Sankilan kartanon historiaa henkivä sisustus syntyi vaiston varassa – Yrittäjä Karoliina Ahola: ”Mietin, pitäisikö meillä olla oikeasti joku kallis sisustussuunnittelija tekemässä tätä”

Sankilan kartanon vuokrattavien tilojen nykysisustus on syntynyt kierrätyksen ja intuition ohjaamana. Karoliina Aholalle ja Sami Ketolalle Sankila on samaan aikaan työpaikka ja koti. Kuva: Eevi Konttinen

PIRKKALAN Sankilan kartanon alakertaa täyttivät sekalaiset, sieltä täältä säilöön haalitut huonekalut.

Monenkirjavat kalusteet saivat kyytiä, kun yrittäjäpariskunta Karoliina Ahola ja Sami Ketola osti Sankilan tilakeskuksen kunnalta vuonna 2020. Nykyään kartanon vuokrattavien juhlatilojen tunnelmallinen sisustus herättää ihastusta niin kävijöissä kuin sosiaalisen median seuraajissakin.

Voisi luulla, että 202-vuotiaan kartanon sisustus olisi pitkällisen suunnittelun tulos. Kaikkea muuta, paljastaa Ahola.

”Minulla oli sellainen olo, että mitä ihmettä tästä tulee. Minulla ei ollut mitään hajua, miten sisustetaan vanhaa empiretaloa. Mietin, pitäisikö meillä olla oikeasti joku kallis sisustussuunnittelija tekemässä tätä”, Ahola muistelee kahden vuoden takaista tilannetta.

AIEMMIN Reipin tilaa ylläpitäneelle kaksikolle Sankila on koti ja työpaikka.

Ahola ja Ketola pitävät Sankilassa hevos- ja eläintilaa sekä vuokraavat kartanon alakertaa juhlia ja muita tilaisuuksia varten.

Alakerran ilmettä hallitsee karoliininen eli keskisalin hallitsema huonejärjestys, joka on säilynyt historian saatossa ennallaan.

Kuva: Eevi Konttinen

JUHLATILOJEN sisustuksessa Ahola on luottanut intuitioonsa.

”En varsinaisesti suunnitellut etukäteen, että sisustuksesta tulee sellainen tai tällainen. Ostimme yksittäisiä kalusteita ja kalustesarjoja, joiden ajattelimme sopivan tänne. Sisustus on muotoutunut ajan kuluessa”, Ahola sanoo.

Lähtökohtia hankinnoille tarjosivat kartanon alakerran ne elementit, joita ei lähdetty uusimaan. Lautalattiasta, katosta, salin vanhasta matosta ja 1960-luvun tapetista Ahola poimi ideoita ja värejä sisustukseen. Inspiraatiota hän ammensi myös sisustuslehdistä ja Instagramin sisustustileiltä.

HYVIKSI kauppapaikoiksi osoittautuivat Facebookin kirpputoriryhmät ja Tori.fi-kauppapalvelu. Juhlatilojen nykyisistä huonekaluista kaikki on saatu lahjoituksena tai ostettu käytettynä.

”Kalustomme on tällaista talonpoikaisrokokoota tai kustavilaista tyyliä. Nämähän eivät ole nyt muodissa millään tavalla, eikä kukaan halua tällaisia kalusteita. Mutta tähän miljööseen ne sopivat loistavasti”, Ahola kertoo.

Hammastenkiristelyä Aholalle on aiheuttanut lähinnä alakerran keltasävyinen, yksityiskohtainen tapetti. Hän itse ei olisi ikinä valinnut sellaista.

”Mutta tapetti oli niin hyväkuntoinen ja tyyliltään pääsaliin sopiva, että tuntui järjettömältä ryhtyä vaihtamaan sitä vain siksi, että haluaisin jonkun William Morrisin ihanan tapetin. Lisäksi huoneet ovat niin isoja, että tapetin vaihdon hintalappu olisi kova. Tietyllä tavalla tapetti on myös osa talon rakennushistoriaa.”

Kuten aina, sisustusratkaisuihin vaikuttaa siis myös kukkaro.

Kuva: Eevi Konttinen

KYSYMYS kartanon juhlatilojen sisustuksen ja kaluston lopullisesta hinnasta saa Aholan mietteliääksi.

”Jos kokous- ja juhlakäytössä olevien salien sisustusta mietitään, puhutaan tuhansista euroista tai kymppitonnista. Tai jotakin siihen suuntaan”, Ahola arvioi.

Päärakennuksen lisäksi juhlatilana käytetään myös viereistä väentuvan pirttiä. Sen tiloihin pääsee tutustumaan esimerkiksi torstaina 24. maaliskuuta, kun Vapaussodan Tampereen seudun perinneyhdistys järjestää siellä esitelmätilaisuuden otsikolla Yhteiskunnallinen murros ja vuoden 1918 kapina Pirkkalassa.