TTT tarjoaa silkkaa hurvittelua syksyn piristykseksi – ovatkohan Haminan naiset aiemmin olleet teatterin valokeilassa?

Mikä ja missä: Paljon melua pizzasta. Tuomas Parkkisen kirjoittama ja ohjaama komedia Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Rooleissa Jari Ahola, Pentti Helin, Heidi Kiviharju, Inke Koskinen, Jari Leppänen, Tom Lindholm, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Jaana Oravisto, Tommi Raitolehto, Miia Selin ja Sofia Smeds.

Pähkinänkuoressa: Italiasta Haminaan muuttanut pizzamies Risto Rante on avannut pizzerian Haminassa vuonna 1961. Tässä ihmeessä on paikallisilla asukkailla sulattelemista.

Pikkupaikkakunnalla perheet ovat ajautuneet eri leireihin ja juorut saavat valtaa naisporukoiden kesken. Vaimoa etsiskelevä vokottelevainen italiaano ei helpota yhtään kaakkoista geopolitiikkaa. Vaan käykö kaikki parhain päin ja suostuvatko haminalaiset syömään eksoottista uutuusruokaa?

TAMPEREEN Työväen Teatterin Paljon melua pizzasta -näytelmän tapahtumat sijoittuvat Haminaan, mihin perustettiin vuonna 1961 Suomen ensimmäinen pizzeria – näin ainakin väitetään. Italialainen pizzamies Risto (Tom Lindholm) kohtaa vetävän blondin Mariannin (Inke Koskinen) eikä malta pitää näppejään kurissa. Valokuva Kari Sunnari. 

Arvio: Käsiohjelma käyttää esityksestä nimitystä huvinäytelmä ja sellainen tämä puhdasverisesti on. Parhaimmillaan nautittuna viikonlopun viehätykseksi, pikkujoulun kyytipojaksi tai arki-illan piristykseksi.

Sanailu on sujuvaa ja puujalkavitsit putoilevat rytmikkäästi. Henkilöhahmot ovat kuin Putouksen hahmokisassa luotuja, tai sitten ne on hiottu näyttelijöiden tykypäivänä saunaillan loppumetreillä terapeuttisista syistä.

Hamina tapahtumapaikkana on oiva valinta ja kuulemma Suomen ensimmäinen pizzeria on todella ollut siellä. Näytelmän perusteella ympyräkaupungista löytyy räväköitä juoruilevia naisia ja omaperäisiä miehiä.

PALJON melua pizzasta on TTT:n puhdasveristä hauskuuttelua syksyn iltoihin. Kuvassa Samuli Muje (alhaalla vas.), Miia Selin, Jyrki Mänttäri, Jari Ahola, Sofia Smeds, Jari Leppänen, Heidi Kiviharju, Jaana Oravisto, Pentti Helin, Tommi Raitolehto, Tom Lindholm ja Inke Koskinen. Valokuva Kari Sunnari.

Mieleen jääviä hahmoja ovat Samuli Mujeen esittämä juntti, mutta sisimmältään herkkä kalastaja Otto sekä Heidi Kiviharjun kärtty Aurora. Kyllä isäkin osaa, eli Tom Lindholm vetää pääroolin tyylillään.

Musiikkinumerot kepein koreografioin ja italiaanoiskelmin ovat esityksen parasta antia. Näissä loistavat erityisesti Inke Koskinen ja Jari Ahola.

Jos jotain syvempää kaivelee esiin, niin teemana on ennakkoluuloinen suhtautumisemme uutta kohtaan ja mielipiteiden luominen muista ihmisistä toisen käden tietojen perusteella.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆