Miltä tuntuu, kun kaksi entistä asuinmaata sotii keskenään? ”Tässä käy niin kuin käy”, sanoo Pietarissa opiskellut ukrainalainen taiteilija Valentina Näsi, jonka näyttely avautuu torstaina Pirkkalassa

Galleria 2:n näyttelyssään Valentina Näsi tutkii suomalaista maisemaa, joka eroaa Ukrainasta metsien määrässä.

KUVATAITEILIJA Valentina Näsi asuu ja työskentelee Pusulassa Uudellamaalla. Kuva: Vesa Näsi

PIRKKALAN Galleria 2:n lokakuun näyttelyn taiteilija on seurannut Ukrainan sotaa koskevia uutisia erityisestä näkökulmasta. Kuvataiteilija Valentina Näsi on syntynyt Ukrainassa ja asunut siellä pitkälle aikuisikään.

Myös Venäjä on tuttu paikka Näsille. Nykyään Suomessa Nummi-Pusulassa asuva Näsi valmistui Pietarin Taide­teollisesta korkeakoulusta vuonna 1982. Hän on myös pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Venäjällä.

Näsin vanhemmat eivät ehtineet Venäjän nykyistä hyökkäyssotaa nähdä, mutta hänellä on Ukrainassa edelleen serkkuja ja pikkuserkkuja. Hänen siskonsa on asunut Suomessa jo pitkään.

MILTÄ Näsistä on tuntunut seurata sotaa kahden entisen asuinmaan välillä?

”Totta kai se tuntuu pahalta”, Näsi toteaa.

Hän kertoo, ettei mielellään puhu Ukrainan tilanteesta läheistensä kanssa, tai politiikasta ylipäätään.

”Haluan säilyttää hyvät suhteet sukulaisten ja ystävien kanssa. Voi olla, että joku on asioista eri mieltä. Tai sanotaan, että jokaisella on oma totuus. Politiikka on aika likainen asia, ja poliitikot tekevät asioita, joista me tavalliset ihmiset emme välttämättä ymmärrä.”

”Luemme totta kai uutisia, ja meillä on tiedossa, mitä maailmassa tapahtuu. Mutta tässä käy niin kuin käy. Toivon, että voin taas pian vierailla Ukrainassa, kotimaassani.”

VALENTINA NÄSI kuvaa maalauksissaan usein taivasta ja pilviä.

UKRAINAN ja Suomen tyypillisissä maisemissa on ainakin yksi näkyvä ero, ja se on peltojen ja metsien määrä. Ukrainassa peltoa on pellon perään, mutta metsää vain vähän, Näsi kuvailee. Suomessa metsää taas riittää. Se on taiteilijan mielestä kiehtovaa.

Torstaina Galleria 2:ssa avautuva Näsin näyttely keskittyykin suomalaisia maisemia kuvaaviin maalauksiin. Luonto edessäni -näyttelyn öljyvärimaalauksissa esiintyy Uudenmaan ympäristöstä inspiroituneita maisemia, paikkoja ja hetkiä.

Myös muut maakunnat ovat Näsille tuttuja. Eräs hänen edellisistä yksityisnäyttelyistään keskittyi Lappi-maalauksiin.

PIRKANMAALLA hän on päässyt nauttimaan esimerkiksi mökkielämästä. Näsin miehen veli omistaa mökin kauniilta paikalta Näsijärven rannalta.

”Muutama vuosi sitten minulla oli käymässä kuvanveistäjätuttu Pietarista. Hän oli ensimmäistä kertaa Suomessa. Kerroin hänelle, että Suomi on muutakin kuin Helsinki, ja täällä pitää ajaa sisämaahan ja katsoa luontoa siellä.”

Niin tehtiin.

”Tuttuni sanoi lopulta, että Suomi on luonnon museo. Suomalainen luonto teki häneen niin suuren vaikutuksen.”

Näsin mielestä Suomessa on arvokasta sekin, että myös kaupungeissa huolehditaan luontoarvoista. Luonto ei siis ole vain jossain tuolla kaukana, vaan keskellämme, edessämme.

Luonto edessäni. Kuvataiteilija Valentina Näsin näyttely Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 6.–31.10. Avoinna ma 10–20, ti–pe 10–19, la 10–15.