Valte-patsas inspiroi trubaduuri Kaihon uutuuskappaletta – ”Mietin jonkun aikaa, että maksanko 500-1500 euroa jollekulle vai opettelenko itse uudestaan tekemään videoita”

Patsas-kappaleen syntyprosessi kertoo sinnikkyyden tärkeydestä.

Pirkkalan ihminen -patsaasta eli Valte-patsaasta kertonut uutinen toimi inspiraatiota Kai Hokkasen uudelle kappaleelle.

KAI HOKKANEN vastaa puhelimeen Tampereen Nekalasta studion lattialta makaamasta.

”Olin illalla keikalla”, hän selittää.

Studio toimii pirkkalalaiselle muusikolle hyvänä nukkumapaikkana silloin, kun edellisiltana on ollut keikka.

Hokkanen, esiintyjänimeltään Kaiho, on modernin ajan trubaduuri, joka tekee lauluja silmiensä edessä tapahtuvista asioista, usein improvisaatiopohjalta. Hän on tuttu näky esimerkiksi Tampereen Hämeenkadulla katusoittajana.

Heinäkuun alussa Kaiho julkaisi uutta musiikkia myös verkkoon. Uutuuskappaleessa nimeltä Patsas pohditaan yrittämistä ja sitä, että elämässä ei pidä luovuttaa.

”Musta tehdään vielä patsas / joka on aivan pulunpaskas”, laulun kertoja ennustaa.

SE, ONKO kappale ”uusi”, on tosin näkökulmakysymys.

Hokkanen kertoo laulun perustuvan uutislauluun, jonka hän teki jo kymmenisen vuotta sitten Pirkkalaisen uutisen pohjalta. Vuonna 2011 Kaiho ja Pirkkalainen aloittivat projektin, jossa Hokkanen laati lauluja lehden uutisten aiheista. Vuoden aikana uutislauluja syntyi yhteensä noin 50.

”Joukossa oli kappaleita, joita en heti ehtinyt lähteä jatkojalostamaan. Tämä on yksi niistä. Kappale kertoi alun perin Valte-patsaasta”, Hokkanen kertoo ja tunnustaa, ettei enää muista uutisen sisältöä tarkemmin.

”Vähän jopa hävettää, että biisin aihe on 11 vuotta vanha. Mutta pirkkalaisjutussa oli monta hyvää biisiä, joita olen jälkituottanut myöhemmin eteenpäin. Silloin tein kappaleet päivässä, aina ideoinnista jalostamiseen asti. Siinä jää väkisin miettimään hyvinkin pitkäksi aikaa, että joissakin biiseissä olisi pitänyt tehdä jotakin toisin. Mutta Patsas kertoo juuri sellaisesta sinnikkyydestä.”

PATSAS-LAULU ja sen musiikkivideo saivat lopullisen muotonsa Taiteen edistämiskeskuksen kahden kuukauden työskentelyapurahan tuella.

”Mietin jonkun aikaa, että maksanko apurahasta 500-1500 euroa jollekulle videon teosta vai opettelenko itse uudestaan tekemään videoita. Se oli helppo valinta.”

Youtubessa julkaistua videota kannattaa katsoa tarkalla silmällä. Hokkanen suunnittelee avaavansa myöhemmin kilpailun, jossa tunnistetaan videolla vilahtavia julkisuuden henkilöitä ja taiteilijoita.

MAHDETAANKO paranneltuja uutislauluja kuulla Kaiholta vielä jatkossakin?

Kyllä, Hokkanen sanoo. Hän aikoo julkaista niitä esimerkiksi tulevalla albumillaan, joka on tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden puolella.

Kaihon uutuuskappale Patsas kuunneltavissa esimerkiksi Youtubesta ja Spotifysta.