vilppulan Tähti. Pirkat pelaa kaikki kotiottelunsa sunnuntaisin klo 15.

Pirkat-Oriveden lukio, naisten 2-sarjan lentopalloa su 9.10. klo 15 Nuolialan koulu.