IT-konsultti Kari Kouvalainen harrasti kehonrakennusta kansainvälisellä tasolla – myös ahtaajan työt ja kukkien istutus ovat tuttua puuhaa

Oman yrityksen perustaminen oli vuosikymmenten haave: ”Joka päivä pyrin tekemään työni parhaalla mahdollisella tavalla”.

PIRKKALAN ja Lempäälän rajalla asuva Kari Kouvalainen (46) perusti oman it-alan konsultointiyrityksensä PMO Finland Oy:n viitisen vuotta sitten.

”Isäni oli yrittäjä ja ensimmäisen kesätyöpaikkani sainkin isäni firmasta, hänellä oli taidetakomo Raahessa. Seuraava kesätyöpaikkani oli kunnalla, kävin siellä istuttelemassa kukkasia eri paikkoihin.”

Kun Kouvalainen aloitti logistiikka-alan opinnot Jyväskylässä, hän työskenteli kaikki kesät ja loma-ajat Rautaruukilla ja teki sinne myös työharjoittelujaksonsa.

KARI Kouvalainen vetää nykyisin yrityksensä PMO Finland Oy:n konsulttina suuria muutoshankkeita erilaisissa projekteissa. Yhdeksi vahvuudekseen hän nimeää monipuolisen työkokemuksensa: töitä on tullut tehtyä niin ahtaajana kuin varastopäällikkönä. Lokakuun alussa Kouvalainen suuntaa Pohjois-Amerikkaan johtamaan asiakasprojekteja. Kuva: Kari Pusa.

Satamassakin hän ehti paiskia hommia, ensin ahtaajana, myöhemmin työnjohtajien lomittajana.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Kouvalainen toimi vielä projektipäällikkönä seitsemän vuotta teknologia- ja telekommunikointialan jättiläisen palveluksessa, kaksi vuotta ison jakelukeskuksen varastopäällikkönä ja 11 vuotta johtavana konsulttina isossa konsultointialan firmassa.

Hatanpään valtatiellä majapaikkaansa pitävän yrityksen toimialana on liikkeenjohdon konsultointi.

”Se, että olen tehnyt niin monenlaisia töitä aivan ruohonjuuritasolta alkaen, on ehdottomasti ollut yksi vahvuuksistani nykyisessä työssäni, Kouvalainen pohtii.

KUNTOSALIHARRASTUS on kulkenut Kari Kouvalaisen mukana 30 vuotta. ”Salilla käyminen on hyvää vastapainoa työelämälle ja auttaa jaksamisessa valtavasti”, kertoo kehonrakennuksessa kansainvälisiä kisoja kiertänyt yrittäjä.

”Toimin laaja-alaisten projektien johtotehtävissä, olen siis mukana isoissa toiminnanohjausjärjestelmien ja liiketoiminnan prosessien muutoshankkeissa.  Tällä hetkellä pääsen hyödyntämään kaikkea hankkimaani työelämän kokemusta, mistä olen iloinen.”

TAUSTANSA vuoksi Kouvalaisen on melko vaivatonta päästä nopeasti sisälle erilaisiin projekteihin ja ymmärtää työn luonnetta laajemmin kuin jos hän olisi toiminut vain it-alalla.

”Tulen myös hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, tulivatpa he mistä kulttuureista tai maista tahansa ja pystyn ottamaan ripeästi erilaiset asiakasympäristöt haltuuni. Ihmisenä olen ehkä aika helposti lähestyttävä.”

”Ja kun työskennellään projekteissa, joissa on mukana työntekijöitä monista eri kulttuureista, on tärkeää ymmärtää myös sitä, ettei kaikissa maissa asioita tehdä samalla tavalla kuin Suomessa. Toisissa kulttuureissa ei esimerkiksi yhtä suoraan sanota, mitä halutaan. Tällaiset erot täytyy tietää ja tiedostaa, mikä toisaalta tekee työstä mielenkiintoista.”

Erityisesti Intiaan suuntautuvat työmatkat olleet ajatuksia herättäviä.

”Kun olin siellä ensimmäistä kertaa, tunteet menivät laidasta laitaan ja alkuun oli vaikea laittaa kaikkea näkemäänsä perspektiiviin. Saavuimme Intiaan varhain aamulla ja meitä oltiin vastassa hienoilla autoilla, kohtelu oli valtavan hyvää.”

”Kun sitten lähdimme ajamaan, vastaan tuli lehmiä ja teiden varsilla olevien nuotioiden lähellä roskien seassa näki pikkulapsia. Itsellänikin on lapsia ja kun siinä istuin auton takapenkillä matkalla viiden tähden hotelliin, kyllä siinä hetki piti sulatella asioita.”

YRITTÄJÄKSI ryhtyminen oli Kouvalaisella haaveena jo pienestä pitäen ja hänen isänsä kannusti aina ryhtymään yrittäjäksi. Haasteena Kouvalainen näkee sen, että Suomessa pienyrittäjien asioita hoidetaan usein joustamattomalla standardimallilla.

”Pitäisi ymmärtää, mitä tarkoittaa olla pienyrittäjä ja kuinka tiukkaa oman yrityksen pyörittäminen ja ihmisten työllistäminen voi välillä olla. Toinen asia on nuorten tukeminen yrittäjyydessä.”

”Alaikäinen tyttäreni perusti oman toiminimen ja pyöritti jäätelökioskitoimintaa nyt kesällä Suupantorilla. Nuorten yrittäminen on tehty aika vaikeaksi, eivätkä alaikäiset esimerkiksi voi lainkaan saada starttirahaa.”

Oman yrityksensä Kouvalainen on rakentanut siten, että vaikka hän tällä hetkellä työskentelee yksin, on yritystoimintaa myöhemmin helppo laajentaa, jos sellainen alkaa tuntua ajankohtaiselta.

”Mottoni on, että yritän joka päivä tehdä työni mahdollisimman hyvin ja teen asioita pitkäjänteisesti.”

KYKY tehdä kärsivällisesti töitä tavoitteidensa eteen on Kouvalaiselle tuttua myös urheilusta. Hän harrasti pitkään kehonrakennusta ja kilpaili siinä myös kansainvälisellä tasolla.

”Nykyisin en enää itse kilpaile, mutta viime viikonloppuna olin kehonrakennuksen SM-kilpailuissa tuomarina. Kuntosalilla treenaan edelleen intensiivisesti, se tuo valtavan hyvää vastapainoa työelämälle ja auttaa jaksamaan erilaisia haasteita.”

KARI Kouvalainen punttien parissa aktiivisen kilpauransa aikana.