Mopoilijoilla on oikeus liikkua kaduilla, vaikka Pirkkalassa myös kärsitään pärinästä – Taiteilija Jussi Haro muotoili mopon energiajuomien tölkeistä: ”Julkinen tila kuuluu kaikille”

Galleria 2:ssa esillä oleva näyttely käsittelee esimerkiksi vihamielistä arkkitehtuuria.

NOKIALTA lähtöisin oleva Jussi Haro asuu ja vaikuttaa nykyään Turussa.

NUORISON suosiossa oleva uudissana ”ebin” on internetin omaa slangia ja tulee sanoista ”epic win”, eeppinen voitto.

Se on myös nokialaislähtöisen kuvataiteilijan Jussi Haron veistoksen nimi.

Veistos kuvaa nuorta energiaa keulivan mopon muodossa. Lähempää katsoessa huomaa, että mopo koostuu energiajuomatölkeistä.

Haro kertoo, että teos innosti yläkoululaisia, jotka torstaina pääsivät katsomaan Galleria 2:ssa avattua Haron näyttelyä ensimmäisten joukossa.

EBIN-VEISTOS koostuu käytetyistä energiajuomien tölkeistä.

PIRKKALALAISET aikuiset ovat tänäkin kesänä kiristelleet hampaitaan, kun mopojen pärinä on paikoitellen estänyt nukkumasta tai ollut muuten häiriöksi. Kuitenkin myös nuorisolla on oikeus käyttää katuja ja muita julkisia tiloja.

Veistoksia ynnä muuta sellaista -näyttelyn punaisena lankana kulkee kaupunkitilan ja sen ehtojen tarkastelu.

Haro on työstänyt veistoksia muun muassa puiston penkkeihin kiinnitetyistä ylimääräisistä käsinojista, joiden tarkoituksena on estää nukkuminen penkeillä. Vastaavista luotaantyöntävistä kaupunkitilan ratkaisuista käytetään nimitystä vihamielinen arkkitehtuuri.

”Eriarvoistaminen on itselleni se inhokkiasia. Julkinen tila kuuluu kaikille”, Haro sanoo.

Myös Ebin-mopoveistos kommentoi osaltaan aihetta, Haro toteaa. Se kertoo nuorista, joilla ei ole muuta oleilupaikkaa kuin kaupungin yleiset alueet.

EPÄMIELLYTTÄVIKSI ja karkottaviksi tarkoitettuja elementtejä kaupungeissa kutsutaan vihamieliseksi arkkitehtuuriksi (englanniksi ”hostile architecture”).

TOINEN merkittävä piirre Haron veistoksissa on julkisesta tilasta kerättyjen materiaalien käyttö.

Esimerkiksi Luottamus-teos koostuu noin 800–900 rikotusta pyöränlukosta, jotka Haro on keräillyt julkisilta paikoilta yhdeksän vuoden aikana. Keräily alkoi Haron kouluttautuessa kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiassa.

Lukkojen määrän laskemisen hän lopetti 600:n kohdalla.

NÄYTTELYÄ katsomaan tullut Suupanniityn koulun opettaja Heikki Katajamäki tutkaili Luottamus-teosta.

TURUSSA asuva Haro käyttää veistosten ideointiin ja materiaalien keräämiseen pitkiä aikoja. Hänen mielestään teos on valmis oikeastaan jo silloin, kun sen idea on kirkkaana hänen päässään. Teoksen valmistaminen muiden nähtäväksi tuntuu lähinnä pakkopullalta.

”Fyysinen toteutus ei usein ole kovin mukava vaihe minulle. Se on vain tapa tuoda teos muillekin esille. Se ei ole mikään herkkuhetki”, Haro sanoo.

Veistoksia ynnä muuta sellaista. Kuvataiteilija Jussi Haron näyttely Pirkkalassa Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 8.9.–3.10. Avoinna ma klo 10–20, ti–pe klo 10–19, la klo 10–15.