Pirkkala-kampusta koristava Keidas-taideteos syntyi Vähäjärven innoittamana

LUONNOSKUVA Keidas-teoksesta, joka koristaa tulevaisuudessa Pirkkala-kampusta.

Pirkkala-kampusta tulee kaunistamaan kaksiosainen teoskokonaisuus Keidas. Työ on arkkitehti ja ympäristötaiteilija Kaisa Berryn.

Teos sijoittuu pääsisäänkäynnin julkisivun lasipintoihin sekä ruokalan akustoivalle puurimoitusseinälle ja kattoon.

Keidas tulee olemaan Kaisa Berryn ensimmäinen julkisen taiteen teos Pirkanmaalla.

PIRKKALAN kunta kertoo tiedotteessaan, että teos saa inspiraationsa ympäröivästä luonnosta; Vähäjärven erilaisista korsista, ruoko- ja vesikasveista. Teoksen ylöspäin kohoavat ja kaartuvat muodot tuovat erilaisia muistumia olematta suoraan mitään tunnistettavia kasveja.

Teoksen materiaali vaneri on ekologinen. Harkituissa yksityiskohdissa käytetään myös lehtikultaa. Kokonaisuus noudattaa koulun taiteen teemaa, joka on kasvu.

TAIDEHANKINNAN luonnosvaiheeseen kutsuttiin kaksi taiteilijaa ja yksi työpari; arkkitehti ja kuvanveistäjä Maija Kovari, Kaisa Berry sekä kuvataiteilijat Ilkka Virtanen ja Virve Lilja.

Valinnan teki taidetyöryhmä, jonka päätöstä tuki teoskokonaisuuden taiteellinen ulottuvuus, joka puhuttelee ja jättää sopivasti tilaa ajatuksille. Teoksen korumaisuus luo hienostuneen vaikutelman ja materiaalivalinta on mielenkiintoinen ja ekologinen. Teos on lisäksi huoltovapaa ja ajaton.

Työryhmä arvosti myös sitä, että taiteilija haastoi itsensä materiaalivalinnassa, joka vie myös julkisen taiteen käytäntöjä eteenpäin.

Pirkkala-kampuksen koulu- ja päiväkotirakennukset valmistuvat kesällä 2024.