Vammasta kuntoutujan arki Pirkkalassa on karu

KOSKAAN ei tiedä mitä tapahtuu. Voit esimerkiksi lyödä pään, olla kolarissa autolla tai pyörällä tai vaikka kävellä ja saada aivovamman. Ehkä halvaannut.

Joudut sairaalahoitoon ja sitten sinut siirretään sairaala-ajan mentyä umpeen toiseen paikkaan.

Läheisen tilanteen kautta tiedän, että Pirkkalassa ei ole silloin montaa vaihtoehtoa.

Voit mennä kotiin, jos sinulla on rahaa ja Pirkkala antaa vammaispalveluminimin elikkä pienimmän mahdollisen avun. Tai sinut siirretään kuntoutumaan terveyskeskukseen. Siellä on fyssari, joka käy luonasi jos ennättää – riippuen siitä, miten pahasti olet vammautunut. Terveyskeskuksessa on puolapuut ja kuntosali.

Tarvitsisit ehkä ravinto- ja puheterapeuttia ja jokapäiväistä kuntoutusta.

Jos pystyt kotiumaan sairaalasta, sinulla käy ehkä kotipalvelu tekemässä mikropuuron aamulla ja auttamassa, jos tarvitset apua pukemiseen ja pesemiseen. Istut pyörätuolissa ja odotat seuraavaa pika-apua tai jos käy tuuri, saat henkilökohtaisen avustajan.

ASIA, joka tässä minua hävettää, on että Pirkkala on rikas kunta ja nämä tuet täällä olemattomat. Olen keskustellut asiasta ammatti-ihmisen kanssa. Hän kertoi, että Pirkkala on ainut kunta, missä vammaisten asiat ovat retuperällä. Pirkkala suhtautuu näihin asioihin erittäin nihkeästi, kertoi tämä ”sossu”, joka ei työskentele Pirkkalassa.

Olen myös keskustellut nuoren tamperelaisen pyörätuolissa olevan miehen kanssa. Kyllä hänellä oli ihmettelemistä, kun kerroin miten on Pirkkalassa.

Kyse kirjoituksessani on nuoresta henkilöstä, ei siis vanhainkoti tai terveyskeskuksen vuodeosasto tule kysymykseen.

Pirkkalassa asuu henkilöitä, jotka ovat tyytyväisiä tornitaloihin eivätkä tarvitse terveyskeskuksen palveluita, koska menevät varakkaina muualle apua saamaan. Minun mielestäni Pirkkala on pilalla ja palvelut häviävät kauemmaksi.

Margit Valkama