Pirkkalan päätös luopua kokopäiväisestä elinkeinojohtajasta herättää kysymyksiä

PORMESTARI availee Pirkkalaisen jutussa perusteluja sille, miksi Pirkkalan kunta päätyi luopumaan kokopäiväisestä elinkeinojohtajan virasta ja ostaa puolipäiväisen työpanoksen ostopalveluna seudulliselta elinkeinoyhtiöltä Business Tampere Oy:ltä. Päätös asiasta on ollut yksimielinen.

Yrittäjäpiireissä linjaus on herättänyt kysymyksiä, onhan Pirkkala ylistetty yrittäjäystävällisyydestään ja elinkeinopalveluistaan koko maan tasolla, tahkonnut sen ansiosta rahaakin. Kun Vähä-Vaitin yritysalueella oli tontteja tarjolla, moni yritys viestitti valinneensa Pirkkalan sijaintipaikakseen, koska sai tontin ostossaan nopeaa, henkilökohtaista palvelua. Tampereella yhteydenottopyynnöt olivat jääneet vastaajaan, mikä närkästytti yrittäjiä.

Syynä ostopalveluihin siirtymiseen mainitaan muun muassa, että kunnalla ei ole yritystontteja myyntivalmiina ja ne ovat ylipäätään menneet hyvin kaupaksi. Myös jonkinlainen uusi seudullinen logistiikan yhteistyö kuvio lentokentällä on perusteena. Siitä kuullaan ehkä myöhemmin.

OSTOPALVELUIN palkattu uusi elinkeinojohtaja tulee useamman kunnan palvelukseen. Perinteisesti kunnat ovat kilpailleet houkutellessaan yrityksiä mailleen. Siirtyminen jonkinlaiseen seudulliseen sopuisaan tonttikauppaan kuulostaa uudelta linjanvedolta, vaikka ”turhan kilpailun” karsimisesta kuntien välillä on toki läpi vuosien puhuttu ja kaupunkiseudun yhteistyö on sinänsä kannatettavaa.

Kuntien välisellä kilpailulla on kuitenkin samat hyvät vaikutukset kuin yritysten välisellä. Kilpailu tsemppaa parempaan suoritukseen ja palveluun. Jos yrittäjä jatkossa kysyy, sijoittuisinko Lempäälään vai Pirkkalaan, niin mitä elinkeinojohtaja vastaa?

Toivotaan että elinkeinojohtajan aika riittää silti vastailla yrittäjien ja rakennusliikkeiden puheluihin nopeasti, sillä ripeä palvelu ja yrittäjien kuuntelu on työssä tärkeää.