Tänään vietetään Maailman sydänpäivää: Pirkkalassa avajaisia viettävän lääkäriaseman kokenut lääkäri kertoo, miten pidät oman pumppusi kunnossa

Kun mies täyttää 55 vuotta, niin kannattaisiko uusien autonrenkaiden sijaan ostaa varjoainekuvaus tai sydämen ultra, niin saisi huolettomia kilometrejä eikä matka katkeaisi tien poskeen?

MAAILMAN sydänpäivää vietetään vuosittain syyskuun 29. päivä. Teemapäivän tavoitteena on kiinnittää huomio sydämiin ja kannustaa tekoihin sydänten terveyden hyväksi.

Pirkkalan keskustaan vastikään kotiutuneessa lääkärikeskuksessa vastaanottoa pitävä lääkäri Markku Tuominen sanoo, että jokaisen kannattaa kuunnella omaa kehoa. Mikäli jokin oire, vaikkapa äkkiä alkanut väsyminen portaissa huolestuttaa, kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle.

”Siinä saadaan jo yleistilanne hyvin selville ja tarvittaessa voidaan tutkia lisää”, Tuominen sanoo.

PITKÄN linjan urheilulääkärinä tunnettu Markku Tuominen kannustaa lähtemään ensi töiksi lääkärintarkastukseen, jos sydänterveys mietityttää. ”Lääkäriin menoa saatetaan lykätä, koska pelätään mahdollista diagnoosia. Kuitenkin ajoissa todettu sairaus voidaan hoitaa hyvin”, ensi keväänä Tampereen ja Riikan jääkiekon MM-kisojen vastuulääkärinä toimiva Tuominen sanoo.

Tuominen perusti Kaukajärvellä pääpaikkaansa pitävän Medisportin vuonna 1981.

Tuominen on aktiivinen urheilulääkäri erityisesti jääkiekon parissa. Hän toimi Pekingin olympialaisissa lajin kansainvälisenä valvojana, on pitänyt Ilveksen pelaajia kunnossa ja ahkeroinut monien arvokisojen vastuulääkärinä – myös viime kevään MM-kisoissa Tampereella.

Koulutukseltaan Markku Tuominen on lääketieteen tohtori ja työterveyshuollon erikoislääkäri.

Tiedetään, että kolesterolitasojen korjaaminen vähentää sydäntapahtumia 40 prosenttia.

Vastikään hän kotiutui Serbiasta nuorten kiekkoturnauksesta.

”Tulevan kevään MM-kisat Tampereella ja Latvian Riikassa ovat viimeiseni vastuulääkärinä. Sanoin näin jo viime keväänä, mutta lupauduin vielä kevään 2023 kotikisoihin mukaan. Muuta kansainvälistä toimintaa jatkan kyllä”, Tuominen kertoo yhä innostuneena. Tulilla on useita tutkimushankkeita ja muuta tekemistä.

Medisport

Pirkkalan lääkärikeskuksen avajaiset la 1.10. klo 11-13 Suupantie 2, Pirkkala (R-kioskin talo). Kahvia ja sydänterveellisiä herkkuja, infoa ja liikuntaohjeita, lahjakorttiarvonta, tarjouksia.
Palveluita mm: työterveyshuolto, lääkärin, hoitajan ja fysioterapeutin vastaanotot.

URHEILIJOIDEN terveys ja suorituskyky on eri luokkaa kuin monen tavallisen tallaajan ja seniorin, mutta samat lainalaisuudet pätevät Tuomisen mukaan.

”Sydän- ja verenkiertoelimistö on moottorimme. Se vahvistuu lenkkeillessä ja pitkäaikaisessa matalammassa rasituksessa, esimerkiksi kävellessä tai golfatessa. Ikääntyessä on kiinnitettävä huomiota lihaskuntoon. Meillä alkoi ikäihmisille suunnattu kuntosaliryhmä. Kaatuminen on seniorin suuri terveysriski. Vahvat lihakset ehkäisevät haavereita.”

KUN lähestytään 60 vuoden ikää, moni saa murheellisia uutisia tuttavapiiristä: terve ihminen on kuollut äkilliseen sydäntapahtumaan. Miten sellaisia voisi estää?

Tuominen sanoo, että tärkeintä on pitää huolta sydän- ja verenkiertoelimistön toimintakyvystä. Liikunnan lisäksi siihen kuuluu oikea ruokavalio.

”Nykyisin ei suositella liian tiukkaa ruokavaliota, vaan ymmärretään ihmistä. Rasvojen vähentäminen on tärkeää.”

Tärkeät mitattavat asiat ovat verenpaine ja kolesteroli.

”Kolesteroliin vaikuttavat niin ruokavalio kuin perimä. Itsellänikin on korkea kolesterolitaso. Tiedetään, että kolesterolitasojen korjaaminen vähentää sydäntapahtumia 40 prosenttia.”

Verenpaineen tavoitetasot ovat nykyisin noin 135 ja 85. Korkea verenpaine tietää selkeää kohonnutta riskiä. Näissäkin tavoitearvoissa ja niiden alla pysyvillä on sydäntapahtumia lähes puolet vähemmän verrattuna korkeamman luvun omaaviin henkilöihin.

”Tavoite on, että ensin koetetaan parantaa tilannetta elintavoilla, vasta sitten lääkehoidolla.”

SYDÄNTÄ voidaan tutkia monin tavoin. Kun mies täyttää 55 vuotta, niin kannattaisiko uusien autonrenkaiden sijaan ostaa varjoainekuvaus tai sydämen ultra, niin saisi huolettomia kilometrejä eikä matka katkeaisi tien poskeen?

”Mikään yksittäinen tutkimus ei kerro koko totuutta sydämestä, joten ei niitä kannata mennä suoraan varaamaan. Parasta on mennä ensin lääkärintarkastukseen, missä tilanteesta saadaan hyvä kuva. Siellä selviää, ovatko lisätutkimukset tarpeen, esimerkiksi rasitustesti, tai mitä muuta on syytä tehdä”, Tuominen toteaa.