MAINOS


Tilastot kertovat: 80 % alle 30-vuotiaiden lainahakemuksista hylätään

Sortterin tilastojen mukaan nuorten hakijoiden ei ole helppoa saada lainaa tai kulutusluottoa. Lainan saannin todennäköisyys kuitenkin paranee tulotason noustessa. 

Vuodesta 2020 lähtien keräämämme tilastotiedot vakuudettomien lainojen hakemisesta ja luottopäätöksistä osoittavat, että alle 30-vuotiaista lainahakijoista vain viidennekselle (20 %) myönnetään lainaa tai kulutusluottoa

Alle 20-vuotiaiden joukossa lainan saannin todennäköisyys jää vielä huomattavasti pienemmäksi: heistä vain 1 % on saanut myönteisen luottopäätöksen. 

Kyse ei kuitenkaan ole ikäsyrjinnästä, sillä lainanhakijan ikä ei ole ratkaisevin asia siinä, myönnetäänkö lainaa tai kulutusluottoa vai ei. Kun kiinnitämme huomiota muihin nuoriin lainanhakijoihin liittyviin tietoihin, syyt lainahakemusten hylkäämiseen selittyvät paremmin.

Työtilanne ja tulotaso ovat tärkeimmät lainansaantia tukevat tekijät

Kun alle 30-vuotiaita kulutusluottojen hakijoita tarkastellaan ammattiryhmän perusteella, voidaan tilastoista huomata, että opiskelijat ovat lainanhakijoina haasteellisimmassa asemassa: heistä vain 4 % on saanut lainaa. Työttömillä vastaava luku on 6 % ja eläkeläisillä 10 %. 

Selvästi suurin osa alle 30-vuotiaista lainanhakijoista on työntekijöitä, ja heidän kohdallaan lainansaannin todennäköisyys on 23 %. Vielä varmemmin tässä ikäluokassa lainan ovat saaneet yrittäjät, joista 31 % on vastaanottanut myönteisen luottopäätöksen.

Tuloluokat selittävät myös lainahakemusten hyväksymisastetta. Alle 2 000 euroa tienaavilla se on ollut 10 %, 2 000–4 000 euroa tienaavilla 25 % ja yli 4 000 euroa ansaitsevilla jo 32 %. 

Nuorten hakemat kulutusluotot ovat määrältään maltillisempia

Alle 30-vuotiaiden hakemat lainat ja kulutusluotot ovat olleet hiukan pienempiä kuin Sortterilta haetut lainat ylipäänsä: kun kaikenikäisten lainanhakijoiden keskimääräinen haettu lainasumma on vaihdellut eri ajankohtina välillä 10 000–13 000 euroa, alle 30-vuotiaiden osalta vaihteluväli on ollut 6 000–11 000 euroa.

Ero nuorempien ja vanhempien hakijoiden välillä näkyy myös tarjotussa vuosikorossa. Kaikki lainanhakijat huomioiden se on vuosina 2020–2022 ollut keskimäärin 10,3–17,1 %, mutta alle 30-vuotiailla hiukan korkeampi, 11,5–18,8 %. 

Pankit ja rahoituslaitokset määrittelevät koron jokaiselle lainanhakijalle henkilökohtaisen riskiarvion perusteella, ja nuorten kohdalla riskit on mitä ilmeisimmin arvioitu vähän suuremmiksi. On esimerkiksi todennäköistä, että nuorilla hakijoilla työsuhteet eivät ole vielä kovin vakiintuneita, mikä vaikuttaa olennaisesti riskiarvioon. 

Kulutusluottojen kilpailuttaminen kannattaa aina – Sortter auttaa

Kun harkitset kulutusluoton tai lainan ottamista, muista aina kilpailuttaa lainat. Niiden kustannuksissa ja ehdoissa voi olla suuriakin eroja, ja vain vertailemalla voit löytää itsellesi edullisimman vaihtoehdon. 

Mitä useammalta pankilta rahoituslaitokselta pyydät lainatarjouksen, sitä todennäköisempää myös on, että saat myönteisen luottopäätöksen. Sortterin kautta lainahakemuksesi välitetään kerralla yli 20 pankille ja rahoituslaitokselle. 

On kuitenkin tärkeää punnita omia edellytyksiä lainan takaisinmaksuun. Jos olet itse epävarma kyvystäsi maksaa lainaa takaisin, on hyvin todennäköistä, että lainanmyöntäjätkin arvioivat maksukykysi riittämättömäksi. 

Jos taas arvioit, että maksukykysi on kohdallaan, voit parantaa omia lainansaantimahdollisuuksiasi täyttämällä lainahakemuksen mahdollisimman huolellisesti. Mitä tarkemmin ilmoitat kaikki tietosi, tulosi ja menosi, sitä paremman kuvan pankit ja rahoituslaitokset saavat tilanteestasi. 

Kilpailuta kulutusluotot Sortterilla jo tänään! Se on maksutonta eikä sido sinua ottamaan lainaa.

MAINOS