Ukrainan sota sai pirkkalalaisen Tanja Lyttisen ryhtymään vapaaehtoistyöhön – Uusia vapaaehtoisia ilmoittautuu SPR:n Pirkkalan osastolle joka viikko

Tanja Lyttinen (vas.) ja Jaana Kallioluoma tapasivat SPR:n toritapahtumassa.

KUN pirkkalalainen Tanja Lyttinen lähti torstaina Suupantorille, hän puki jalkaan pitkät kalsarit varmuuden varalle. Lämpimälle vaatetukselle tuli tarvetta, sillä torilla Lyttinen sai Suomen Punaisen ristin (SPR) aktiiveilta keräyslippaan. Hän lähti heti Pirkanpojan edustalle lahjoituksia keräämään, ensimmäistä kertaa SPR:n punaisessa liivissä.

Vajaata viikkoa aiemmin Lyttinen oli rekisteröitynyt SPR:n vapaaehtoistyöntekijäksi. Hän kiinnostui aiheesta, kun kuuli ystävänsä olevan SPR:n toiminnassa mukana. Aikoinaan Lyttinen toimi vapaaehtoisena Mannerheimin lastensuojeluliitossa, mutta sittemmin vapaaehtoistyöhön on tullut taukoa.

”Ukrainan tilanne oli siinä se sysäys, mutta mukaan lähteminen on ollut mielessä jo pidempään. Lapsetkin alkavat olla nyt sen ikäisiä, että on enemmän aikaa tällaiselle”, Lyttinen kertoi keräyskierroksen jälkeen.

Lyttinen ei ole Pirkkalassa ainoa, jolle Ukrainan sota on toiminut kannustimena vapaaehtoistyöskentelylle. SPR:n Pirkkalan osaston puheenjohtaja Jaana Kallioluoma kertoo, että sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, Pirkkalasta on ilmoittautunut viikoittain muutama uusi vapaaehtoinen osaston toimintaan.

Pekka Hildén piipahti kahvilla Suupantorilla.

VAPAAEHTOISEKSI ilmoittautuminen ei sido mihinkään, ja ihmisestä riippuu, milloin hän tulee itse toimintaan mukaan ja millaiset työt häntä kiinnostavat. SPR:n Pirkkalan osaston toimintaan kuuluu esimerkiksi ensiapu- ja valmiusryhmä, ystävätoimintaa, maahanmuuttajien kotoutumisen tukemista sekä ruoka-apujakelua Elokolon kanssa.

Torstaina uusilla ja vanhoilla vapaaehtoisilla oli mahdollisuus tavata toisiaan, kun SPR tarjosi Suupantorilla kahvia ja naposteltavaa ohikulkijoille. Mitä kuuluu, miten voit -tempaus veti väkeä pilvisestä säästä huolimatta. Keskustelua vapaaehtoiset virittelivät kahvittelijoiden kanssa esimerkiksi meneillään olleesta Rasisminvastaisesta viikosta.

Myös Ukrainan tilanne herätti pirkkalalaisissa ajatuksia.

”Onhan se nyt aika hirveä tilanne. On ajateltu, että Putin olisi ihan järkiäijä, mutta ei hän ole. Sodan perusteet ovat ihan hatusta vedettyjä”, sanoi Pekka Hildén kahvikupposen äärellä.

Hildén ei kuitenkaan ollut huolissaan siitä, että sota voisi ulottua jossakin vaiheessa Suomeenkin.

”Välit Venäjään tosin varmasti kiristyvät, jos Suomi liittyy Natoon.”