Suomihan on vapaita toimitiloja täynnä – Puskiaisten oikaisu osoittaa, että maakuntaliiton toimet ja tavoitteet ovat ristiriidassa

Pirkkalalaista Katariina Nissistä kummastuttaa valtuutettujen hokema siitä, että kunta ei voisi vaikuttaa tiehankkeeseen.

PUSKIAISTEN oikaisu puhuttaa Pirkkalassa ja naapurikunnissa. Kuva: Antti Jokinen

KESKIVIIKKONA 14.9. tehtiin surullinen päätös Pirkkalan ja Lempäälän välisestä moottoritiestä.

Samaan aikaan, kun päätetään tien rakentamisesta ja sitä myöten Pirkkalan ja Lempäälän välisen laajan metsäalueen tuhoutumisesta teollisuusalueiden alle, Pirkanmaan liitto uutisoi muun muassa seuraavista aiheista: ”Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea pirkanmaalaisen luonnon monimuotoisuutta ja elonkirjoa” ja ”Lähiliikuntapaikat ja ulkoilureitistöt ovat tärkeitä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäjiä”.

On vaikea ajatella, miten Puskiaisten oikaisu tukisi pirkanmaalaisen luonnon monimuotoisuutta ja elonkirjoa. Maakuntaliiton toimet ja tavoitteet ovat keskenään hyvin ristiriitaisia.

MINUA ON kummastuttanut, kun jotkut valtuutetut toistelevat, että tie on valtion hanke eikä kunta voi asiaan vaikuttaa.

Tosiasia kuitenkin on, että viime viikon päätöksen tehneessä ohjausryhmässä on edustus Pirkkalan ja Lempäälän kunnista. Lisäksi maakuntavaltuustossa on ihan samoja nimiä kuin kuntien valtuustoissa. Pirkkalan kunnan kriittiseen lausuntoon voin olla tyytyväinen, mistä on kiittäminen Sirpa Repon muutosehdotusta.

Olo on kuten emojilla, jolla on silmät ymmyrkäisinä.

Katariina Nissinen

Emme saa koskaan tietää, millainen Lempäälän kunnan lausunto olisi ollut, jos lausunto olisi käsitelty virallisesti kunnanhallituksessa kuten Pirkkalassa.

TIEN RAHOITUKSESTA päättää lopulta eduskunta, ja kiistelty oikaisu voi nousta kevään eduskuntavaaleissa vaaliteemaksi Pirkanmaalla. Logistiikka- ja kuljetusalan asiantuntija Lauri Helke kertoo Aamulehdessä (18.9.), että ”hänen ikäluokkansa liikenneinsinööreille on opetettu, että uusi väylä on vihonviimeinen ratkaisu”. Hänen mukaansa taloudellisesti oikaisuhanketta ei voi perustella.

Monilta oikaisun kannattajilta tai sellaisilta, joita asia ei kosketa, kuulee, että ”Suomihan on metsiä täynnä”. Tämän kuullessani olo on kuten emojilla, jolla on silmät ymmyrkäisinä ja ilme sellainen, että sanattomaksi vetää.

Samalla logiikalla kuin sanotaan ”Suomihan on metsiä täynnä”, voisi sanoa, että ”Suomihan on vapaita toimitiloja täynnä”. (”Tarjolla yhteensä 29749 toimitilaa!” kertoo Toimitilat.fi.)

Katariina Nissinen

Pirkkala