Tältä näyttää Pirkkalan uuden koulukampuksen sisällä nyt: massiivinen ruokala, odotettu auditorio, lattialämmitys luokkiin…

Pirkkalainen pääsi kurkistamaan koulurakennuksen sisälle.

YIT:n Ari Jokinen (vas.) ja Janne Korja veivät Pirkkalaisen tutustumaan rakenteilla olevaan koulurakennukseen.

PIRKKALAN uuden koulukampuksen rakennustyöt ovat suurin piirtein puolivälissä. Kolmikerroksinen koulurakennus on jo ulospäin massiivisen näköinen, mutta sen valtavat mittasuhteet tajuaa parhaiten vasta, kun kurkistaa sen sisälle.

Pirkkalainen pääsi tutustumaan rakennukseen urakoitsija YIT:n edustajien seurassa.

KOULURAKENNUKSEN runko ja osa väliseinistä ovat jo pystyssä, mutta esimerkiksi tilojen ulkonäkö ja huonejako ovat vielä täysin kesken. Osaa betonilattioista peitti Pirkkalaisen vierailulla läpinäkyvä muovi ja katosta roikkui ledinauhoja työntekijöiden valoksi.

Vaikuttavin näky työmaalla oli koulun tuleva ruokala. Ruokalan pöydät sijoitetaan ensimmäiseen kerrokseen avaraan saliin, joka avautuu toiseen ja osittain kolmanteen kerrokseen asti. Yläkerrosten käytäviltä voi siis kurkkia, mitä ykköskerroksessa syödään.

Vertailukuvaa raahaamalla näet, miltä tulevan ruokalan paikalla näyttää nyt (kuva vasemmalla) ja millaiseksi YIT on havainnekuvassaan ruokalan suunnitellut (kuva oikealla). Vasemmanpuoleisessa kuvassa YIT:n Janne Korja ja Ari Jokinen seisovat portailla, jotka oikealla havainnekuvassa näkyvät ruokalan perällä.
Ruokala ensimmäisestä kerroksesta nähtynä. Ylempänä kulkevat toisen kerroksen käytävät.

Vaan eikö ruokalan meteli kantaudu kaikkiin rakennuksen kerroksiin, kun tila on näin avonainen?

YIT Suomen hankejohtaja Janne Korja vakuuttaa, että urakoitsija tekee rakennukseen äänieristykset ja akustista pintaa suunnitelmien mukaisesti.

KOULUN ulkopuolisten käyttäjien näkökulmasta kampuksen odotetuin rakennuskohde on tilava auditorio. Toistaiseksi sali ei näytä kovin juhlavalta, sillä se toimii rakennustarvikkeiden varastona.

Myöhemmin tilaan saadaan nouseva katsomo, jonka parvelle on käynti rakennuksen toisesta kerroksesta ja permannolle ensimmäisestä kerroksesta.

Koulukampuksen auditoriolle varattua tilaa käytetään toistaiseksi varastona. Tässä näkymä auditorioon rakennuksen toisesta kerroksesta. Valonauha toimii työntekijöiden työvalaistuksena.
Auditorion parvi on jo paikoillaan.

VAAN MITÄ ovat tulevien luokkahuoneiden keskeneräisellä lattialla kiemurtelevat oranssit putket? Korja selittää niiden olevan vesiputkia, joiden kautta luokkiin järjestyy vesikiertoinen lattialämmitys.

Korja ja työmaan vastaava työnjohtaja Ari Jokinen selventävät, että kyse ei ole palelemiseen taipuvaisten oppilaiden ja opettajien hemmottelusta. Korja kertoo, että rakennuskohteesta riippuu, tuleeko kohteeseen patterilämmitys vai lattian kautta tapahtuva lämmitys. Pirkkalan uudella kampuksella on päädytty jälkimmäiseen.

Tähän tilaan tulee luokkahuoneita, jotka lämpenevät vesikiertoisella lattialämmityksellä. Lämmin vesi kiertää oransseissa putkissa, jotka jäävät lattian alle.

Mutta tuntuuko lattia kuitenkin ihanan lämpimältä varpaissa?

”Kyllä se lämpimältä tuntuu”, Korja sanoo, mutta tarkentaa: ”Kun miettii vaikka pesuhuoneiden lämmitettyjä lattioita, niin ei tämä ihan niin lämpimältä tunnu.”

VIIME torstaina työmaalla vietettiin juhlavia hetkiä, kun koulun peruskivi muurattiin. Kutsuvierastilaisuudessa oli paikalla esimerkiksi kunnan ja YIT:n väkeä sekä paikallisten koulujen oppilaita ja henkilökuntaa.

Alkujaan peruskivi oli tarkoitus muurata jo viime syksynä, mutta juhlaa siirrettiin koronatilanteen vuoksi. Torstaina tunnelma oli korkealla, ja puheenvuoroissa korostui ilo urakan etenemisestä ja ylpeys Pirkkalan kunnan kehityksestä.

Myös urakoitsijalle urakka on laajuudessaan merkittävä.

”Tämä on poikkeuksellinen kohde, ja merkittävä sekä meille että Pirkkalalle”, Korja sanoo.

AJANKOHTA rakentamiselle voisi olla parempikin. Ukrainan kriisi on tuonut Korjan mukaan ongelmia erilaisten materiaalien, kuten puutavaran, lasirakenteiden ja metallin toimituksiin.

”Venäjä on ollut suuri raakapuun ja puujalosteiden tuoja Länsi-Eurooppaan, ja myös terästavaraa on perinteisesti tuotu paljon idästä”, Korja sanoo.

Vastaava työnjohtaja Jokinen kertoo, että myös korona ”edelleen jyllää taustalla” työmaan arjessa.

”Väkeä on sairauslomalla säännöllisen epäsäännöllisesti”, Jokinen sanoo.

Työmaalla työskentelee noin 50–80 työntekijää.

Työtä riittää vielä pariksi vuodeksi, ennen kuin näillä käytävillä tallustelevat rakentajien sijaan koululaiset.
Osa koulun ikkunoista avautuu tulevaisuudessa vapaa-aikakeskukselle päin. Kampuksen valmistuttua nuorisotila Nasta muuttaa tien yli vapaa-aikakeskukselta kampukselle.

FAKTA

Pirkkala-kampus

  • Pirkkalan Urheilutielle rakennettava koulukampus
  • Kampukselle tulee 168 varhaiskasvatuksen hoitopaikkaa sekä tilat noin 1300 koululaiselle ja noin 200 henkilöstön jäsenelle
  • Rakennukseen siirtyvät nykyään alueella toimivien Naistenmatkan koulun (0.-6.-luokkien koulu) ja Suupanniityn koulun (7.-9.-luokkien koulu) opetus
  • Kampukselle rakennetaan myös tapahtumatila
  • Alustava kustannusarvio on 45 150 000 euroa
  • Kokonaiskerrosalaksi tulee 19 400 neliömetriä

Lähde: Pirkkalan kunta