Pääkirjoitus: Pirkkala ottaa sijainnistaan hyödyt irti, kuten pitääkin

Pirkkala on saanut asunto- ja maapoliittisen ohjelman. Maapoliittinen ohjelma kunnalla on ollut aiemminkin, mutta asuntojen ja asumisen kasvuvauhdin ja luonteen linjaaminen kirjallisesti ohjelmatasolla on kerta ensimmäinen.

Pirkkala kasvaa vuodessa noin 300 asukkaalla eli 1,5 prosentilla, linjaa ohjelma. Kasvuluku on maltillinen ja realismia kaupunkiseudulla. Pirkkalalla haluaa omistaa kaavoitettua asuntomaata kolmen vuoden tarpeisiin ja raakamaata tulevia kaavoja varten 10 vuoden reservin.

Maapolitiikka on ollut päättäjien puheissa isosti esillä lähinnä kuntakeskuksen kiistellyn lunastustapauksen takia. Maapolitiikassa linjataan nyt selkeästi, kuinka raakamaan ostot hoidetaan. Ensin neuvotellaan, jätetään kirjallinen ehdotus ja jos kauppoja ei synny, voidaan edetä kovempiin toimiin.

Kuntaan on myös laadittu vyöhykejako ja vyöhykkeille tehdään hinnasto. Maanomistaja voinee jatkossa saada keskeisimmillä alueilla nykyistä paremman hinnan maistaan, kun se tekee vapaaehtoiset kaupat kunnan kanssa.

Toiselta puolen kunta aikoo jatkossa ottaa rakennusliikkeiltä maista kovemman hinnan, kun se esimerkiksi tekee rakennusoikeuksia lisääviä kaavamuutoksia ja niistä sopimuksia.

Aivan olennainen on linjaus siitä, että kunta aikoo jatkossa vuokrata 75 prosenttia tonteistaan ja myydä 25 prosenttia. Vanhan sanonnan mukaan uutta maata ei valmisteta, joten Pirkkala ottaa sijainnistaan hyödyt irti. Tulijoita piisannee, vaikka hinta olisi vähän korkeampi tai tarjolla vain vuokratontti.

Pirkkala hyväksyi asunto- ja maapoliittisen ohjelman lähes yksimielisesti, joten luvassa on toivottavasti selkeitä säveliä kunnan järkevästi suunnatun kasvun suhteen ja vähemmän riitelyä.

Pirkkala on kaavoitusjohtajan kuvailun mukaan rakenteeltaan kalanruoto, jossa Naistenmatkantie on se selkäruoto. Sen varteen molemmin puolin kohoaa kylkiruotoja. Tällä verbaliikalla kuntakeskus lienee selkäevä.

Antti Jokinen

Kirjoittaja on Pirkkalaisen päätoimittaja.