Ensin eteinen, sitten olohuone, ja äkkiä budjetti onkin jo kolminkertaistunut – Remontoinnissa varmaa on vain sen loputtomuus

EI LIENE montaa ihmistä, joka ei ole ollut tavalla tai toisella tekemisissä remontoinnin kanssa. Osa osaa tehdä itse, osa luulee osaavansa ja osa tietää, ettei osaa.

Kaikesta huolimatta remontoidaan, osittain pakon sanelemana ja toisaalta myös siksi, että halutaan muutosta.

Härmälänrantaa on rakennettu jo pitkään ja rakennetaan yhä. Silti alueella remontoidaan monia asuntoja, tyypillisesti kun asunto vaihtaa omistajaa, mutta myös siksi, että tapetin kuvio käy mielenterveyden päälle.

Remontointi ja rakentaminen ovat ikiliikkuja ihan kaikkialla. On aivan erilaista remontoida rintamamiestaloa, jota juurihoitamaton ajan hammas on runnellut, kuin omaa kerrostaloasuntoa, jota sitkeästi on maksettu pankille vuosikaudet.

Kirjoittajalla ei ole minkäänlaista rakennusalan koulutusta, joten seuraaviin ajatuksiin ei sisälly vastuuvapausklausuulia. Kokemusta on tekemisestä, omasta ja toisten.

AIKOINAAN oli sama remontoitko omistusasuntoa vai omaa taloa. Ei tarvinnut kysellä tai ilmoitella. Nykyisinkin saat tehdä rauhassa koko virherepertuaarisi rintamamiestalosi sisäpuolelle, mutta omistusasuntoosi et.

Nyt tarvitaan muutosilmoitus ja lupa taloyhtiöltä. Eikä siinä kaikki, useimmiten remontillesi määrätään valvoja. Kannattaa miettiä riittääkö juutuupin videokurssi osaamisesi takeeksi.

Saako omistuskämppään enää tehdä mitään? Kyllä, maalata saa. Paitsi jos käy kuten minulla. Ainakin tuhat litraa olen sutinut ja nyt tyttäreni väittää, että minulle ei saa edes myydä maalipensseliä. Onneksi Uittamon mökillä pystyy vielä salaa maalaaman paskahuussin.

MONESSA tapauksessa iloista remontoijaa odottaa ensin siis ainakin lievä etukäteistoiminta. Vaikka kuinka kevätaurinko laittaisi pensselihormoonit liikkeelle, kannattaa miettiä ensin. Jokin vanha opetus pätee yhä. Kuten, että suunnittelu on puolet hommasta.

Ensin mietit työn laajuuden ja päädyt ehkä maalaamaan kuluneen eteisen. Koska eteisestä näkyy olohuoneeseen, joka hohtavan eteisen rinnalla on jäänyt ajastaan jälkeen, huomaat jatkavasi siellä. Ennen pitkää koko asumuksesi on työmaata. Alkuperäinen budjettisi on kolminkertaistunut.

Paitsi jos sinulla on se rintamamiestalo. Silloin ei mielenterveyssyistä kannata laatia budjettia eikä aikataulua. Kaikki rahasi ja aikasi olet testamentannut harjakattosi alle pariksi vuosikymmeneksi, noin aluksi.

Viime vuosien helpotus monelle on ollut kotitalousvähennys. Paitsi, että saat valtiolta palautuksena käyttämiesi euroja, työllistät ja tuet usein pienyrittäjiä.

OLEN KIRJOITTANUT tähän lehteen yli kahdeksan vuoden ajan, yhteensä liki 100 kolumnia. Tämä oli kuitenkin ylivoimaisesti vaikein. On vaikea kirjoittaa mitään positiivista tai valoisaa, kun Ukrainan musta pilvi on pommittanut mielen.

Jorma Moisio

Kirjoittaja on Härmälänrannan talvi- ja Pirkkalan Ulttamon kesäasukas.