Asunnoista käydään Pirkkalassa ”kovaa kisaa ja kamppailua”, kertovat kiinteistönvälittäjät – Seurauksena hinnat ovat nousseet hurjasti

Pirkkalan Soljan alue tiivistyy jatkuvasti. Lastentalon lähistölle rakentuvan asunto-osakeyhtiö Soljan Sinfonian asuntokauppa on juuri alkanut, kertoo Tikirakin Lassi Hinkka.

Kun on Pirkkalaan kerran asettunut, täältä ei halua hevillä lähteä pois.

Näin voi päätellä ainakin kunnassa toimivien kiinteistönvälittäjien puheista: asunnoille olisi rutkasti enemmän kysyntää kuin niitä on tällä hetkellä kaupan.

”Myytäviä kohteita saisi tulla enemmänkin tarjolle. Pirkkalalaiset ilmeisesti viihtyvät hyvin kodeissaan, sen verran harva haluaa laittaa asuntojaan myyntiin verrattuna siihen, miten paljon ostajia olisi”, sanoo kiinteistönvälittäjä Tanja Komulainen pirkkalalaisesta Ovi kotiin -välitystoimistosta.

”Kun yksi kohde tulee myyntiin, varsinkin jos se on 2000-lukulainen kohde, siitä alkaa kova kisa ja kamppailu. Siinä jää helposti kymmenenkin ihmistä jonoon odottamaan vastaavanlaisen kohteen vapautumista.”

Kilpailu näkyy Komulaisen mukaan asuntojen hinnoissa. Jos vuosi sitten rivitalokolmion hinta liikkui Pirkkalan tietyllä asuinalueella 230 000 euron kieppeillä, loppuvuodesta sai varautua pulittamaan jo 260 000 euroa.

”Vuoden sisällä asuntotyypin hinta on voinut nousta 30 000 euroa. Kehitys on siis huimaa.”

MYÖS tamperelaisen Leuku LKV:n kiinteistönvälittäjä Kari Leuku kertoo, että myytäviä kohteita kaivataan Pirkkalassa koko ajan lisää.

Toisaalta hän muistelee, että loppuvuodesta 2021 asuntojen kysyntä oli vielä kovempaa kuin nyt alkuvuodesta.

Sekä Leuku että Komulainen kertovat, että Pirkkalassa haluttuja ovat tällä hetkellä kaikenlaiset hyväkuntoiset kohteet, rivitaloista kerrostaloihin ja omakotitaloihin. Kaikille löytyy oma ostajakuntansa.

Leuku korostaa, että asunnon ostajalle tärkeää ei ole vain kunta. Kohteen ikä ja kunto ratkaisevat paljon.

”Takuuvarmasti enemmän ostajia löytyy uudenkarheisiin tai remontoituihin kohteisiin. Sellaiset kiinnostavat yleisesti enemmän, sijaitsevat ne missä tahansa. Pirkkala ei erotu tässä suhteessa mitenkään muista kunnista tai kaupungeista”, Leuku sanoo.

Linnakiven alue Kurikassa on yksi Pirkkalan uusista asuinalueista. Sinne on viime vuosina rakennettu niin omakoti- kuin rivitaloja.

TANJA KOMULAINEN arvioi, että Pirkkalassa kysytyimpiä asuinalueita ovat lapsiperheiden suosima Kurikka sekä Pereen ja Partolan seutu. Asuntotyypeistä käyvät parhaiten kaupaksi 2000- ja 2010-luvulla rakennetut perheasunnot, joihin mahtuu yksi tai pari työhuonetta.

Vähemmän haluttuihin alueisiin kuuluu Kyösti, jota hallitsevat 1970- ja 1980-lukulaiset asuintalot.

”Kyöstin alueella kalskahtaa edelleen sellainen 70-luvun tunnelma. Siellä kerrostalo- ja rivitalopuolella tai omakotitaloissakaan ei saavuteta Pirkkalan huippuhintoja. Toisaalta olen itse asunut Kyöstillä ja todennut sen olevan oikein hyvää aluetta asua. Lisäksi kunta on niin pieni, että palvelut ovat lähellä melkein miltä tahansa alueelta katsottuna”, Komulainen sanoo.

MÄÄRÄLLISESTI eniten Pirkkalassa on tällä hetkellä tarjolla täysin uusia asuntoja, sanoo Kiinteistömaailma Pirkkalan toinen yrittäjä Tapio Anttila.

Tällä hetkellä uusia asuinrakennuksia kohoaa esimerkiksi keskustakortteliin, Soljaan ja Pereeseen. Näistä Kiinteistömaailma Pirkkala myy keskustan asunto-osakeyhtiö Laamannin ja Soljan Sinfonian asuntoja.

”Esimerkiksi Laamannissa 55 huoneistosta on myymättä yhteensä 11 huoneistoa. Siinä mielessä ollaan siis ihan hyvässä tilanteessa tällä hetkellä”, Anttila sanoo.

Yhtenä asuntokaupan vauhdin mittarina voi käyttää kohteiden myyntiaikaa.

Anttila kertoo, että pirkkalalaisissa asuinkohteissa on tänä vuonna edetty toimeksiannosta toteutuneeseen kauppaan yleensä noin 40 päivässä. Tahti on siis pysynyt nopeana.

MAAILMANTALOUTTA ravistelevan Ukrainan sodan vaikutuksia pirkkalalaiseen asuntokauppaan on vielä vaikea arvioida.

”Se on niin tuore asia, ettei siihen ole pystytty vielä enempää varautumaan. Vielä ei ole edes minkäänlaisia signaaleja siitä, vaikuttaako se asuntokauppaan, mutta aika näyttää”, toteaa rakennusliike Tikirakin projekti-insinööri Lassi Hinkka.

Kangasalalainen rakennusliike vastaa Soljaan tulevien Sinfonian ja Serenadin rakentamisesta.

”Ihmisten tarve asuntoihin ei joka tapauksessa poistu mihinkään, vaikka maailmalla myllertää. Uskomme, että Pirkkala on edelleen hyvin kysyttyä seutua”, Hinkka sanoo.

PIRKKALAN vetovoimalla on kääntöpuolensa. Hintojen nousu voi karkottaa mahdollisia asukasehdokkaita.

”Jonkin verran on näkynyt sellaista, että muilta paikkakunnilta tulevat potentiaaliset ostajat eivät pidä Pirkkalaa niin ihmeellisenä paikkana, että haluaisivat lähteä näihin neliöhintoihin. Monella on hakualueena koko Pirkanmaa. Nokialla ja Ylöjärvellä hintataso on jo edullisempi”, Tanja Komulainen sanoo.