Pirkkalan nuoret miehet kutsunnoissa Nuolialassa. Siellä paljastuivat heidän suosimansa palveluspaikat – majuri antoi 3 vinkkiä, millä intissä pärjää

Muutama unohti tärkeän, laissa määrätyn velvollisuuden -jos välttely on tarkoituksellista, saattaa poliisi tulla pian ovelle.

”ILMOITAN majurille, ylös”, kajahtaa kapteeni Juha Pohjolan terävä komento. Joukko pirkkalalaisia nuoria miehiä kapsahtaa ripeästi pystyyn Nuolialan koulun liikuntasalin katsomossa, vaikka sotilaskoulutus on vasta edessäpäin.

Noin 150 vuorossa ollutta vuonna 2004 syntynyttä pirkkalalaista osallistui torstaina järjestettyihin kutsuntoihin. He saivat kuulla muun muassa, onko terveys riittävä palvelusta varten sekä mikä on oma palveluspaikka ja inttiin lähtöaika.

SOTILASKODIN munkit ja kahvi maistuivat Nuolialan koulun pihassa kutsuntatilaisuuden jälkeen. Luukas Rauma (vas.), Aleksi Kärkkäinen, Niko Ahola, Iisak Kaappa ja Mikko Heiskala kertoivat suhtautuvansa inttiin lähtöön myönteisesti. Se on useimmilla edessä 2024.

Tilaisuudessa kerrottiin, mikä nuoria palveluksessa odottaa ja päästeltiin samalla suurimmista jännityksistä. Armeijaan lähtö on edessä 2023-25, useimmilla tammikuussa 2024.

PIRKKALAN 150 nuorta oli jaettu kahteen ryhmään. Toisten vielä käydessä päivän protokollaa läpi, aamun ensimmäiseen tilaisuuteen osallistuneet hörppäilivät jo rentoina sotilaskodin autosta tarjoiltuja munkkeja ja juotavia.

Aleksi Kärkkäinen kertoi päässeensä toivomaansa palveluspaikkaan Satakunnan lennostoon Pirkkalaan. Niko Ahola ja Iisak Kaappa suuntavat panssariprikaatiin Parolaan ja Mikko Heiskala Porin prikaatiin Niinisaloon. Kaikille sijoituspaikka oli mieluinen ja odotukset asepalvelusajasta yleisesti myönteiset.

”Innolla odottelen, kaikkea uutta on luvassa”, Mikko Heiskala mietti.

Myös palveluspaikassa suoritettavaa rekkakorttia ja kunnon kohoamista palvelusaikana pidettiin intin hyvinä puolina.

Meneillään oleva Ukrainan sota ei nuorukaisten mukaan tuonut suuria tunnelatauksia tilaisuuteen. Sodan uhka Suomessa tuntuu yhä kaukaiselta.

”Maata kuitenkin puolustetaan”, kutsutut vakuuttivat.

KAPTEENI Juha Pohjola (oik.) ilmoitti majuri Jarkko Hanénille (vas.) kutsuntojen olevan valmiina alkamaan. Satakunnan lennostossa varusmiehenä palveleva alikersantti Markus Kylliäinen seurasi taustalla.

MAJURI Jarkko Hanén kertoi, että pirkkalalaisten suosikit palveluspaikoiksi ovat Satakunnan lennosto ja Parolan panssariprikaati.

”Suosituimmat paikat tietää, kun karttaa katsoo. Ne ovat useimmille lähimmät joukko-osastot. Meillä on se tavoite, että ainakin toinen nuoren toiveista pystytään täyttämään: joko haluttu palveluspaikka tai -aika”.

Puheessaan Hanén antoi nuorille kolme vinkkiä, millä intissä pärjää.

”Hoitakaa ennen palvelusta siviiliasiat kuntoon. Treenatkaa fyysinen kunto riittävän hyväksi. Kolmanneksi oikea asenne on tärkeä: tehdään asiat tosissaan, mutta ei liian vakavasti”, Hanén opasti.

Hän muistutti, että armeija-aika tuo oikealla asenteella liikkeellä oleville hyviä asioita tullessaan.

”Johtamiskokemusta, oman itsensä testaamista, hyödyllisen todistuksen hyvästä palvelusta ja joillekin jopa ammatin.”

NUORILLE miehille lausuivat terveisensä myös Pirkkalan pormestari Marko Jarva ja kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

”Viimeiset puoli vuotta ovat varmasti tuoneet muutoksia siihen, miten palvelukseen motivoidutaan”, Jarva totesi.

Silfverhuth opasti, että armeijassa ei tarvitse olla täydellinen, kuten ei muutenkaan elämässä ja että palvelusaikana kannattaa kääntyä matalalla kynnyksellä keskusteluavun puoleen. Sitä on varuskunnissa tarjolla.

PIRKKALAN kutsuntojen ikäluokka on tänä vuonna 150 miehen suuruinen. Naiset hakevat vapaaehtoiseen asepalvelukseen eivätkä osallistu kutsuntoihin.

KUTSUNTOIHIN osallistuu Suomessa tänä vuonna 36.900 henkilöä. Jokaisen asevelvollisen on osallistuttava kutsuntoihin, ellei aluetoimisto ole vapauttanut häntä erikseen läsnäolovelvollisuudesta.

Harmi kyllä muutama Pirkkalan kutsutuista ei ollut tullut paikalle. Silloin saattoi käydä niin, että oven takana koputteli poliisipartio. Parikin partiota päivysti myös kutsuntapaikan läheisyydessä Nuolialassa.

”Alamme tilaisuuden päätyttyä ottaa yhteyksiä poissa olleisiin. Jos syynä on inhimillinen erehdys ja hommat selviävät, niin eipä silloin poliisia tarvitse lähettää hakemaan”, Hanén rauhoitteli.

Naiset hakevat vapaaehtoiseen asepalvelukseen erillisellä haulla eivätkä osallistu kutsuntoihin. Seuraava haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 15. tammikuuta 2023.