Miiro Vallen maalaukset ja kollaasit puhuvat groteskia kuvakieltä

MIIRO Vallen töitä on esillä Galleria 2:ssa.

MAALAUS on valmis satojen työtuntien jälkeen. Tekijänsä vahvasta visiosta ja taidoista huolimatta työstä ei tule alkuperäisten suunnitelmien mukainen. Ennen pitkää se päätyykin osaksi jotakin toista, täysin erilaista teosta ja saa uuden merkityksen. Se on kollaasitöiden viehätys Miiro Vallen mielestä. Siksi hän niitä tekee.

Monet hänen kollaasitöistään ovat varhaisvaiheessaan olleet abstrakteja teoksia, jollaisia Valle teki pitkään ja yksinomaan. Sitten ne lakkasivat olemasta mielenkiintoisia. Vallea vaivasi näissä töissä sisällön puute. Seinäruusuiksi ja sisustuselementeiksikin hän abstrakteja töitään kutsuu.

”Kaipasin niihin esittäviä elementtejä. Työ herää niissä henkiin ja synnyttää ajatuksia.”

Kun abstrakteihin töihin lisäsi kollaasielementtejä, kuten kuvamanipulaatioita ja tulosteita, niistä tuli tarinallisempia, Valle kuvailee. Mitä hänen taiteensa siis kertoo?

”Olen yrittänyt tehdä töitä niin, että niillä olisi jokin valmis tulkinta. Yleensä ne merkitykset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa, koska ei voi päättää liikaa. Ehkä jätän tulkinnan katsojalle.”

VALLE luonnehtii itseään taitelijana enemmän oman päänsä sisällä elelijäksi kuin yhteisötaiteilijaksi. Hän pitää siitä, että on itse vastuussa töistään.

Se, mikä häntä ei kiinnosta, on ajankohtaisuus. Hän haluaa tehdä ajattomampaa taidetta, joka ei ole kommentoi päivänpolttavia aiheita.

”En koe olevani kantaaottava taitelija. Joku muu voi tietysti kokea toisin.”

Vallen töiden kuvakieli on jotenkin groteski. Töitä katsoessaan on vaikea päättää, mitä katsoisi. Kokonaisuuttako, jota on vaikea hahmottaa vai keskittyisikö runsaisiin ja yksityiskohtaisiin yksityiskohtiin? Valle tunnistaa tulkinnan, mutta sanoo, että ei ehdi koskaan itse analysoida tarkemmin töitään.

”Ne vaan tulevat jostakin ja ovat siinä. Olen vain välikappale, joka tekee näitä töitä.”

Valle sanookin olevan helpompaa, että työ valmistaa ikään kuin itse itsensä. Lineaarinen prosessi, jossa on alku, keskikohta ja lopetus, ei oikein onnistu.

Syynä voi olla sekin, että yritettyään tehdä visionsa mukaisia teoksia satoja kertoja, päämäärä jäi tavoittamatta. Se, että visiostaan ei saa kiinni, harmittaa toki, Valle myöntää. Se ei kuitenkaan merkitse, että työtä olisi tehnyt turhaan. Jatkojalostustakin voi harrastaa, mutta silläkin on rajansa.

”Jossakin vaiheessa on tyydyttävä. On tärkeää, että osaa lopettaa oikeaan aikaan.”

Ja ainahan on mahdollista, että kuvasta saattaa tulla hienokin myös tekijänsä mielestä, vaikkei työ alkuperäisten kaavailujen mukainen olisikaan.

EMPEROR (2015)

VALLEN teoksia on esillä Galleria 2:ssa Pirkkalassa. Esillä on kollaasien lisäksi maalauksia. Näyttelyn nimi Avaruus loppuu ässään on sattuman satoa.

”Itsekin ihmettelen nimivalintaa. En edes tiedä, mistä se tuli. Onkohan se jokin Pikku-Kalle-vitsi?”, Valle myhäilee.

Hän nimesi näyttelynsä hakiessaan näyttelyaikaa Galleria 2:ssa. Saatuaan vuoron hän ei halunnut enää muuttaa nimeä siksikään, koska hän oli yrittänyt tehdä avaruusteeman mukaisesti töitään. Niidenkin teossa kävi kuten aina ennenkin: jos yrittää määrittää aihepiirin tarkasti ja tähdätä siihen tiukasti, päämäärä kompastuu omiin rajoihinsa.

”Enkä tiedä avaruudesta paljoakaan. Työt olisivat olleet löyhien mielikuvien varassa. Itselleni perustelin näyttelyn nimeä sillä, että se kuvaa omaa sisäavaruuttani.”

Pirkanmaan kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus on tukenut Vallen työskentelyä.

Kuvataiteilija Miiro Vallen näyttely Avaruus loppuu ässään 11.8.-5.9., Galleria 2, Suupantori 2, pääkirjasto.


Miiro Valle
s. 1990 Porissa, asuu ja työskentelee Oulussa
Koulutus: 2014 – 2019 Kankaanpään taidekoulu amk, 2012 – 2014 Limingan taidekoulu, 2006 – 2009 Graafinen suunnittelu, Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

Yksityisnäyttelyt:
2019 Poriginal Galleria, Pori
2019 Galerie Pleiku, Berliini
2019 Kulttuuritalo Laikku, Tampere
2017 Galleria Ronga, Tampere
2015 Galleria 3h+k, Pori