Tampereen Teatterin Anastasia on taitavien laulajien näyttävä musikaali, jossa haamut yllättävät katsojan yhdessä upeimmista kohtauksista

Venäjän nykytilanne tuo kipeää ajankohtaisuutta näyttävään musikaaliin.

MIKÄ ja missä: Jo 1997 animaatioelokuvana ensi-iltansa saanut Anastasia-musikaali Tampereen Teatterin päänäyttämöllä.

Ketä: Anastasian on ohjannut Samuel Harjanne. Nimiroolissa Pia Piltz, leskikeisarinna Sinikka Sokka, Dimitri Petrus Kähkönen, Vlad Ville Majamaa, Gleb Joel Mäkinen ja Lily Kaisa Hela. Kapellimestari Marko Hilpo, lavastussuunnittelija Marjatta Kuivasto.

ANASTASIA kuvaa kuohuttavia tapahtumia ja keisariperheen kohtaloa Pietarissa Venäjän bolshevistisen vallankumouksen jälkeen. Venäjän nykyinen tilanne ja historian salailu saavat katsojan syviin mietteisiin. Taas ihmisiä vangitaan ja katoaa salaperäisesti. Kuva: Tampereen Teatteri, Heikki Järvinen.

Pähkinänkuoressa: Romanovien suku ja keisari Nikolai II:n perhe valmistautuvat hovissaan tanssiaisiin. Ne katkeavat rajulla tavalla Neuvostoliiton vallankumouksen mainingeissa. Keisariperhe teloitetaan, mutta joku sentään selviää. Leskikeisarinna pääsee pakenemaan Pariisiin, mistä moni venäläinen aristokraatti löytää turvapaikan.

Keisarinnan silmäterä oli pojantytär, prinsessa Anastasia, Anja. Miten hänen on käynyt? Anastasian elossa löytävälle luvataan muhkea palkkio. Tämä saa myös huijarit liikkeelle. Seuraa jännittävä seikkailu vakoojan jäljittäessä prinsessaa Pietarista Pariisiin.

Arvio: Tampereen Teatterin lavalla nähdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan eteenpäin soljuva musikaali, jossa riittää korvia hivelevää musiikkia ja solistisuorituksia, näyttäviä lavasteita, jännitystä ja onnistunutta huumoria. Ei ole vaikea arvata, että tästä tulee myyntimenestys.

Kokonaisvaikutelma on värikylläinen, kun lavan täyttävät tanssijat, 15 hengen liveorkesterin soitto ja teatterin uusi lavastustekniikka, jonka mahdollistama ”Haamujen tanssiaiskohtaus” on erityisen vaikuttava ja koskettava.

ANASTASIASSA nähdään lavalla 28 esiintyjää. Kapellimestari Marko Hilpo johtaa 15 soittajaa. Pukusuunnittelija Pirjo-Liiri Majavan johdolla on valmistunut 250 asukokonaisuutta. Muusta yltäkylläisestä visuaalisuudesta vastaavat lavastussuunnittelija Marjatta Kuivasto, videosuunnittelija Toni Haaranen ja valosuunnittelija Raimo Salmi. Kuva: Tampereen Teatteri, Heikki Järvinen.

On kiiteltävä pääroolien esittäjien laulutaitoa ja eritoten sitä, kuinka heidän äänensä soivat yhdessä. Pia Piltzin hempeä balladi iskee ytimeen heti näytelmän alussa. Petrus Kähkönen muistetaan Notre Damen kellonsoittajana ja monista muista rooleistaan. Sinikka Sokan tumma ääni on sielukas.

ANASTASIAN tarinan ytimessä on leskikeisarinnan (Sinikka Sokka) ja hänen lapsenlapsensa Anjan (Pia Piltz) kohtalo. Kuva: Tampereen Teatteri, Heikki Järvinen.

Jo lueteltujen ”hyvisten” rinnalla tarinaa syventää neuvostouniformussaan Gleb Vaganov, jota esittävän Joel Mäkisen ääni soi kirkkaasti. Osuva valinta korvata animaatioelokuvan Grigori Rasputin maanläheisellä neuvostojärjestelmää kuvaavalla henkilöllä. Gleb on kaivattu särö näytelmän siloisessa juonessa taistellessaan sortojärjestelmänsä ja oman ihmisyytensä ristiaallokossa.

Näytelmän hauskimmat hetket tarjoaa parivaljakko Kaisa Hela ja Ville Majamaa, joka löytää velmuna huijarikreivi Vladina entisen ihastuksensa Lilyn Pariisista.

VILLE Majamaa ja Kaisa Hela tarjoavat hersyvää huumoria Tampereen Teatterin Anastasia-musikaalissa. Kuva: Tampereen Teatteri, Heikki Järvinen.

Erityistä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo aiheen lähelle ja varmistaa, ettei katsoja leiju pelkissä romanttisissa sfääreissä.

Romanovien kohtaloa seuratessa mielessä ovat nykyisen Venäjän tekemät raakuudet. Keisariperheen jäännösten löytyminen varmistui vasta Neuvostoliiton hajottua, kun amatööriarkeologien 1970-luvulla löytämän haudan jäännöksiä tutkittiin Iso-Britanniassa DNA-tekniikalla. Ruumiita oli koetettu tuhota hapolla, ettei tunnistaminen onnistuisi.

Kysymys kuuluu, sallisiko nykyinen Venäjä enää tutkimukset, jotka paljastaisivat sen historiassa tehdyt raakuudet?

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆☆