PIRKKALAN muinaisaikayhdistys Birckalaisten jäsenten ei tarvitse kärsiä tylsyydestä tänä kesänä. Reippiin rakentuvan muinaiskylän rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että rakennusten seiniä aletaan pystyttää tänä keväänä.
Kylän päärakennuksen eli pirtin hirret saatiin kuljetettua kylälle ylöjärveläiseltä veistäjältä huhtikuussa.
”Ensimmäinen tavoite on, että Muinaismarkkinoihin mennessä kylän rakennuksissa olisi seinät”, kertoo yhdistyksen sihteeri Kirsti Turkia.
”Toivomme, että jossakin rakennuksessa olisi silloin myös katto pään päällä.”
Enää tarvitaan siis innokkaita talkoolaisia sekä lukuisia hikisiä työtunteja.
PIRKKALAN muinaismarkkinat järjestetään 9.–10. heinäkuuta, kahden koronan pakottaman taukovuoden jälkeen. Birckalaiset on kunnan yhteistyökumppani tapahtuman järjestämisessä.
Iloa yhdistyksen jäsenille tuo tänä keväänä sekin, että nyt kylällä on virallisesti oma osoite. Reipin museon ja tilan lähistöllä sijaitseva kylä löytyy jatkossa kartoista osoitteesta Museotie 31.
Rauta-aikaisen kylän rakentaminen Reipin museon ja tilan lähistölle aloitettiin keväällä 2020. Birckalaiset-yhdistys on vuokrannut kunnalta kylää varten noin 4 000 neliömetrin alueen ja saanut ely-keskukselta hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen 23 500 euron tuen, josta puolet on katettu talkootyöllä.
Ensimmäinen vaihe päättyy tänä vuonna. Kahden vuoden aikana korona on ehtinyt myllätä hankkeen budjetin uuteen uskoon.
”Kylän tähänastiseen rakentamiseen meni enemmän rahaa kuin oletimme”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Arja Rinneaho.
Hän kertoo, että pandemia nosti rakennustöihin tarvitun puutavaran hintaa siinä määrin, että ely-keskuksen rahoitus oli loppua kesken – siitäkin huolimatta, että yhdistys on saanut kunnalta harvennuspuuta ilmaiseksi.
Lopulta yhdistys onnistui löytämään veistäjän, joka veisti hirret sopivaan hintaan.
Rinneahon mukaan elyltä saatu rahoitus on nyt käytetty. Uutta rahoitusta aiotaan hakea.
TÄLLÄ HETKELLÄ kylässä on paalutalon ja kuoppatalon perustukset, savupirtti, kasvimaa ja keittokota.
Yhdistyksen jäsenet ja muut kylän rakentajat tekevät rakennustyötä palkatta. Talkoisiin osallistuvan ei tarvitse olla rakentamisen ammattilainen tai yhdistyksen jäsen, vaan kaikki perinnerakentamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Muinaisajan hengen mukaisesti kylä rakennetaan pääosin käsityönä, koneita ja muita nykyajan työkaluja vältellen. Hirret esimerkiksi kiinnitetään toisiinsa naulojen sijaan salvoksilla.
Valmistuttuaan kylää on tarkoitus käyttää muinaisaikaharrastajien harrastuspaikkana ja erilaisten tapahtumien pitoon.